Ko patiešām grūtniece NEdrīkst!

Sendienu ticējumi vēsta: gaidot bērniņu, sieviete nedrīkst kāpt pāri striķim vai žagaram, lai nabas saite neaptinās ap kaklu; ja grūtniece redz uguni un pieskaras sev, tad bērnam var būt ugunszīme tajā vietā... Ir daudz dažādu uz topošo māmiņu attiecināmu senatnes “ne”, kas arī mūsdienās mēdz aizēnot skaistā gaidību laika prieku. Ko patiešām grūtniece nedrīkst darīt, lai neapdraudētu ne sevi, ne gaidāmo bērnu, ne pašu grūtniecības norisi, stāsta Rīgas Dzemdību nama galvenā ārste, profesore Dace Rezeberga.
  • Sigita Āboltiņa

    Sigita Āboltiņa

    “Mammamuntetiem.lv” redaktore

  • Dace Rezeberga

    Dace Rezeberga

    Rīgas Stradiņa universitātes profesore un ginekoloģe, Rīgas Dzemdību nama galvenā ārste

Izlasi, ko tiešām nedrīkst topošā māmiņa, lai gaidību laiks, satikšanās ar savu bērniņu un arī viņa turpmākā dzīve noritētu tik skaisti, kā gudrās grāmatās aprakstīts.

FOTO:

Izlasi, ko tiešām nedrīkst topošā māmiņa, lai gaidību laiks, satikšanās ar savu bērniņu un arī viņa turpmākā dzīve noritētu tik skaisti, kā gudrās grāmatās aprakstīts.

Sieviete, gaidot mazuli, patiešām ir ierindojama tādā kā īpašākā kategorijā – drusciņ saudzējamākā, taču nereti pati topošā mamma sev laupa mieru un prieku, skaisto gaidību laiku padarot par vienu vienīgu “ka tik es neizdaru kaut ko nepareizi, neapēdu ko neatļautu utt.”. Taču arī satraukumi nav atļauti grūtniecības laikā, un patiesībā to sievietei būtu krietni vien mazāk, ja viņa ņemtu vērā tikai zinātniski pierādītus grūtniecēm adresētus “ne”. 
 

Lūk, ko tiešām nedrīkst topošā māmiņa, lai gaidību laiks, satikšanās ar savu bērniņu un arī viņa turpmākā dzīve noritētu tik skaisti, kā gudrās grāmatās aprakstīts.

 

ALKOHOLS

Nekāds, necik un nekādās devās! Dzirdēti grūtnieču aizbildinājumi, ka nu tik ļoti kārojas alus, ka vismaz mutīte jāiedzer, lai nomierinātos. Nedrīkst! Profesore Dace Rezeberga uzsver – pat 21. gadsimtā nav atklātas tādas drošās alkohola devas, kas varētu apmierināt topošās mammas kāri pēc malciņa alus un pavisam noteikti neietekmēt gaidāmo bērnu: “Ļoti daudzas lietas nosaka cilvēka ģenētiskā uzņēmība, un to nevar izmērīt.” 

 

Toties ir pierādīts, ka alkoholam ir vislielākā ietekme tieši uz bērna centrālo nervu sistēmu, kas attīstās visas grūtniecības laikā. 

 

Pārmērīga alkohola lietošana var izraisīt augļa alkohola sindroma veidošanos, mazākās devās alkohols ietekmē intelekta koeficientu – cilvēka intelektuālā attīstība būs zemāka nekā ģenētiski iekodētā. Tas nozīmē, ka nav arī tāda “drošā” grūtniecības posma, kad varētu atļauties malku alus, šampanieša vai vīna. “Protams, ja sieviete iedzērusi glāzi šampanieša, vēl nezinot, ka ir gaidībās, tas nav iemesls grūtniecību pārtraukt, bet, tiklīdz ir skaidrs, ka mazulis pieteicies, jebkāda veida alkoholam ir stingrs nē,” norāda profesore.  

 

SMĒĶĒŠANA 

Necik un neko, nemaz nerunājot par narkotiskām, psihotropām vielām! Arī e-cigaretes jeb salti, ūdenspīpes un jebkādi citi smēķēšanai paredzēti līdzekļi apdraud gan pašu mammu, gan grūtniecību, gan gaidāmo bērnu. Smēķēšana maina gļotādu stāvokli, līdz ar to arī maksts mikrofloru. Tas rosina dzimumceļu infekciju risku un biežuma paaugstināšanos, kas savukārt iet roku rokā ar priekšlaicīgām dzemdībām. Tāpat smēķēšana ietekmē asinsvadus, veicinot to sašaurināšanos, tādējādi samazinot asiņu plūsmu, piemēram, dzemdes asinsvados un placentā. Tas savukārt nozīmē skābekļa trūkumu mazulim un augšanas atpalicības risku. Smēķēšana ietekmē placentas attīstību, tā var izveidoties maza vai arī novietoties nepareizā vietā, piemēram, var rasties placentas priekšguļa. Placenta var arī priekšlaicīgi atslāņoties. Ar mātes smēķēšanu saista arī pēkšņu augļa nāvi un pēkšņu jaundzimušā nāvi jau pēc piedzimšanas.

