Priežu un bērzu pumpuru tēja, un citi pavasara spēka avoti

Pavasarī, kad pērnā gada augļos un dārzeņos no vitamīniem palikusi vien kripatiņa, ir īstais laiks spēku meklēt citviet, piemēram, priežu un bērzu pumpuros (kāds tajos spēks!), sīpollokos uz loga un dīgstiņos.
Parastā priede, latīnski - Pinus sylvestris L.

FOTO: Shutterstock.com

Parastā priede, latīnski - Pinus sylvestris L.

Mājas apstākļos agrīnā pavasarī ievērojamas vitamīnu devas tu vari iegūt, uz palodzes ūdensglāzē audzējot lociņus. Ja loki uz vienas palodzes negrib augt, pārcel tos uz citu! Bet galvenais audzē un ēd. Piemet pa drusciņai salātos, zupā, uz maizītes, omletē tā, lai arī bērni stiprinās.

Mazliet par zemu vērtēti ir arī diedzētie graudi tas ir mans šī pavasara atklājums! Diedzēšanas process ir elementārs, vairāk par to lasi rakstā Padomi veselīgo dīgstiņu diedzēšanai Sēkliņām katrai ir sava neatkārtojama garša -, turklāt vitamīnu bagātība slēpjas pat vienā tējkarotē! Visvērtīgākā esot lucerna, taču derēs arī jebkuras citas sēkliņas, svarīgākais iegādājies tādas, kas nav ķīmiski apstrādātas, attiecīgi vai nu tās, kas paredzētas speciāli diedzēšanai, vai iepērcies eko veikaliņos. Derēs mazās Ķīnas pupiņas (varbūt tev mājās tādas jau ir?), griķi, lēcas, redīsu, sinepju u.c. sēklas, arī kvieši un rudzi, kurus var nomazgāt uz mērcēt vienu nakti tiem asniņu pat nav jāsagaida. Arī sēkliņas kaut vai pa karotei pievieno salātiem, uz maizītēm, sautējumam (pirms ēšanas) utt. Starp citu, sasmērēju maizītes ar siera bumbām, pārkaisīju ar dīgstiņiem mans vīrs ēda un prasīja vēl:)

Priežu pumpuru tējas der arī profilaksei — pasargās bērnus no saaukstēšanās un vīrusu saslimšanām, uzlabosies imūnsistēmas darbība.

PRIEŽU PUMPURI — IMUNITĀTEI UN CĪŅAI AR KLEPU
Martā, kad līdz tēju sezonai laiciņš vēl jāpagaida, noteikti jādodas uz mežu pēc priežu un bērzu pumpuriem (bet lūko, lai priedes neaug autoceļu tuvumā!). Tieši pumpuri satur visvērtīgākās auga daļu īpašības, pumpurs ir dzīvības sākums, kas nes sevī sakņu, lapu un ziedu attīstīšanās potenciālu. Pumpuru preparāti ne vien stiprina organismu un stimulē organisma izvadfunkcijas, bet palīdz atkopties novājinātiem organismiem un spēcina pēc garās ziemas. Šis ir spēka avots bez maksas (vien jāpārvar slinkumu), turklāt absolūti dabīgs! Priežu pumpuru novārījums ir dezinficējošs, to lieto, lai šķidrinātu krēpas, ārstējot bronhītu.

 

Reklāma
Reklāma

Priežu pumpurus ievāc ziemā vai agrīnā pavasarī, kamēr tie nav sākuši intensīvi augt, vēl nav uzbrieduši un atvērušies. Ievācot pumpurus, vislabāk izvēlēties sānu zarus. Pumpurus tu vari meklēt arī cirsmās, jo priežu pumpuri piebriest arī ziemā nocirstiem kokiem, no kuriem nav žēl nolasīt.

