Cepta siera kūka ar citronu

 18. maijs 2010 20:50 Recepte

Ir, ir vienkārši! Nav jāiecilā stigrās putās sakultas olas un jācep biskvīti, kas sakrītas, vien ciešāk paskatoties. Nekādi vārītie krēmi, zaptes un rozīšu cakināšana. Siera kūka ir vienkārša un patiesa kā paldies. Un, ja tas būs teikts par tavu siera kūku, tad zini – tas ir no sirds.



Foto: Imants Ķīkulis


Kūkas pamatnei labāk izvēlēties sausus, trauslus cepumus – tos ir vieglāk sadrupināt, un pamatne būs irdenāka. Ideāli piemēroti ir cepumi Digestive. No plašās krējumsieru saimes visatbilstošākais būtu Philadelphia siers. Tā kā tas ir gana dārgs, var iztikt arī ar Creme Bonjour vai kādu citu. Šādā gadījumā labāk ir papildus pielikt vēl vienu olas dzeltenumu, lai būtu pilnīgi droši, ka virspuse sarecēs un nesulosies. Karamelizēto citronu vietā ļoti labi garšo arī svaigas ogas vai mērce no tām.


12 gabali
30 minūtes sagatavošanai plus
55 minūtes cepšanai,
plus 2 stundas atdzesēšanai


1. Uzkarsē krāsni līdz 180 grādiem. Izklāj ar cepamo papīru 20 cm diametra cepamo formu ar noņemamu malu. Bļodiņā izkausē sviestu. Saberz cepumus sīkās drupatās (to ērti izdarīt, ieliekot cepumus maisiņā un sadauzot ar mīklas rulli). Ber cepumus un cukuru sviestā, saspaidi, līdz visi cepumi izmirkuši. Iegūto masu liec formā un cieši sablīvē. Cep krāsnī 5–7 minūtes.
2. Bļodā sakul olas un olas dzeltenumu ar cukuru un vaniļas cukuru vai sēklām. Piemaisi krējumsieru un ar mikseri vai putojamo slotiņu sakul viendabīgā masā. Iemaisi krējumu. Ieber miltus un atkal sakul, lai neveidojas nekādi kunkuļi. Norīvē visu miziņu no citrona un līdz ar divām ēdamkarotēm sulas pievieno masai un samaisi. Iegūto masu lej uz izceptās pamatnes un cep aptuveni 45–50 minūtes, līdz virspuse mazliet pacēlusies un viducī vairs nav šķidrs. Siera kūku atdzesē.
3. Kamēr kūka dziest, pagatavo krējuma masu. Sakul krējumu ar cukuru, ļauj cukuram izkust. Kad kūka atdzisusi līdz istabas temperatūrai, pārklāj tās virspusi ar krējuma masu un liec ledusskapī, lai mazliet sarec.
4. Pagatavo karamelizētās citrona šķēlītes. Pannā izkausē cukuru un pagaidi, līdz tas kļūst dzintaraini dzeltens. Vienu citronu sagriez puscentimetru biezās šķēlēs un vienā kārtā liec cukurā. Izspied tam virsū otra citrona sulu. Kad viena puse nedaudz apbrūnējusi, šķēlītes apgriez. Kad citroni kļūst caurspīdīgi, ar brūnganām maliņām, tie ir gatavi. Liec tos uz šķīvja vai cepamā papīra strēmeles, lai atdziest. Siera kūku pasniedz atdzesētu un rotātu ar citrona šķēlītēm.

 

Recepte:  Ieva Salmane, stils Ilze Dušele, žurnāls Garšīgs (www.garsigs.lv)

 



 

Sastāvdaļas

1. Pamatnei:
2. Sviests
50 g
3. Sausi cepumi
140 g
4. Cukurs
1 tējk.
5. Siera masai:
6. Olas
2 gab
7. Olas dzeltenums
1 gab
8. Cukurs
150 g
9. Sēkliņas no 1 vaniļas pāksts
10. Vai 1 paciņa vaniļas cukura
11. Krējumsiers
400 g
12. Skābs krējums
160 g
13. Milti
2 ēd.k.
14. Citrons
1 gab
15. Virspusei:
16. Skābs krējums
200 ml
17. Cukurs
1 ēd.k.
18. Karamelizētajām citrona šķēlītēm:
19. Cukurs
100 g
20. Citroni
2 gab



0 Pievienot komentāru

Kategorijas