Mammai un tētim liela vecuma starpība. Vai tas var ietekmēt bērna veselību?

Pietiekami izplatīts ģimenes pāru modelis ir jauna sieviete, kas apprecējusies ar gados vecāku kungu. Pāris plāno mazuli un rodas jautājums, vai lielā vecuma starpība abiem vecākiem var nelabvēlīgi ietekmēt plānotā bērniņa veselību? Arī portāla "Mammamuntetiem.lv" lasītāja jautā, ja viņai ir 28 gadi, bet viņas dzīvesbiedram 54 gadi, vai vecuma atšķirība var ietekmēt bērniņu?

Ģenētiķi nepiekrīt sabiedrībā pavīdējušam uzskatam, ka „jo vecāks tētis, jo ģeniālāks bērns”

FOTO: Shutterstock.com

Ģenētiķi nepiekrīt sabiedrībā pavīdējušam uzskatam, ka „jo vecāks tētis, jo ģeniālāks bērns”

Ārste - ģenētiķe Liene Korņejeva skaidro, ka vecuma atšķirība bērna veselību neietekmē, bet to var ietekmēt viena vai abu vecāku liels vecums.

Droši vien esat dzirdējuši, ka sievietēm pēc 35 gadu vecuma pieaug risks, ka dzimumšūnu veidošanās procesā var tikt nepareizi sadalīts hromosomu komplekts. Šādu kļūdu rezultātā ir lielāka varbūtība, ka bērniņam var būt kāda hromosomu patoloģija. Varbūtība gan nepieaug lēcienveidā, bet pakāpeniski un, kad sasniedz augstus ciparus, sievietei iestājas menopauze.

Vīrietim arī notiek dzimumšūnu veidošanās process, tikai, ņemot vērā procesa atšķirības, vecuma risks sāk pieaugt no 45 gadu vecuma – un tas ir iemesls sarunai ar ģenētiķi grūtniecības laikā. Ģenētiķe arī norāda, ka ar vīrieša vecumu un dzimumšūnām viss ir vienkārši - vīrietim dzimumšūnu dalīšanās sākas pubertātes laikā, tas nozīmē, ka aptuveni 10 gadus vēlāk nekā sievietei. Arī vīriešiem ar gadiem pieaug jaunu mutāciju veidošanās risks tieši vīrieša dzimumšūnās, tādēļ ģenētiķi īsti nepiekrīt sabiedrībā pavīdējušam uzskatam, ka „jo vecāks tētis, jo ģeniālāks bērns”.

Tomēr uz visu nav jāskatās tikai caur statistikas un risku prizmu – veseli bērniņi dzimst visu vecumu vecākiem un, ja tieši šis ir brīdis, kad bērniņš ir jūs izvēlējies par saviem vecākiem, lai izdodas mierīgs gaidīšanas laiks!

Reklāma
Reklāma