Priedēm ir ļoti daudz ziedputekšņu, kurus nav grūti savākt, papurinot zaru. Sajaukti kopā ar medu, tie ir spēka zāles, par kādām varētu sapņot katrs Lāčplēsis.

Vitamīnu dzēriens no priežu skujām
• 50g viengadīgo skuju galotnīšu saberž, aplej ar 1 glāzi verdoša ūdens,
ļauj tumšā vietā stundu ievilkties, pievieno citrona sulu un medu pēc garšas, izkāš un tūlīt izdzer.
• 30g svaigu skuju aplej ar 1 glāzi verdoša ūdens un uz lēnas uguns vāra 15 - 20 min., kad novārījums atdzisis, pievieno medu un dzer tūlīt.

Priežu pumpuru tēja
Tēja no priežu pumpuriem būs labs līdzeklis cīņā pret klepu un augšējo elpceļu saslimšanām. Kā atkrēpošanas un dezinfekcijas līdzeklis pie hroniska bronhīta, plaušu saslimšanām. Priežu pumpuru tējas der arī profilaksei pasargās bērnus no saaukstēšanās un vīrusu saslimšanām, uzlabosies imūnsistēmas darbība.
Pagatavošana. 2 ēdk. pumpuru aplej ar 1 litru ūdens. Vāra 10 minūtes noslēgtā traukā uz lēnas uguns. Nostādina 30 minūtes. Bērniem ieteicams lietot pa 1/5 glāzes 3 reizes dienā, pusaudžiem pa ¼ glāzes. Lietošanas kurss no 2 nedēļām līdz 2 un vairāk mēnešiem. Lai dažādotu garšu, tējai var pievienot citrona, apelsīna miziņu, un/vai citas tējas, sulas.

Priežu pumpuru vannas
Svaigas skujas un pumpurus izmanto vannu peldēm tās lieliski nomierina nervu sistēmu.
Priedes + piparmētra. Augus vāra nelielā ūdens daudzumā 10 minūtes, nostādina un izkāš. Novārījumu pievieno vannas ūdenim, peldes ilgums 10 – 15 minūtes.
Aromātiska un spēcinoša vanna no priežu pumpuriem, melisas, pelašķa, vībotnes vai vērmeles, raudenes, piparmētras, un smaržīgās kalmes lapām. Ņem no katra auga pa divām ēdamkarotēm un 10 minūtes vāra uz lēnas uguns noslēgtā traukā 10 litros ūdens. Nostādina un pievieno vannai.

Bērzam piemīt izcilas dziednieciskās spējas, tā lapu izdalītie fitoncīdi nonāvē baktērijas. Ar to arī izskaidrojama sensenā paraža Vasarsvētkos un Jāņos cirst meijas, novietot tās istabās un pie gultām — vīstot meijas dod veselību cilvēkam.


DZIEDNIECISKIE BĒRZU PUMPURI
Bērzu pumpurus ievāc agri pavasarī (martā, aprīlī) uzbriešanas periodā, kad tajos atraisās dzīvība. Šim nolūkam izmanto cirsmās nozāģēto bērzu zarus vai arī nogriež pieejamās vietās jaunos zarus (cirsmās var ievākt arī priežu pumpurus).

Bērzam piemīt izcilas dziednieciskās spējas, tā lapu izdalītie fitoncīdi nonāvē baktērijas. Ar to arī izskaidrojama sensenā paraža Vasarsvētkos un Jāņos cirst meijas, novietot tās istabās un pie gultām vīstot meijas dod veselību cilvēkam. Izcilo dziedniecisko īpašību dēļ, bērzs senatnē bija viens no svētajiem kokiem. Dainas liecina, ka bērzs dažkārt bijis senās svētvietas centrā, it īpaši, ja tas uzaudzis uz akmens ar spēcīgu bioenerģētisko starojumu.

