Kā atslaukt, uzglabāt un sildīt mātes pienu

Lai mamma tiktu brīvsolī laika posmā, kad bērniņš tiek zīdīts ekskluzīvi – pārtiek tikai no mammas piena –, ir vērts veidot piena rezerves. Par to, kas jāņem vērā, lai to pareizi izdarītu, stāsta IBCLC sertificēta zīdīšanas konsultante Sandra Lase.
  • Guna Kokuma

    Guna Kokuma

    žurnāliste

  • Sandra Lase, IBCLC sertificēta zīdīšanas konsultante

    Sandra Lase, IBCLC sertificēta zīdīšanas konsultante

    Zīdīšanas konsultante

Atceries, ka mātes piens var būt dažādās nokrāsās – zilgans, zaļgans, dzeltenīgs, krāsa var mainīties atkarībā no tā, ko mamma lietojusi uzturā.

FOTO:

Atceries, ka mātes piens var būt dažādās nokrāsās – zilgans, zaļgans, dzeltenīgs, krāsa var mainīties atkarībā no tā, ko mamma lietojusi uzturā.

Mammas pienu var atslaukt gan ar rokām, gan izmantojot piena pumpi. Katra māmiņa var izvēlēties sev piemērotāko atslaukšanas veidu. 
 

Atslaukšana ar rokām

Šī tehnika ir ļoti droša un efektīva, kā arī mammai vienmēr pieejama, un papildus nav vajadzīgi nekādi aksesuāri vai ierīces. Ja nepieciešams atslaukt pirmpienu – pašu pirmo dienu pienu, kas rodas, tikko bērniņš ir piedzimis –, jāņem vērā, ka to var izdarīt tikai ar rokām, jo pirmā piena ir tik maz, ka piena pumpīti nav jēgas izmantot. 
 

Lai arī internetā ir pieejamas video pamācības, kā atslaukt krūts pienu, lieliski, ja to mammai var ierādīt cita mamma vai zīdīšanas konsultante. Svarīgākais ir atrast pareizo vietu pie krūts, kur pielikt pirkstus, – tā ir areolas zonas mala, apmēram tur, kur būtu bērna lūpiņas. Spaidīt visu krūti vai tikai pašu krūtsgalu nebūtu vēlams, jo tas var būt gan sāpīgi, gan neefektīvi. 
 

Pirms atslaukšanas vienmēr jānomazgā rokas, tāpat rūpīgi jāizmazgā trauks, kurā paredzēts atslaukt pienu. Dažām mammām vieglāk atslaukt bļodiņā, kura ir nolikta uz galda.

 

Atslaukšana ar piena pumpi

Ir pieejami gan mehāniski, gan elektriski piena pumpji. Izvēloties savējo, ir jāņem vērā individuālās vajadzības un tas, cik bieži nepieciešams atslaukt. Taču, lai arī kādu no pumpju veidiem izvēlētos, svarīgi, lai tas ir kvalitatīvs un pēc izmēra atbilstīgs māmiņas krūtīm. 

 

 

Ja atslaukšana ir sāpīga, tas var būt saistīts ar neatbilstošu piltuves izmēru – piltuves iekšējās atveres diametram jābūt 1–2 milimetrus lielākam par krūts gala diametru. Ja šī atvere būs lielāka, tad krūtsgals tiks iesūkts iekšā ar aerolas daļu un piena vadi var tikt saspiesti, līdz ar to piena izdalīšanās būs apgrūtināta. Turpretī, ja piltuves iekšējā atvere būs par mazu, tiks saspiests pats krūtsgals, un rezultātā atslaukšanas process būs sāpīgs.

Piena pumpjiem parasti komplektā ir lielās piltuves atvere, kas ir 24 milimetrus diametrā, un tas ir labi. Taču bieži vien nepieciešama mazāka piltuve, sākot no 12 milimetriem. Ja piena plūsma ir laba un strauja, tad tas, ka piltuve ir lielāka, atslaukšanai īpaši netraucē. 

