Sauss kā tuksnesī jeb maksts sausmuma cēloņi un risinājumi

Lielākā daļa sieviešu laiku pa laikam ir piedzīvojušas maksts sausumu. Pastāv maldīgs uzskats, ka maksts sausums, piemēram, mīlēšanās laikā liecina par sievietes neieinteresētību. Pārsvarā gadījumu iemesls maksts sausumam ir pavisam cits.

 Austrālijas tējas koka eļļa palīdz saglabāt sabalansētu maksts pH līdzsvaru, neizjaucot baktēriju floras līdzsvaru

FOTO: Shutterstock.com

Austrālijas tējas koka eļļa palīdz saglabāt sabalansētu maksts pH līdzsvaru, neizjaucot baktēriju floras līdzsvaru

Rakstu sēriju "Viss par sievietes intīmo veselību" atbalsta Lactacyd Pharma

Maksts mitruma līmenis var samazināties, ja sievietes organismā notiek būtiskas hormonu līmeņa izmaiņas, kas ir novērojamas:
• menopauzes laikā un pēc tās,
• grūtniecības laikā un pēc tās,
• pastirprināta stresa apstākļos,
• lietojot orālās kontracepcijas līdzekļus.
• maksts sausuma iemesls var būt arī dažādu medikamentu, piemēram, antibiotiku lietošana.


Lai kāds arī būtu iemesls, nepietiekošs maksts mitruma līmenis var izraisīt diskomforta sajūtu, īpaši mīlējoties. Lai samazinātu kairinājumu seksa laikā, bieži tiek lietoti dažādi lubrikanti. Ir pieejami lubrikanti uz ūdens bāzes vai uz eļļas bāzes. Lietojot lubrikantus, kas ir uz ūdens bāzes, jāņem vērā, ka ilgstoša šādu lubrikantu lietošana var tikai pastiprināt maksts sausumu, jo ūdens piesaista ūdeni. Savukārt lubrikanti, kas ir uz eļļas bāzes nav lietojami kopā ar prezervatīviem, jo bojā to materiālu. Lubrikanti atrisina maksts sausuma problēmu tikai konkrētajā mirklī, taču nespēj nodrošināt problēmas risinājumu ilgtermiņā.


Tāpēc lai novērstu maksts sausumu ne tikai seksa laikā, bet arī ikdienā, būtu jāizvēlas nevis lubrikanti, bet maksts mitrinātāji, kas darbosies ne tikai īstermiņā, bet uzlabos maksts gļotādas stāvokli ilgtermiņā.


Jāņem vērā arī fakts, ka sausuma sajūta makstī var būt arī viena no seksuāli transmisīvo slimību simptomiem, tādēļ drošības pēc, saskaroties ar šādu problēmu vajadzētu doties pie ginekologa.

Lai novērstu maksts sausumu ne tikai seksa laikā, bet arī ikdienā, būtu jāizvēlas nevis lubrikanti, bet maksts mitrinātāji, kas darbosies ne tikai īstermiņā, bet uzlabos maksts gļotādas stāvokli.

Sievietēm ar maksts sausumu būtu arī jāuzmanās, lai netiktu izjaukta maksts dabīgā mikroflora.
Ja tiek izjaukta maksts mikroflora, sieviete tiek pakļauta riskam inficēties ar piena sēni. Piena sēni jeb vaginālo kandidozi izraisa sēnītes veids Candida. Arī veselā organismā Candida ir atrodama gan mutē, gan taisnajā zarnā, kā arī makstī, tomēr noteiktos apstākļos šī sēnīte sāk vairoties, kas var izraisīt piena sēni.  


Piena sēnes simptomi ir diskomforta sajūta makstī (nieze, dzedzinšānas sajūta), balti vai dzeltenīgi biezpienveidīgi izdalījumi.

Ar atbilstošu medikamentu palīdzību piena sēne ir salīdzinoši viegli ārstējama, bet diemžēl lielai daļai sieviešu piena sēne pēc laika mēdz atkārtoties, tādēļ īpaša uzmanība būtu jāpievērš intīmajai higiēnai. Lai uzturētu labvēlīgu maksts mikrofloru,  būtu jālieto speciālas intīmās ziepes (vēlams tādas, kas satur pienskābi), kā arī sintētiskās apakšveļas vietā būtu jāizvēlas kokvilnas apakšveļa. Piena sēnes profilaksei periodiski var lietot arī vaginālo gēlu, kura sastāvā ir Austrālijas tējas koka eļļa. Austrālijas tējas koka eļļu (Melaleuca Alternifolia) jau izsenis ir lietojuši Austrālijas aborigēni tās bakteriocīdās un pretsēnīšu iedarbības dēļ. Austrālijas tējas koka eļļa palīdz saglabāt sabalansētu maksts pH līdzsvaru, neizjaucot baktēriju floras līdzsvaru.

Piena sēnes simptomi ir diskomforta sajūta makstī (nieze, dzedzinšānas sajūta), balti vai dzeltenīgi biezpienveidīgi izdalījumi.

 

REKLĀMA


Reklāma
Reklāma


Jūties pārliecināta ar Lactacyd Pharma

Lactacyd Pharma piedāvā intīmās kopšanas līdzekļu klāstu, kas ir lieliski piemēroti ikdienai,  kā arī svarīgiem brīžiem, piemēram, grūtniecības laikam un pēcdzemdību periodam. Intīmās kopšanas līdzekļi ir izstrādāti tā, lai tie atbilstu ikvienam sievietes dzīves svarīgajam posmam.
 

Lactacyd Pharma sensitive
Piemērots ikdienas lietošanai, kā arī nedaudz iekaisušai un jutīgai intīmai zonai, jo tam ir pielāgots pH līmenis un formula, kas bagātināta ar bioloģisko pienskābi.
 

Lactacyd Pharma ar antibakteriālu iedarbību
Stiprina intīmās zonas dabiskās aizsardzības spējas. Tas satur dabīgas antibakteriālas vielas, kas palīdz novērst baktēriju vairošanos, kā arī izvairīties no infekcijām un nepatīkama aromāta. Īpaši piemērots grūtniecības laikā, pēcdzemdību periodā un menstruāciju laikā. To var izmantot arī paaugstināta riska situācijās, piemēram, intensīvi sportojot, peldot vai nēsājot cieši pieguļošu apģērbu.
 

Lactacyd Pharma ar mitrinošu iedarbību
Nodrošina ilgstošu intīmās zonas ādas barošanu un mitrināšanu. Pateicoties tā unikālajai  formulai  L2G-complexTM (satur: pienskābi, gliceriloleātu un glicerīnu) tas palīdz atjaunot un pastiprināt delikātās intīmās zonas ādas dabīgo hidrolipīdu slāni. Ieteicams lietošanai menopauzes laikā un pēc tās, kā arī, lai mazinātu sausuma sajūtu intīmajā zonā grūtniecības laikā vai lietojot medikamentus.

Produkti pieejami aptiekās.