Arī tētis var piedalīties plānota ķeizargrieziena operācijā! Soli pa solim, kā tas notiek

“Ja ir gaidāma plānveida ķeizargrieziena operācija, nereti arī tētis vēlas piedalīties, lai atbalstītu jauno māmiņu un būtu klāt mazuļa dzimšanas brīdī,” stāsta Liepājas Reģionālās slimnīcas Dzemdību bloka virsārste, ginekoloģe, dzemdību speciāliste Inga Vēvere. Speciāliste skaidro, kā notiek plānveida ķeizargrieziens un kas jāņem vērā tētim, ja arī viņš vēlas tajā piedalīties.
  • Inga Vēvere

    Inga Vēvere

    Ginekoloģe, dzemdību speciāliste

Tētis ir pirmais, kam pēc operācijas iedod jaundzimušo – lai to pieturētu un palīdzētu mammai iedot pirmo bučiņu mazulim.

FOTO:

Tētis ir pirmais, kam pēc operācijas iedod jaundzimušo – lai to pieturētu un palīdzētu mammai iedot pirmo bučiņu mazulim.

Ķeizargrieziena operācijas norise

  • Ķeizargrieziena operācija ir ķirurģiska procedūra, kuras laikā dzemdības notiek caur iegriezumu mātes vēderā un dzemdē. Atsāpināšanai visbiežāk izmanto spinālo anestēziju, kas ļauj mediķim kontaktēties ar māti, kā arī narkozes iedarbība uz mazuli ir minimāla. Lēmumu, vai konkrētajai pacientei būs nepieciešams ķeizargrieziens, pieņem ārsti, kas vadīs dzemdības. Ir speciāli noteiktas indikācijas, kuros gadījumos pacientei jāpiedāvā plānveida ķeizargrieziens. Piemēram, izvērtējot klīnisko situāciju, dzemdību speciālists secina, ka ķeizargrieziens ir labākā dzemdību izvēles metode, lai neapdraudētu mātes vai mazuļa dzīvību.
  • Operācija notiek operāciju zālē, tā ilgst aptuveni 35–55 minūtes. Tajā piedalās plaša mediķu komanda, jo ķeizargrieziens ir nopietna vēdera dobuma operācija ar dzemdes atvēršanu, kas ir saistīta ar noteiktiem riskiem. Klāt ir operāciju zāles personāls, kura sastāvā ir operējošais ginekologs, otrs ginekologs vai vecmāte, kas viņam palīdz un asistē. Šo komandu papildina vecmāte, kas saņem bērnu, māsas palīgs, kas palīdz vecmātei, pediatrs, kas sagaida bērniņu uzreiz pēc ķeizargrieziena, anesteziologs, anestēzijas māsa, operāciju māsa un operāciju māsas palīgs.

 

 

  • Sagatavošanās ķeizargrieziena operācijai ietver vairākus soļus – mātei jānodod analīzes, jāveic izmeklējumi un jākonsultējas ar anesteziologu. Pirms tam personāls izstāstīs, kur un kā notiks operācija, kad viņai jāiestājas slimnīcā, kas jāņem līdzi. Liela daļa analīžu grūtniecības laikā jau būs nodotas, bet ir daļa, ko vēl vajadzēs nodot pirms pašas ķeizargrieziena operācijas. Arī topošais tētis, ja ir izteicis vēlmi piedalīties šajā procedūrā, jau ir iesaistīts sagatavošanās darbos. 

 

Sievietes dzīvesbiedrs ir informēts par to, kur viņš ies, ko darīs un kā uzvedīsies operācijas laikā.

 

Mammas un tēta gatavošanās ķeizargriezienam

Liepājas Reģionālās slimnīcas Dzemdību bloka virsārste Inga Vēvere stāsta, kā mammas un tēta gatavošanās ķeizargriezienam notiek operācijas dienā: māmiņa kopā ar tēti vai pavadošo personu ap plkst. 6.00–7.00 ierodas slimnīcas uzņemšanas nodaļā, kur noformē dokumentus. Pēc tam abi dodas uz dzemdību nodaļu, kur vecmāte sakārto dzemdību vēsturi, tostarp iedod parakstīt dokumentu, ka topošā mamma piekrīt gan operācijai, gan anestēzijai. Sievietei ievada intravenozo katetru, lai varētu saņemt visus nepieciešamos medikamentus, kas paredzēti gan pirms operācijas, gan operācijas laikā. Pārbauda sirdstoņus bērnam. Pēc tam topošie vecāki no savas palātas dodas uz operāciju nodaļu.

 

Topošo tēti vai pavadošo personu vispirms ieved ģērbtuvē pārģērbties un, kamēr mammu gatavo operācijai, lūdz uzkavēties koridorā. Kad sagatavošanās darbi ir pabeigti un mediķi ir gatavi sākt operāciju, tēti ieaicina operāciju zālē. Taču, ja medicīnisku indikāciju dēļ rodas sarežģījumi, tēti operāciju zālē var neieaicināt vai operācijas laikā var palūgt iziet no tās.

 

Tēta loma ķeizargrieziena laikā 

Reklāma
Reklāma

Tēvs vai pavadošā persona operācijas laikā sēž pie sievietes galvgaļa. Tāpat kā jebkuras dzemdības, arī ķeizargrieziens rada lielu fizisku un garīgu slodzi gan personālam, gan topošajiem vecākiem. Tētim ir svarīgi saglabāt mieru, sarunāties un uzmundrināt mammu. Tētis drīkst pieskarties mammai, mīļi viņu atbalstot. 

 

Tētis ir pirmais, kam pēc operācijas iedod jaundzimušo – lai to pieturētu un palīdzētu mammai iedot pirmo bučiņu mazulim.

 

 

Ja tētim paliek slikti vai uznāk ģībonis

Ja tētis operāciju zālē nejūtas komfortabli – izjūt trauksmi, vājumu vai ģībšanas sajūtu –, tas nekavējoties jāpaziņo kādam no personāla, un māsas palīgs palīdzēs pamest telpu.

 

Pirmās minūtes pēc ķeizargrieziena operācijas

Ja bērna stāvoklis ir labs, tad viņš vienu minūti ir uz mammas vēdera – vēl ar nepārgrieztu nabassaiti. Kaut gan mazulis elpo pats, šajā minūtē viņš caur nabassaiti no mammas saņem vēl papildu skābekļa piesātinājumu asinīs. Kad minūte pagājusi, nabassaite tiek pārgriezta, un tajā brīdī bērns ir “iegājis” savā dzīvē. 

 


 

Ja jaundzimušais jūtas labi, tētis, mamma un bērniņš, vecmātes pieskatīti, kopā var pavadīt 5–10 minūtes un samīļoties. Pēc tam vecmāte kopā ar mazuli un tēti dodas uz dzemdību nodaļu, kur palātā vecmāte bērnu sver, mēra, apģērbj un iedod auklēt tētim, kamēr mammu atved no operāciju zāles.  

Saistītie raksti