 

Atceries!

Pasīvā smēķēšana ir tikpat kaitīga kā paša izsmēķēta cigarete. Cik vien iespējams, izvairies no uzturēšanās piesmēķētās telpās un arī ārā neuzturies vietās, kas atvēlētas smēķētājiem.

 

MEDIKAMENTI

Virkne medikamentu ir teratogēni un var negatīvi ietekmēt gaidāmo bērniņu, tāpēc katram no tiem tiek piešķirta drošības klase – A, B, C, D un X. 

Grūtniecības laikā A klases kategorijas medikamentus norādītajās devās drīkst lietot bez bažām un ierobežojumiem, un to ir apstiprinājuši adekvāti zinātniskie pētījumi. Tādi, piemēram, ir ārsta nozīmēti vitamīni, īpaši D vitamīns, un mikroelementi, īpaši jods, folskābe. 

 

Grūtniecības laikā lietojamās antibiotikas visbiežāk atbilst B drošības klasei un ir drošas lietošanai, lai gan pētījumi grūtnieču populācijā nav veikti. 

Jaunas paaudzes medikamentu drošības klase bieži vien ir C klase. Preparātu klīniskie pētījumi netiek veikti grūtnieču populācijā cilvēkiem, līdz ar to detalizētu ietekmi uz augli nav iespējams izpētīt. Rekomendācijas balstītas uz pētījumiem ar dzīvniekiem, bet pieredze uz cilvēkiem rodas pēc ilgāka laika, apkopojot farmakovigilances datus (ziņošanas sistēma par medikamentu blakus parādībām), un tad medikamentu piederība var tikt mainīta, piemēram, uz B klasi (var lietot grūtniecēm) vai D, vai X klasi (grūtniecēm kontrindicēti). Bieži vien jaunākas paaudzes medikamenti spēj labāk kontrolēt hroniskas kaites, un slimību kontrolei ir izšķiroša nozīme labākā grūtniecības rezultāta sasniegšanā, tāpēc speciālisti tos nozīmē. Vienmēr tiek svērta riska – ieguvumu attiecība, sieviete par riskiem tiek informēta, un izvēle notiek kopā. Katra medikamenta anotācijā ir atrodama sadaļa “Lietošana grūtniecības un zīdīšanas laikā”, kur tad ikviens var pārliecināties par izrakstīto zāļu drošības profilu. 

 

Visjutīgākais auglis pret dažādu ķīmisku faktoru iedarbību ir grūtniecības pirmajā trimestrī – no mēnešreižu aizkavēšanās līdz 12 nedēļai, kad pamatā intensīvi veidojas visi orgāni un sistēmas.


Nedrīkst lietot:

  • tetraciklīna grupas antibiotikas;
  • valproātus, ko reizēm nozīmē epilepsijas kontrolei;
  • A vitamīnu lielās devās!

To itin bieži lieto kosmetoloģijā piņņu ārstēšanai un citu problēmu gadījumos, tāpēc devas ir lielas. Tā kā A vitamīns ir teratogēns un var izraisīt augļa attīstības anomālijas, izveidota iniciatīva, kurā teikts, ka sievietei reproduktīvajā vecumā ļauts to izmantot tikai mazās devās vai tad, ja viņa lieto ļoti drošu kontracepciju.  

 

Ir medikamenti, kurus nedrīkst lietot atkarībā no grūtniecības laika. Piemēram, nesteroīdie pretiekaisuma līdzekļi (pie tiem pieder populārie aptiekās nopērkamie pretsāpju preparāti, piemēram, ibuprofens) lietojami tikai līdz 32 grūtniecības nedēļām. Vēlākā laikā tie ļoti nelabvēlīgi ietekmē augļa intrauterīnu stāvokli jeb augšanu.

