Putnu vērotājs: mazputniņiem lielais sals ir visgrūtākais laiks. Uzzini, kā putniem varam palīdzēt

"Ilgās, aukstās naktis mazputniņiem ir visgrūtākais laiks, jo tiek patērēts ļoti daudz enerģijas, lai uzturētu ķermeņa temperatūru, kas nodrošina visas dzīvībai nepieciešamās ķermeņa funkcijas," teic putnu vērotājs Kaspars Funts, un pastāsta, vai, kāpēc un kā putniem ziemā varam palīdzēt.
Dižknābis barotavā.

FOTO: Kaspars Funts, putnu vērotājs

Dižknābis barotavā.

Enerģiju nakšu pārlaišanai nodrošina pa dienu apēstā barība. Sevišķi svarīgi katru dienu paēst ir mazputniņiem – zīlītēm, žubītēm, zvirbuļiem, dzilnīšiem u.tml., jo ar dienas laikā apēsto barību pietiks tikai vienas aukstas nakts pārlaišanai. Jo aukstāks, jo vairāk barības katru dienu ir jāapēd. 

 

Vai un kāpēc ziemā jāpiebaro putni?

"Putnu barošanai ziemā ir jēga tikai no cilvēciskā aspekta. Dabai putnu piebarošana ziemā nav vajadzīga. Dabiskā atlase "izravēs" švakākos un pret saliem mazāk noturīgos putnus. Protams, ka pēc aukstām ziemām ir lielāks putnu atbirums uz nosalušo rēķina. 

 

Taču populācijās tas ātri kompensējas jau nākamajās ligzdošanas sezonās. Neraugoties uz to, es arī baroju putnus ziemā, un man tas patīk. Palīdzot putniem ziemā, virkne barotāja apkaimes putnu nenosals, sagaidīs pavasari un daļa no tiem kaut kur turpat ligzdos, iepriecinot barotāju ar savām dziesmām. Savukārt ziemā, kad viss ir sasalis, aizsnidzis un šķiet nedzīvs, putnu daudzveidība un rosība barotavā ikdienā darīs līksmāku arī barotāja sirdi," stāsta Kaspars Funts.

 

Ja esi sācis barot putnus, ņem vērā:

  • Barot putnus var sākt jebkurā brīdī, arī ziemas vidū. Vienīgi, iespējams, būs dažas dienas jāpagaida, kamēr putni barotavu atrod.
  • Ja ir sākts putnus barot, tas jādara katru dienu līdz pavasarim, kad nokusis sniegs un naktīs gaisa temperatūra nenokrīt zemāk par nulli grādiem (ar nedomājot pavasara otrās puses un vasaras sākuma salnas).
  • Ja cilvēks nevar nodrošināt, ka barotavā ēdiens ir regulāri, tad pat nevajag sākt – putni būs pieraduši pie barības barotavā, ja tās nebūs, paliks un gaidīs, kad barība parādās, nevis izmantos dārgo laiku barības meklējumiem citur, kā rezultātā nepaēduši naktī nosals.
  • Aukstā laikā barībai barotavā ir jābūt pieejamai katru dienu visas dienas garumā.
  • Barotavas vēlams uzpildīt iepriekšējā vakarā pēc satumšanas vai kārtējās dienas rīta tumsā, lai pirmajā gaismā barība putniem uzreiz ir pieejama, jo aukstajās naktīs putniem ir milzīgi enerģijas zudumi, tāpēc tiem uzreiz ir jāsāk aktīvi baroties un pa dienu ir daudz jāapēd.
  • Putnu barībai jābūt maksimāli tuvai dabiskajai – tā nedrīkst būt sālīta, nedrīkst būt ar garšvielām.
  • Augstvērtīga barība putniem aukstā laikā ir saulespuķu sēklas, svaigs cūkas speķis vai svaigi cūku tauki, izkultas nezāļu sēklas.
     

Daži fakti par zīlīšu piemērošanos aukstajiem apstākļiem ziemās

  • Teiciens par ļaudīm, kas maz ēd – "ēd kā putniņš", ir aplams. Ja cilvēks ēstu kā zīlīte, viņam dienā būtu jāapēd ap 20 kg.
  • Ziemās zīlītes barojoties pavada 20 reizes vairāk laika nekā vasarā, lai spētu uzkrāt nepieciešamo enerģijas daudzumu garo un auksto nakšu pārlaišanai.
  • Aukstās ziemas naktīs zīlītes pazemina ķermeņa temperatūru, lai samazinātu starpību starp ķermeņa un āra temperatūru, tādējādi ietaupot līdz 20% enerģijas.
  • Zīlītēm un citiem dziedātājputniem, kuru izdzīvošana ziemā ir atkarīga no spējas atrast rudenī paslēptos barības krājumus un atcerēties vietas, kur tā ir pieejama, smadzeņu daļa, kas atbild par telpisko informāciju un atmiņu, rudenī uz jaunizaugušo neironu rēķina palielinās par 30%.

Saistītie raksti