 

Grūtāk ir tām mammām, kurām piens tik viegli nenāk. Šādā gadījumā var piemeklēt citu piltuvi vai īpašu pāreju, kas atvieglotu atslaukšanu; palīdzību šādā situācijā var jautāt zīdīšanas konsultantei. 

 

Ja pienu nepieciešams atslaukt regulāri, labāka izvēle ir elektriskais pumpis; ja retu reizi, tad mehāniskais. Cenas ir ļoti dažādas, tās atkarīgas no vairākiem aspektiem, piemēram, no pumpja jaudas. Ir pieejami arī dubultie pumpji – ar tādu iespējams atslaukt abas krūtis vienlaikus, tādējādi ietaupot atslaukšanai atvēlēto laiku. 
 

Pirms pumpja izmantošanas rūpīgi jāizlasa lietošanas instrukcija, jāievēro tā sterilizēšanas nosacījumi, kā arī jālūko, lai atslaukšanas process neradītu diskomfortu – ja mammai sāp, var samazināties piena daudzums.

 

Kas ietekmē atslauktā piena daudzumu

  • Piena daudzums, ko vienā reizē var atslaukt, katrai mammai var atšķirties.
  • Piena daudzums ir atkarīgs no diennakts laika – no rīta piena vienmēr būs vairāk nekā vakarā, tas ir saistīts ar hormona prolaktīna diennakts ritmu. Ļoti svarīgi, lai pirms atslaukšanas mamma ir mierīga, izgulējusies, paēdusi, padzērusi siltu tēju. Vēlams, lai mammas kājas ir siltumā, piemēram, ir apautas siltas zeķes; arī viegla krūts masāža var palīdzēt atslaukt vairāk piena. 
  • Jāņem vērā, ka bērns no krūtīm var izēst vairāk, nekā māmiņa var atslaukt. Dažreiz mammas atslauc pienu, lai redzētu, cik daudz bērns izēd, bet to nevar tā noteikt, jo mazuļa zīšanas tehnika vienmēr būs efektīvāka nekā atslaukšana. Noteikti nevajadzētu satraukties, ja ar pirmo reizi atslaukšana neizdodas tik labi, kā cerēts, jāpatur prātā, ka ar katru reizi sanāks arvien labāk un labāk. 
  • Par piena izdalīšanos atbildīgais hormons ir oksitocīns – šis hormons “nedraudzējas” ar stresa hormoniem. Tāpēc situācijās, kad mamma ir satraukta, piena plūsma var būt traucēta. Pastāv uzskats, ka piens stresā “sadeg”, bet tā nav – stresa hormonu dēļ tiek bloķēts oksitocīna reflekss (piena plūsma). 
  • Ja pienu atslauc uzreiz pēc tam, kad bērns paēd, piena būs mazāk, nekā tad, ja pēc barošanas ir pagājušas 2–3 stundas.

 

Piena uzglabāšana

 

Atslaukto mammas pienu var uzglabāt jebkurā tīrā ēdienam paredzētā traukā, to skaitā maisiņos ar aizdari, kas domāti saldētu produktu uzglabāšanai. Piena uzglabāšanai var iegādāties arī specializētus traukus ar vāku – parasti uz tiem ir vieta, kur norādīt piena atslaukšanas datumu. 

Trauka tilpumu labāk izvēlēties tādu, lai pietiek vienai barošanas reizei, jo atkausēto pienu atkārtoti nedrīkst sasaldēt. 

