Slimnīca Jaunzēlandē maina pēcdzemdību praksi priekšlaikus dzimušajiem mazuļiem

Jaunzēlandē slimnīcas atliek (aizkavē) priekšlaikus dzimušo zīdaiņu nabassaites pārgriešanu par minūti pēc tam, kad kāds pētījums ir pierādījis, ka, šādi rīkojoties, par 30% uzlabojas priekšlaikus dzimušo bērnu iespējas izdzīvot.

Slimnīca Jaunzēlandē maina pēcdzemdību praksi priekšlaikus dzimušajiem mazuļiem

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Jaunzēlandē katru gadu mirst aptuveni 100 priekšlaikus dzimuši bērni, bet tiek sagaidīts, ka šis skaitlis samazināsies līdz ar minētajām izmaiņām, kuras Oklendas pilsētas slimnīca jau ir pieņēmusi.

Astoņus gadus ilgs starptautisks pētījums, kurā piedalījās Kiwi pētnieki, pierādījis, ka viena papildus minūte, kurā bērns ir piesaistīts mātei ļauj no placentas vairāk izsūknēt asinis, kas palīdz saglabāt veselīgu skābekļa līmeni. Standarta situācijā nabassaiti pārgrieza nekavējoties.

Deizija Saltere (Daisy Salter), kura ir gandrīz 2 gadus veca, bija viena no 312 Jaunzēlandes zīdaiņiem, kura piedalījās pētījumā, kas noslēdzās 2017. gadā.

Deizija

Foto: Mazā Deizija drīz pēc piedzimšanas.

 

Ketijai Salterei (Katie Salter) grūtniecības sarežģījumi sākās jau 16. grūtniecības nedēļā. Līdz 23. nedēļai viņa atradās slimnīcā. Tajā brīdī dzemdību speciālists un Liggins Institute (Universitāte Oklendā, Jaunzēlandē) pētniece  Keitija Grūma (dr. Katie Groom), kura palīdzēja veikt pētījumu,  ienāca un jautāja Salterei un viņas vīram Neilam, vai viņi ir gatavi piedalīties izmēģinājumā.
"Viņa ļoti skaidri izskaidroja, bez jebkāda spiediena. Būt daļai no pētījuma mums likās ļoti droši, jo nebija nekādu risku man vai bērnam un, iespējams, tas tiešām varētu būt noderīgi," sacīja Saltere.
No 1600 mazuļiem, pusei bērnu nabassaite tika pārgriezta uzreiz un pusei - pēc 60 sekundēm.
Deizija bija tā, kurai atlika nabassaites pārgriešanu, bet, ja būtu jebkādas pazīmes, ka viņai ir grūtības elpot, ārsti bija gatavi pārgriezt to nekavējoties.


"Tās bija manas dzīves garākās 60 sekundes. Es viņu neredzēju, jo viņa gulēja uz operāciju galda un mans vīrs bija pārāk nobijies, lai skatītos, tā kā mēs paļāvāmies uz profesionāļiem un tas atmaksājās," sacīja Saltere.

 

Reklāma
Reklāma

Sverot 545 gramus, tikai nedaudz vairāk par vienu sviesta paciņu, Deizijai nabassaiti pārgrieza pēc 60 sekundēm. Pirms viņa nokļuva mājās, viņa pavadīja gandrīz 4 mēnešus inkubatorā.

"Viņa piedzima tajā pašā dienā, kad nomira Mohammeds Ali, tāpēc mēs zinājām, ka viņa būs mazā cīnītāja - tā bija ļoti laba zīme," sacīja Saltere. Mazā Deizija piedzīvoja pilnīgu atveseļošanos un jūnijā svinēja savu otro dzimšanas dienu.

Sidnejas Universitātes vadībā veiktais pētījums, kurā bija iesaistīti arī Jaunzēlandes pētnieki, no Austrālijas veselības ministra ieguva Austrālijas klīnisko pētījumu alianses gada balvu.

Grūma sacīja, ka pirms šī pētījuma viņi nezināja, kā vislabāk rūpēties par šiem ļoti mazajiem un neaizsargātajiem bērniem dzimšanas brīdī.
"Tagad mēs esam priecīgi paziņot, ka slimnīcas maina savu praksi, lai izmantotu atlikto metodi.. mēs zinām, ka Oklendas slimnīca to dara un arī citas ir solījušas to darīt," sacīja Grūma.

 

Saltere sacīja, ka nav pārliecināta, vai Deizija šodien šeit būtu, ja nebūtu piedalījusies pētījumā. "Es jūtos ļoti priviliģēta būt daļa no tā visa..  Zinot, ka tas kļūs par standarta praksi un nosargās daudzas mazās dzīvības - tā ir tiešām īpaša sajūta".

 

Avots: www.nzherald.co.nz