“Kopumā cilvēki dažādus medikamentus lieto daudz, arī bez receptes nopērkamos pretsāpju līdzekļus, tāpēc ārstam vai vecmātei noteikti jāizvaicā grūtniece, kādi ir viņas zāļu lietošanas paradumi. Protams, jācenšas izvairīties no jebkuriem medikamentiem, taču nedrīkst pieļaut galējības, jo laba slimības kontrole ir ļoti būtiska. Ja mamma ir vesela, labi jūtas, tas nozīmē, ka bērns attīstās iespējami labākajā vidē, kāda konkrētajā situācijā iespējama,” saka Dace Rezeberga un mudina topošās māmiņas, kurām ir kādas hroniskas slimības, aizdoties uz vizīti pie sava speciālista jau pirms grūtniecības iestāšanās, lai kopā rastu  risinājumu labai slimības kontrolei un nepieciešamības gadījumā pielāgotu medikamentus, kas ar grūtniecību sader.

 

Atceries!

Gan grūtniecības, gan pēcdzemdību laikā drošākais medikaments pret paaugstinātu temperatūru un sāpēm ir paracetamols, kas pieder B grupai.

 

VAKCĪNAS

Grūtniecības laikā nedrīkst izmantot dzīvu novājinātu vīrusu vakcīnas. Tāda, piemēram, ir masaliņu pote. Taču, arī ja saņemta vakcīna un tikai pēc tam sieviete uzzinājusi, ka ir pieteicies mazulis, nav pamata grūtniecību pārtraukt, jo “risks, ka vakcīna ietekmēs grūtniecību vai bērna attīstību, ir ļoti, ļoti, ļoti zems”, norāda profesore. 

 

Grūtniecēm Latvijā ieteicamās vakcīnas ir sezonālās gripas vakcīna, Covid vakcīna, vakcīna pret garo klepu grūtniecības 16.–32. nedēļā. 

 

Citu vakcīnu lietošana ir apsverama noteiktos apstākļos.

 

UZTURS

Bērna gaidību laikā bīstama ir toksoplazmoze (vienšūnas parazīts), ko satur jēli jūras produkti un gaļa, tāpēc visam jābūt termiski labi pagatavotam – arī pusjēla maltīte var saturēt minēto parazītu un citas ar pārtiku pārnēsājamas infekcijas. 

Tās pašas toksoplazmozes dēļ grūtnieces nedrīkst dzert nepasterizētu pienu un lietot uzturā svaigos sierus, piemēram, tādus kā Brī vai feta. Vēl šis vienšūnas parazīts var dzīvot augsnē, tāpēc pirms lietošanas uzturā dārzeņiem un augļiem vienmēr jābūt mazgātiem.

Tāpat jēla gaļa, zivis, piens, svaigie sieri un arī jēlas olas var saturēt pārtikas izturīgo baktēriju listēriju. Tā var mitināties arī dzeramajā ūdenī, kas smelts, piemēram, no nepārbaudītas akas vai atklāta ūdens avota.  

 

KAĶA PAKAIŠI 

Kaķi droši var dēvēt par toksoplazmozes saimnieku, īpaši, ja tas ir kaķēns. Tāpēc mīluļa labierīcības jātīra tikai ar cimdiem rokās un pakaiši jāmaina reizi dienā.

 


Visbīstamāk ir paņemt kaķēnu grūtniecības laikā, jo visvairāk toksoplazmozi apkārtējā vidē ar fekālijām izdala tieši mazi kaķēni, ja ir inficēti, un, kā zināms, grūtnieces mēdz būt ļoti līdzcietīgas. 

Tāpat uzmanīgākam jābūt, ja mājdzīvnieks iet ārā, ēd jēlu gaļu, neapstrādātas zivis.

 

Zināšanai! 

Sievietes ar toksoplazmozi var inficēties vienreiz! Ja kaķis mājās ir jau pirms grūtniecības un dzīvniekam ir toksoplazmoze, tad, visticamāk, inficējusies ir arī topošā mamma un bērns nav apdraudēts. Bīstami ir tad, ja inficēšanās notiek grūtniecības laikā!

Reklāma
Reklāma

 

Uzmanīgi! 

  • Lai gan grūtniecības laikā ir svarīgi ar uzturu uzņemt omega-3 taukskābes, ko visvairāk satur treknās jūras zivis, krils un aļģes, jāatceras, ka jūras produkti var būt piesārņoti un pārmēru saturēt, piemēram, dzīvsudrabu (makreles) un nekontrolēti daudz citu kaitīgu vielu.
  • Pērkot jau sagrieztus augļus vai svaigi spiestas sulas, jāpārliecinās, ka produkti tiešām ir svaigi un nav saskārušies ar kādiem netīrumiem.
  • Vasaras periodā jābūt ļoti uzmanīgiem ar dažādiem pirktajiem salātiem – karstumā tie ļoti ātri bojājas un var saturēt dažādas baktērijas, sevišķi listērijas, arī tad, ja pēc skata un pat garšas vēl nav pasakāms, ka produkts sācis bojāties.

