Vai tiešām grūtniece nedrīkst staipīties?

"Tantes man mēdz aizrādīt: "Nestaipies! Nekarini aizkarus! Citādi bērnam ap kaklu aptīsies nabassaite!" Sakiet: tas ir mīts vai patiesība?" jautā "Mammamuntetiem.lv" lasītāja. Atbild ginekoloģe un mājdzemdību vecmāte Dina Ceple.
Tantīšu aizrādījumos sava taisnība ir, bet ne tik ļoti – staipīties var un vajag, bet jādomā par sevi un savu bērniņu caur savu labsajūtas apziņu.

FOTO: Shutterstock.com

Tantīšu aizrādījumos sava taisnība ir, bet ne tik ļoti – staipīties var un vajag, bet jādomā par sevi un savu bērniņu caur savu labsajūtas apziņu.

Mammas drīkst staipīties – celt rokas virs galvas, kā kaķi no rītiem izstaipīties, un, ja mums dažbrīd sajūk, ko drīkstam un ko ne, varam pavērot dzīvnieku pasauli. Neviens tīģeru mammai, kas ir grūta, nav aizliedzis staipīties, un viņa to labprāt dara. 

 

Ja mēs to darām ar sava ķermeņa izjūtu, tad drīkstam to darīt, un mums tas pat ir jādara! Bet šeit ir runa par aizkaru kāršanu, logu mazgāšanu vai katliņa dabūšanu no augšējā plaukta. 

 

Reklāma
Reklāma

Tātad – par pārmērīgu stiepšanos, kad tu vairs nedomā par savu ķermeni, bet par aizkariem vai katliņu. Šajā situācijā, kad ķermeņa augšdaļa ir nostiepta uz augšu, var veidoties dzemdes hipertonuss – tā stingri savelkas uz leju. Brīdī, kad dzemde ir tonusā, cauri placentai pienāk mazāk skābekļa; šīs placentas transfūzijas traucējumu dēļ mazulis sāk intensīvāk kustēties, un viņš tiešām var apmest kūleni un sapīties nabassaitē. 

 

Var notikt arī ļoti pēkšņa placentas atdalīšanās, kad dzemde tik stipri savelkas, ka placenta kā plācenis nolīp nost. Tāpēc tantīšu aizrādījumos sava taisnība ir, bet ne tik ļoti – staipīties var un vajag, taču jādomā par sevi un savu bērniņu caur savu labsajūtas apziņu.

Saistītie raksti