  • Istabas temperatūrā (līdz +25 grādi) pienu var uzglabāt 4 stundas. Reizēm to bērnam var iedot neuzsildītu, istabas temperatūrā. [1]
  • Ledusskapī (+4 grādi) pienu var uzglabāt četras dienas (dažādos avotos minēts dažāds dienu skaits). Piena trauciņu labāk turēt ledusskapja dziļumā, tuvāk pie sienas, lai būtu mazākas temperatūras svārstības. 
  • Saldētavā (-18 grādi) pienu var uzglabāt 6–12 mēnešus. Un jāteic, ka glabāt ilgāk arī nav nepieciešams, jo bērniem, kuri ir jau sasnieguši gada vecumu, mātes piens tik daudz vairs nav nepieciešams kā sākumā un mazulis var mierīgi iztikt ilgāku laiku bez piena, skaidro Sandra Lase. Sasaldēta piena banka var būt aktuāla bērniem vecumā līdz 9–10 mēnešiem, kamēr viņi vēl neēd piebarojumu un cieto pārtiku pietiekamos apjomos.

 

Piena uzglabāšana ledusskapī

Kā minēts iepriekš, pienu ledusskapī var uzglabāt četras dienas. To nevajadzētu likt ledusskapja durvīs, jo, bieži tās virinot, notiek temperatūras svārstības, kas pienu var nelabvēlīgi ietekmēt. 

Reklāma
Reklāma

Dažkārt ledusskapī uzglabātam pienam rodas īpatnēja smarža – dažas māmiņas to salīdzina ar ziepju aromātu. Šī smarža rodas, jo pienā sākas fermentācijas procesi. Ja ferments ir ļoti aktīvs, process sākas agrāk, bet tas nenozīmē, ka piens ir sabojājies. Parasti bērniem pret šādu pienu nav iebildumu, taču var būt izņēmumi. 

 

Ja mamma novēro, ka fermentācijas process viņas pienā sākas ātri, tad pienu pēc atslaukšanas var uzsildīt līdz 60 grādu temperatūrai, atdzesēt un tad likt ledusskapī. Tas palīdzēs aizkavēt fermentācijas procesu, un īpatnējās smaržas vairs nebūs. 

 

Stāvot ledusskapī, piens mēdz noslāņoties – apakšā izveidojas tāds kā ūdens, bet virspusē krējums. Arī šādam pienam nav ne vainas, uzsildot tas atkal izskatīsies vienmērīgā krāsā. 

 

Jāpiemin, ka mātes piens var būt dažādās nokrāsās – tas var būt zilgans, zaļgans, dzeltenīgs, krāsa var mainīties atkarībā no tā, ko mamma ir lietojusi uzturā. Reizēm mammām šķiet, ka atslauktais piens ir ūdeņains, un secina, ka nav barojošs, bet tā nav. Sekrēcijas šūnas nekļūdīgi zina, kāds piens konkrētajam zīdainim ir nepieciešams. Tāpat mātes pienu nevajadzētu salīdzināt ar govs pienu, tas vienmēr būs citādāks.

 

Piena sildīšana

Piens jāuzsilda līdz 36 grādu temperatūrai – tas var būt  nedaudz vēsāks, bet nekādā gadījumā karstāks. Pirms barošanas piena pudele jāsakrata, lai nodrošinātu vienmērīgu siltumu. Piena temperatūru var pārbaudīt, uzpilinot dažas piena piles uz rokas apakšdelma. Ja jūt siltumu, tad piens ir par karstu, bet, ja sajūta ir neitrāla, tad ir atbilstošā temperatūrā. 

 

Pēc piena uzsildīšanas bērnam to vajadzētu izēst vienas līdz divu stundu laikā; ja tas nav iespējams, piens diemžēl jāizlej. 

 

Tāpēc vienmēr labāk vispirms sasildīt mazāku piena daudzumu un, ja nepieciešams vēl, uzsildīt papildus.

  • Ja silda pienu, kas uzglabāts ledusskapī, vislabāk to darīt siltā ūdens peldē aptuveni 45 grādu temperatūrā. Ja nav ūdens termometra, grādus var noteikt šādi: ja ūdeni var pataustīt ar roku un tas nav pārāk karsts, tad temperatūra ir atbilstoša. Svarīgi pienu sildīt šādā, ne pārāk karstā ūdenī – lai tas nezaudētu savas labās īpašības. 
  • Ja silda pienu, kas uzglabāts saldētavā, vislabāk to vispirms atkausēt, ieliekot uz 24 stundām ledusskapī. Pēc tam sildīt siltā ūdens peldē tāpat kā ledusskapī uzglabāto pienu. Atceries, ka atkausētu pienu ledusskapī var uzglabāt vēl tikai 24 stundas.

