Kā sala laikā rūpēties par suņiem. Speciālistes ieteikumi

Sals degunā kniebj ne tikai cilvēkiem, bet tas var būt traucēklis arī suņiem, jo īpaši maza izmēra un tiem, kam apmatojums ir visai niecīgs. Kā rūpēties par saviem mīluļiem ziemas laikā, stāsta veterinārās klīnikas "Dzīvnieku veselības centrs" vadītāja Liene Dindonis.
Suņiem, kas lielākoties dzīvo iekštelpās, īpaši maza izmēra sunīšiem un suņiem ar īsu spalvu vai bez apmatojuma, ziemā ieteicams pastaigu laikā vilkt jaciņas.

FOTO: Shutterstock.com

Suņiem, kas lielākoties dzīvo iekštelpās, īpaši maza izmēra sunīšiem un suņiem ar īsu spalvu vai bez apmatojuma, ziemā ieteicams pastaigu laikā vilkt jaciņas.

Ziemas laiks var būt ļoti grūts dzīvniekiem

Dzīvniekiem ziemas laikā nepieciešama speciāla uzraudzība un uzmanība. Vienīgi, pēc vetārstes teiktā, atšķiras problēmas, kas var rasties ļoti mazajiem un īsspalvainajiem, vai pat tā dēvētajiem plikajiem suņiem un lieliem, garspalvainiem suņiem. Lieli suņi un suņi, kam ir gara spalva, ne tikai var labi panest salu, bet bieži vien pat ļoti labi jūtas aukstā laikā.

 

Lai gan tie suņi un citi dzīvnieki, kas dzīvo tikai ārā, ir aklimatizējušies un tādejādi var izturēt lielāku aukstumu, tomēr saimniekiem jābūt uzmanīgiem. Piemēram, ir jāseko līdzi, vai nav sasalis dzeramais ūdens un vai bļoda nav pilna ar ledu, kā dēļ suns nevar padzerties. Tāpat ziemā ārā dzīvojošiem dzīvniekam nepieciešams daudz vairāk barības - vismaz divas reizes vairāk nekā ierasts, jo tie patērē daudz enerģijas, lai sasildītos.

 

Reklāma
Reklāma

Tātad, ziemā mājdzīvnieks jābaro vairāk. Ja dzīvnieks dzīvo ārā, tam vajag arī patvērumu no vēja un sliktiem laika apstākļiem, piemēram, kādu būdiņu vai šķūnīti, kur dzīvnieks var ielīst un ar savu ķermeņa temperatūru sasildīt apkārtējo gaisu.

Suņiem, kas lielākoties dzīvo iekštelpās, īpaši maza izmēra sunīšiem un suņiem ar īsu spalvu vai bez apmatojuma, ziemā ieteicams pastaigu laikā vilkt jaciņas, džemperīšus, jo ir liels kontrasts starp āra un istabas tempretūru. Ja dzīvnieks ārā dreb un trīc, tad viņu vajadzētu izvest tikai tik ilgi, kamēr tas nokārto dabiskās vajadzības. Ja dzīvnieks netrīc un pats vēlas staigāt garāku gabalu, tas liecina, ka viņš jūtas ērti arī salā un var iet ar viņu staigāt arī ilgāk.  Ja dzīvnieks skrien un spēlējas, ķermenis sasilst un ārā var pavadīt ilgāku laiku. Lietojot suņu drēbītes, jāuzmana, lai tās nepaliek slapjas, jo slapjš apģērbs atvēsina, nevis sasilda dzīvnieku.

Aukstumā īpaši jāuzmana arī veci dzīvnieki, kam var būt jūtīgas un bojātas locītavas un trauslāki kauli. Aukstums rada stīvumu muskuļos, audos, lielākas locītavu sāpes.

Svarīgi ir arī uzmanīgi turēt saitē, lai dzīvnieks nepaslīd un negūst traumas. Jauniem suņiem ļoti patīk lēkāt pa sniegu. Dziļā sniegā, sunim atkārtoti lecot uz augšu, var rasties muguras muskuļu sāpes vai pat bojājumi mugurkaula diskos, brīdina dzīvnieku daktere.

Saistītie raksti