 

Atceries! 

Kafijas cienītājām, kuras radušas birojā to lietot visas dienas garumā, būs jāpieradina sevi pie pusotras, divām krūzītēm šā dzēriena dienā (ne vairāk kā 200 mg kofeīna dienā). Pārmērīgs kofeīna patēriņš saistīts ar samazinātu augšanu garumā bērnības periodā.

 

MONOGĀMAS DIĒTAS TIEVĒŠANAI 

Lai arī kādu apsvērumu dēļ topošā māmiņa izlemtu par labu kādai diētai, ja tās mērķis ir atbrīvoties no liekajiem kilogramiem un diētas plāns paredz vienveidīgu uzturu, izslēdzot no savas ikdienas kādas produktu grupas (piemēram, Stokholmas diēta u. tml.), tā darīt nedrīkst! 

Grūtniecība ir labs laiks, lai mainītu savus uztura paradumus un izveidotu sev patiešām veselīgu un sabalansētu ēdienkarti ikdienai –  gaidāmajam mazulim un topošajai mammai tas noteikti nāks par labu. Turklāt nemaz ne tik reti sievietes ar virssvaru grūtniecības laikā pat atbrīvojas no liekajiem kilogramiem, taču tas noticis veselīga dzīvesveida ietekmē, mainot uztura paradumus. 

Lietojot sabalansētu uzturu, vasaras periodā Latvijā ar ēdienu ir iespējams uzņemt visas nepieciešamās uzturvielas, vitamīnus un mikroelementus, tāpēc vasaras mēnešos var nelietot papildu vitamīnus un uztura bagātinātājus, izņemot jodu.

 

Atceries!

Pārmēru pieņemšanās svarā ir saistīta ar cukura vielmaiņas un vairākiem citiem organismā noritošo funkciju traucējumiem, kas atstāj ietekmi arī uz gaidāmā bērna nākotni un var būt par neinfekciju slimību izplatības risku pēcnācējiem (neinfekciju slimības – diabēts, aptaukošanās, vēzis).


KARSTUMS

Karsēšanās pirtī, vannā, došanās uz siltajām zemēm laikā, kad tur ir ļoti augsta gaisa temperatūra, karstā joga un citas nodarbes, kas saistītas ar ekstrēmu karstumu, var nopietni ietekmēt gan bērniņa attīstību puncī, izraisot dažādas anomālijas, gan pašu grūtniecības norisi. Paaugstināta temperatūra ir teratogēns (augļa anomāliju izraisošs) faktors.

 

Gaidāmais mazulis savu temperatūru regulēt nespēj, viņam tā ir tāda pati kā mammai.

 

Tāpēc, ja sieviete, piemēram, karsējas pirtī un viņas ķermeņa temperatūra ievērojami paaugstinās, tad arī punčiemītnieks ir apdraudēts.

 

Svarīgi!

Ja ārā ir patiešām karsts, atceries papildus uzņemt šķidrumu un centies uzturēties telpās, kur ir vēsāks gaiss, bet pastaigām atvēlēt rīta un vakara stundas, kad ir mazāka saules radiācijas ietekme.

 

PELDĒŠANA

Lai gan grūtniecei ūdens ir ļoti draudzīgs un ieteicama gan ūdens aerobika, gan peldēšana, tomēr trīs nedēļas pirms dzemdībām nav ieteicams peldēt vietās, par kurām nav pārliecības, ka ūdenskrātuve tiešām ir tīra.

 

SPORTS 
Grūtniecība nav slimība, visu var darīt, bet sieviete nedrīkst būt aizelsusies. Un jāatceras, ka līdz ar grūtniecības laika pieaugumu topošās māmiņas slodzes izturība mazinās.

 

Svarīgi! 

Gaidību laikā nedrīkst pildīt vingrojumus, guļot uz muguras un, piemēram, cilājot bumbu pāri galvai. 

Gulēšana uz muguras nozīmē, ka dzemde nospiež galvenos asinsvadus – dobo vēnu un aortu, tā radot samazinātu skābekļa daudzumu asinīs un secīgi nogurumu, nespēku, sliktāku miega kvalitāti. Arī mazulis var saņemt mazāk skābekļa.

Rekomendējams izvairīties no sporta ar augstu traumatizācijas risku (kalnu slēpošana, jāšana ar zirgu, braukšana ar kalnu velosipēdu) un kontakta sporta veidiem (basketbolu).

