Mācāmies gatavot biezpiena kuliču ar zefīra krēmu

 09. aprīlis 2012 19:30 Recepte

Kuliču sauc arī par Lieldienu maizi, tā cepšanai jāizmanto tikai paši labākie produkti un to veido īpašā formā. Starp citu, kuličs cepams vairākas reizes gadā - arī uz ražas svētkiem un Ziemas Saulgriežiem!




 

Sastāvdaļas:
 
250g biezpiens
 
2 olas un 1 olas dzeltenums
 
15g svaigais raugs
 
60ml piens
 
50g sviests vai margarīns
 
3 glāzes milti
 
1 tēj.k svaigi rīvēts ingvers
 
1/2 tēj.k sāls
 
rozīnes,rieksti,žāvēti augļi pēc vēlēšanās, ja tos liekam, tad vēl nepieciešams konjaks vai arī citrona sula to atsvaidzināšanai
 
 
Gatavošana:
1. Raugu sadrupinām traukā, pievienojam ēd.k cukuru un uzsildītu pienu, izmaisām,pievienojam ēdamkaroti miltu. Apsedzam un ļaujam pastāvēt 10 minūtes.
 
2. Olas un olas dzeltenumu saputojam ar cukuru, sāli, pievienojam biezpienu un izkausētu sviestu. Visu samaisām.
 
3. Žāvētus augļus aplejam ar konjaku vai citrona sulu, ļaujam tiem pastāvēt.
 
4. Olu masā pievienojam uzrūgušo ieraugu,izmaisām. Beram klāt riekstus, žāvētus augļus, ingveru,kas sarīvēts uz smalkās rīves.
 
5. Beram klāt miltus. Izmaisām mīklu.
 
6. Mīklu liekam ieeļļotā traukā. Trauku piepildām tikai līdz pusei, jo mīkla vēl rūgs.
 
7. Apsedzam un raudzējam siltā vietā ap 40 minūtēm.
 
8. Pēc tam liekam cepties ap 200 grādiem 10 minūtes,nogriežam uz 180 un cepam vēl ap 40 minūtēm.
 
9. Gatavus Kuličus neņemam ārā no traukiem, kamēr tie nav atdzisuši.
 
 
Gatavos kuličus es izdekorēju ar zefīra krēmu:
1 olas baltums
 
100 ml ūdens vai 50ml ūdens un 50 ml sīrups
 
2 tēj.k Santa Maria želatīns(bez kaudzes)
 
8 ēd.k cukurs
 
1/4 tēj.k citronskābe vai dažas piles citrona sula
 
šķipsniņa sāls
 
vaniļas cukurs 1 ēd.k
 
Gatavošana:
 
Olas baltumu putojam ar šķipsniņu sāli līdz baltums jau palicis krēmīgs,tad pievienojam 1 ēd.k cukuru un vaniļas cukuru un turpinam putot līdz izveidojas stingra masa,kas nekrīt nost no karotes.Liekam ledusskapī.
 
Pa to laiku 50ml ūdenī vai sīrupā iemaisam želatīnu,atstājam.
 
Katliņā ielejam pārējo 50ml ūdeni,pievienojam 7 ēd.k cukuru un citronskābi.Vāram nepārtraukti maisot,kā parādās burbuļi no tā brīža vāram ap 7 minūtēm.
 
Lai pārbaudītu vai sīrups gatavs mazu pilīti iepilinam traukā ar aukstu ūdeni,ja sīrups paliek vienā pikucī nevis izšķīst ūdenī tad gatavs.
 
Šajā sīrupā tikko noņemtā no uguns ielejam želatīnu un izmaisam.
 
Ņemam saputoto olas baltumu un nepārtraukti putojot lēnā strūklakā lejam iekšā sīrupu ar želatīnu.
 
Putojam ap 20 minūtēm,līdz šī krēma masa kļūst bieza,stingra un nekrīt nost no miksera slotiņām.
 
dekorējam kuliču un atstājam istabas tempertūrā.
 
Iesūtījusi Natālija Rogova, Lieldienu fotorecepšu konkursa dalībniece
 
Konkursu atbalsta IKEA mēbeļu veikals www.irideja.lv!



0 Pievienot komentāru

Saistītie raksti

Kategorijas