5 TOP krūts barošanas pozas

Barošana ar krūti ir kā saspēle starp māmiņu un jaundzimušo bērnu. Ja to ielāgo un ļaujas – ieguvēji ir abi.
Ja mazais labprāt ēd jebkurā pozā, viņš būs atsaucīgs arī tad, kad viņu ar šļirci, karotīti vai pudelīti pabaros cita persona.

FOTO: Shutterstock.com

Ja mazais labprāt ēd jebkurā pozā, viņš būs atsaucīgs arī tad, kad viņu ar šļirci, karotīti vai pudelīti pabaros cita persona.

  1. Uzreiz pēc dzimšanas mazuli novieto guļus māmiņai uz vēdera, un šādā pozā bērniņš saņem mātes piena pirmās lāses. Klaudija Hēla iesaka šo pozu barošanai izmantot arī pirmajos mēnešos pēc dzemdībām, jo tā ļauj just īpašu tuvību ar mazuli. Neuztraucies, ka mazajam šādi varētu būt grūti elpot, jo bērniņš pats atrod labāko veidu, kā satvert krūti.
  2. Viena no tradicionālākajām ir guļus poza, kad māmiņa noguļas uz sāniem un tāpat uz sāniem iepretim krūtīm nogulda bērnu. Ērtības labad bērnu vari guldīt uz savas rokas, bet tikpat labi ar roku, sarullētu dvieli vai sedziņu atbalstīt no mugurpuses. Būtiski, lai mazais uz sāniem gulētu stabili – nevarētu novelties ne uz priekšu, ne atpakaļ. Otru roku novieto vai nu aiz galvas, vai atspiežoties pret elkoni. Izpētīts, ka guļus pozā māmiņa intuitīvi notur bērnu drošā stāvoklī: vienu roku liek bērnam pie galvas, lai viņš nevar atvirzīties nost, savukārt augšstilbu – iepretim bērna pēdām, lai viņš neslīdētu uz leju un nepakļūtu zem segas. Galvenais labums – guļus pozā vari izvēlēties, vai mazo zīdīt ar tuvāko krūti vai, paliecoties uz priekšu, sasniegt arī tālāko. Tas ir gan ērti, gan noderīgi, ja mazulim vienā ēdienreizē nepietiek ar piena daudzumu vienā krūtī.
  3. Tradicionālajā šūpuļa pozā māmiņa sēž un bērns guļ viņai klēpī uz sāniem. Lūkojies, lai arī šajā pozā mazais gulētu uz sāniem iepretī tavām krūtīm. Nepareizi, ja bērniņš guļ uz muguras ar krūts virzienā pagrieztu galvu. Abām bērna rokām jābūt viņam priekšā. Lūkojies, lai mazais neliek rociņu tev padusē. Ērtībai vari iesēsties speciālajā sēžamajā maisā, kas pildīts ar putuplasta granulām, šūpuļkrēslā. Šim nolūkam der arī spilveni vai “pakaviņš”. Mazulim jāatrodas pietiekami augstu, lai tev barojot nebūtu jāsasprindzina mugura un plecu daļa.
  4. Tā dēvētajā futbola bumbas pozā māmiņa sēž un bērnu tur guļus uz muguras, piespiestu sev pie sāna, lai bērna galva būtu tev klēpī, bet kājiņas padusē. Bērnam ar rociņām jāaptver krūts no abām pusēm. Zem bērna muguriņas novieto “pakaviņu” vai spilvenus. Svarīgi, lai, turot mazo, tu ar plaukstu no pakauša puses aptvertu visu mazuļa galviņu. Futbola bumbas poza īpaši vēlama sievietēm ar lielām krūtīm. Tā arī noder, ja bērnam ir grūti satvert krūtsgalu barošanas laikā, kā arī ļauj izlīdzēties, ja māmiņai ir maz piena, jo tādējādi var piedāvāt vispirms vienu un tad otru krūti. Šī poza ir ideāla, vienlaikus barojot dvīnīšus, – katru bērniņu tur sānos ar kājiņām katrā padusē. Futbola bumbas poza vairāk nekā citas piemērota arī priekšlaicīgi dzimuša mazuļa barošanai, jo bērnam nodrošina lielāku stabilitāti. Atšķirībā no šūpuļa pozas, kuras laikā lielākoties iztukšojas krūts augšējā un apakšējā daļa, futbola bumbas pozā no piena vairāk atbrīvojas krūts sānu daļas.
  5. Pie alternatīvām barošanas pozām pieder variants, kad bērns novietots gultā vai uz paaugstinātas virsmas nedaudz ieslīpi un māmiņa viņu baro, ar ķermeņa augšdaļu noliecoties pāri. Šajā pozā pēc izvēles vari atrasties gan četrrāpus (ja baro gultā), gan stāvus (ja mazuli novieto uz paaugstinātas virsmas, piemēram, galda). Šī poza izmantojama piena trūkuma gadījumā, jo šādi gravitācijas spēka iespaidā piens labāk iztek no krūts. Ar to var izlīdzēties arī tad, ja bērnam grūti satvert krūtsgalu. Tomēr šī drīzāk ir izņēmuma poza problemātiskos gadījumos.

 

Mainīt barošanas pozas ir labi, jo tādējādi iztukšojas sievietes piena dziedzeru dažādas daļas, tāpēc tā noder profilaksei, lai izvairītos no piena sastrēgumiem krūtīs. 

 

Reklāma
Reklāma

Jāņem vērā, ka šādi mazulis nepierod pie viena barošanas veida. Ja mazais labprāt ēd jebkurā pozā, viņš būs atsaucīgs arī tad, kad viņu ar šļirci, karotīti vai pudelīti pabaros cita persona.

Saistītie raksti