Bērzu pumpuri uzglabāšanai
Bērzu pumpuru ievākšanu parasti veic vienlaikus ar slotu sagatavošanu. Slotas žāvē nojumēs, šķūņos vai citās piemērotās vietās caurvējā aptuveni mēnesi, kamēr tās sažūst. Sažuvušos pumpurus nobrauka ar rokām un attīra no sīkajiem zariem. Pēc tam attīrītos pumpurus vēl papildus žāvē labi vēdināmās telpās, pēc žāvēšanas pumpuri saglabā patīkamu, rūgtenu aromātu. Lai bērzu pumpuri neatvērtos un neiztvaikotu to ēteriskās eļļas, nav ieteicams pumpurus žāvēt kaltēs vai siltā vietā zem skārda jumta (tas pats attiecas uz citiem pumpuriem). Šādi kaltētus pumpurus var uzglabāt divus gadus.

Bērzs tējai, vannām, kompresēm
No lapām un pumpuriem gatavo vitamīnu tējas, to novārījumu ir organismu attīrošs, urīndzenošs līdzeklis, kas labi ietekmē vielmaiņu, pastiprina dziedzeru darbību, mazina tūsku. Pumpuri sekmē žults sekrēciju. Ārīgi pumpurus lieto medicīniskās vannās akūtu un hronisku ekzēmu ārstēšanai. Lapas un pumpurus ieteic reimatisma ārstēšanai vannās, kompresēm, apliekamiem. Šim nolūkam var izmantot svaigas saspiestas bērzu lapas, kuras liek tieši uz sāpošās vietas. Lapu un pumpuru novārījumu ieteic brūču apmazgāšanai, pret matu izkrišanu un ekzēmu ārstēšanai. Iekšķīgi tādu pašu novārījumu ieteic aterosklerozes, akūtu un hronisku ekzēmu ārstēšanai. Bērzu pumpuri un lapas ietilpst jaukto tēju sastāvā.

Novārījumu pagatavo: 5 minūtes uz lēnas uguns vārot tējkaroti pumpuru glāzē ūdens. Kamēr novārījums padziest, vērts veikt īsu inhalāciju, apsedzot galvu ar dvieli, ieelpojot tvaikus un ļaujot tiem apmīļot sejas ādu tai patiks. Pēc tam novārījumu dienas laikā izdzer. Ārīgi to lieto, apmazgājot brūces,  ādas iekaisumus, izsitumus.
 
APSES UN PAPELES PUMPURI CĪŅAI AR GRIPU
Līdzīgi ievāc un izmanto apses, papeles lipīgos pumpurus. Tajos ir daudz fitoncīdu grūti to nepamanīt, pavasarī ejot garām plaukstošai papelei. Rudenī un ziemā, gatavojot pumpuru novārījumu, tā izdalītā pavasara smarža dos spēku un spēju pretoties saaukstēšanās slimībām un gripai.

LAZDU MIZA — ASINSVADU DAKTERIS
Pavasara sākumā daudzviet tiek tīrīti meži, izcirsti krūmāji. Tad augu vācējs nedrīkst stāvēt malā. Jāraugās, kur cirvis ķer lazdu slaidi lazdas dzinumi jāsavāc un rūpīgi jānomizo. Lazdas miza ir lielisks asinsvadu dakteris, kuru vajadzētu lietot visiem, kam draud paplašinātas vēnas. Tās novārījums tonizē vēnas, nostiprina kapilārus, samazina holesterīna līmeni asinīs. Vīriešiem palīdz pret priekšdziedzera vainām. Mizu var vākt, cik vien pieejama, jo labi izžāvētu to var glabāt vairākus gadus, bet vislabākais un stabilākais ārstnieciskais efekts ir no regulāras un ilgstošas lietošanas.

Un atceries kolīdz nokusīs sniegs, laiks kļavu un bērzu sulām! Izlasi: Kļavu un bērzu sulas veselībai un slaidumam

Autores: Inga Akmentiņa-Smildziņa, Dace Miezīte, dūla