Bērniņa pareiza pārvešana mājās no dzemdību iestādes

Visdrošākā vide mazulim ir mammas vēderā līdz piedzimšanas brīdim, bet, tad pienāk vecāku ļoti gaidītais notikums - mazais cilvēks ienāk šajā plašajā pasaulē. Visbiežāk tas notiek slimnīcā, līdz ar to pēc tam mazulītis ir jāved mājās. Kā to izdarīt pareizi, stāsta BKUS neonatologs, Latvijas Neonatologu biedrības vadītāja Dr. Amanda Smildzere.

Bērniņam vienmēr (!) jābūt piesprādzētam.

FOTO: Shutterstock.com

Bērniņam vienmēr (!) jābūt piesprādzētam.

1. Visiem mazulīšiem no dzimšanas brīža līdz 3-4 gadu vecumam (vai līdz brīdim, kad bērniņš sasniedz ražotāja norādīto svara robežu) automašīnā ir jāsēž speciālā autosēdeklītī ar skatu pretēji braukšanas virzienam. Šādā veidā bērnam automašīnā tiek nodrošināta 5 reizes (!) lielāka drošība, samazinot viņa iespējas gūt bīstamas traumas frontālā sadursmē līdz pat 92%. 


2. Lai drošība tiktu garantēta, mazulim ir jābūt pareizi piesprādzētam sēdeklītī.  Pareizi pievilktas jostiņas būs maksimāli tuvas ķermenim. To var pārbaudīt: 
a) uz pleciem zem jostas var pabāzt ne vairāk kā 1 pieauguša cilvēka pirkstu;
b) mēģinot gareniski salocīt jostiņu, tā ir par īsu, la veidotu cilpu.


3. Autokrēsliņos, kurā bērniņš tiek sprādzēts ar integrētajām ar drošības jostām, ir ļoti svarīgi pārliecināties, ka tās bērnam pozicionētas uz pleciem, pēc iespējas tuvu kaklam, nevis noslīdējušas zem plecu līnijas. Bērns nedrīkst atbrīvot ķermeņa augšdaļu, izlienot no jostām brauciena laikā -  jostām vienmēr jāatrodas uz pleciem, jāsniedzas pāri krūškurvim un jābūt cieši aizsprādzētām starp kājām.

Reklāma
Reklāma

 

4. Ekspertu viedoklis dalās par drošāko bērna vietu jūsu mašīnā, bet, ja jūs izvēlaties mazulim vietu priekšējā pasažiera sēdeklī, gaisa spilvenam vienmēr ir jābūt deaktivizētam.