 

SKAISTUMA PROCEDŪRAS

Ja pirms grūtniecības bijušas iecienītas botulīninjekcijas, tad tagad, bērna gaidību laikā, no tām jāatsakās. Šīs injekcijas pielīdzināmas medikamentiem, jo nokļūst organisma cirkulārajā sistēmā. Pētījumu grūtniecēm gan nav, taču jāapzinās, ka šāda procedūra ir nedroša. 

Jāatliek arī iecere tikt pie pīrsinga, tetovējuma vai veikt kādu citu procedūru, manipulāciju, kas saistāma ar paaugstinātu C hepatīta infekcijas pārneses risku.  

Ieteikums!

 

 

Tuvojoties dzemdību laikam, ieteicams nagus nelakot. Īpaši, ja iecienīta gela laka. Sarežģījumu gadījumā tiek novērota arī naga gultne, uz pirkstiem tiek likti skābekļa piesātināšanas mērītāji, un bieza nagu lakas kārta vai pat gela nagi traucēs to visu paveikt.

 

IZMEKLĒJUMI

Ir zināms, ka rentgenstariem ir teratogēna iedarbība. Grūtniecēm neveic datortomogrāfiju salīdzinoša augstā rentgenstarojuma dēļ, taču, piemēram, pavisam droša ir magnētiskā rezonanse, ko pat izmanto augļa anomāliju konstatēšanai. Un noteikti nav jābaidās, ja rentgens nepieciešams pie zobārsta. Stomatoloģijā rentgena stari ir fokusēti, turklāt tiek izmantoti speciāli aizsargpriekšauti – gan mazais vairogdziedzerim, gan lielais, kas nosedz arī vēderu un pasargā augli, ja nepieciešams.  
Kopumā mūsdienīga rentgenizmeklējuma laikā saņemtā apstarošanas deva ir niecīga, un, ja šāds izmeklējums nepieciešams ārstniecības taktikas izvēlei, tas ir pamatots un ir jāveic.

 

VADOT AUTOMAŠĪNU

Noteikti ir jālieto speciālā grūtnieču drošības josta. Pretējā gadījumā, ja gadās strauji bremzēt, parastā drošības josta var dzemdi burtiski nogriezt! Dace Rezeberga pastāsta pirms kāda laika notikušu gadījumu, kad grūtniece cieta avārijā, kas beidzās ar dzemdes izņemšanu. 

Tas pats noteikums ir spēkā, arī dodoties izklaidēties – karuseļos, amerikāņu kalniņos un citviet, kur nepieciešams lietot drošības jostu. 

Šādas jostas ir nopērkamas internetveikalos un grūtniecības laikā lietojamas obligāti!

 

APAVI, SMAGUMI UN SADZĪVES ĶĪMIJA

  • Ja gadās, ka jāpaceļ kas nedaudz smagāks (bet ne ļoti smags!), tas jādara, ietupjoties ceļos, nevis liecoties. Un noteikti viss veicams mierīgi, lēni, lai izvairītos no priekšlaicīgu dzemdību riska.
  • Tā kā grūtniecības laikā mainās smaguma centrs, jāizvairās no augstpapēžu apaviem, kas var radīt iepriekš nebijušu nestabilitāti.
  • Runājot par sadzīves ķīmiju vai izgarojumiem remontdarbu laikā, noteikti jāraugās, lai grūtniecei šie iztvaikojumi nav jāelpo. Arī frizierēm jādomā, kā samazināt ieelpoto matu krāsu un citu darbā ar klientiem lietojamu līdzekļu izgarojumus.

 

Atceries!

Ja kaitīgi apstākļi ir darba vietā, grūtniecību uzraugošais ārsts vai vecmāte var izsniegt darba devējam iesniedzamu izziņu, ka grūtniece ir atbrīvojama no smaga fiziska darba un darba ar ķīmiskajām vielām, kā arī no nakts darba.

 

Atsauces:

  1. Meija, L., Rezeberga, D. Ieteikumi veselības aprūpes speciālistiem “Piemērots uzturs, plānojot grūtniecību un grūtniecības laikā, - veselīga dzīves sākuma pamats.” Tiešsaite: http://www.vm.gov.lv/lv/nozare/informativie_izdevumi_specialistiem/
  2. Skutelis, A.. Zāles un citas vielas bērniņu gaidot. Mēness aptieka, 2017. https://www.ginasoc.lv/uploads/content/zales-un-citas-vielas-berninu-gaidot-gramata%20%281%29.pdf
  3. Dzemdniecība. Daces Rezebergas redakcijā. Nacionālais apgāds, 2016.
     

Saistītie raksti