 

 

Kļūdas piena sildīšanā! 

Mātes pienu nedrīkst sildīt uz plīts, verdošā ūdenī vai mikroviļņu krāsnī! Šādā veidā piens zaudē vērtīgās īpašības, kā arī ir lielāks risks, ka piens tiks uzsildīts par karstu vai nevienmērīgi, tādējādi pakļaujot bērnu applaucēšanās riskam.

 

Rīcības plāns, ja zīdainis atsakās no pudelītes

  • Ja zīdainis no pudelītes atsakās dzīves pirmajos mēnešos, tad var mēģināt pienu mutē pilināt ar tējkaroti. Tāpat var izmantot pipeti vai šļirci un tad mēģināt atkal dot pudeli. Pirmajos mēnešos piena plūsma var labi aktivizēt zīšanas refleksus.
  • Pirmajos mēnešos var izmantot arī pirkstiņmetodi – kad aprūpētājs mazulim mutē ieliek tīru pirkstu un ļauj to zīst. Ar pirkstu var pastimulēt zīdaiņa aukslējas, paralēli pilinot mutē pienu. 
  • Lielākiem mazuļiem var izmēģināt dažādus pudeles knupja veidus, lai saprastu, kurš zīdainim vislabāk patīk. Ja izvēlas krūts fizioloģijai tuvāku pudeles knupi – mīkstu, konusveidīgu –, bērnam būs vieglāk atgriezties pie krūtsbarošanas. Ja bērns ēdīs no pudeles, kurai ir ciets un garens knupis, tad var būt grūtāk atgriezties pie krūtsbarošanas, mazulis var negribēt atkal zīst krūti. 
  • Reizēm ir situācijas, kad māmiņai ir jādodas prom uz ilgāku laiku, un tad, ja bērnam nav izvēles, dienas laikā viņš iemācās ēst no pudeles.

 

Sava piena bankas veidošana

Piena banku ieteicams veidot, ja mamma pēc dzemdībām plāno ātri atsākt strādāt. Ja tādu plānu nav, saldētavā var sagatavot tikai dažas piena porcijas situācijām, ja mammai rodas pēkšņa vajadzība atstāt bērnu kādam pieskatīšanā. 

Dažreiz mammas piena banku sāk veidot bez īpaša mērķa, ar domu – varbūt kādreiz noderēs. Tomēr tā nav ieteicams rīkoties, jo šādā veidā mamma producē vairāk piena, nekā bērnam ir nepieciešams – papildu atslaukšana var izraisīt hiperlaktāciju, īpaši gadījumos, kad krūtīm ir nosliece uz piena pārprodukciju. Tāpēc labāk ļaut krūtīm pašām noregulēt piena daudzumu atbilstīgi bērna vajadzībām.

 

 

Ja vēlies ziedot pienu citiem zīdaiņiem 

  • Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā ir izveidota donoru piena banka, kur māmiņas var ziedot savu pienu. Vairāk par prasībām piena nodošanai un citu informāciju var uzzināt Pienabanka.bkus.lv.
  • Latvijā ir izveidota piena bankas platforma, kas ir starptautiski izplatīta kustība, – tajā mamma mammai dāvina krūts pienu. Šīs kustības uzdevums ir palīdzēt vecākiem atrast vienam otru. Vairāk par prasībām piena nodošanai un citu informāciju var uzzināt Pienamammas.lv.

 

Atsauces:

   1. https://www.cdc.gov/breastfeeding/recommendations/handling_breastmilk.htm

Saistītie raksti