Bērnu uztura kļūdas, kuras var labot jau šodien

Ir bezcerīgi teikt bērnam, ka jāēd veselīgi, lai viņa organisms saņemtu visas nepieciešamās uzturvielas un nākotnē nebūtu problēmu, piemēram, ar kuņģi. Viņš ir vesels un enerģijas pilns! Kaut kādu varbūtību dēļ taču neēdīs tik netīkamos brokoļus, un kur nu vēl limonādi aizstāt ar ūdeni. Te nu, vecāki, omītes un opīši, uzdevums jums – jau no mazām dienām ieviest savā ģimenē veselīga uztura un dienas režīma paradumus, visu aplamo atstājot tikai īpašajām izņēmuma dienām.
  • Olga Ļubina, sertificēta uztura speciāliste

    Olga Ļubina, sertificēta uztura speciāliste

    Uztura speciāliste

Lai bērns limonādes vietā dzertu ūdeni, tas jādara arī vecākiem!

FOTO:

Lai bērns limonādes vietā dzertu ūdeni, tas jādara arī vecākiem!

Brokastu neēšana un pārāk vēlas vakariņas

Rīts ir aktīvais laiks, kad bērnam noteikti ir jāpaēd labas brokastis, lai būtu spēks darboties. Citādi gribēsies ēst vakarā, bet pēdējai ēdienreizei vajadzētu būt divas vai trīs stundas pirms gulētiešanas. 
Labākā brokastu izvēle – putra ar medu vai mājās gatavotu ievārījumu, un pievieno arī kādu ar olbaltumvielām bagātu produktu, piemēram, biezpienu vai riekstus. Laba būs arī omlete ar pilngraudu maizi un gurķi vai kādu citu dārzeni, tāpat nav smādējama karstmaize ar sieru, kas gatavota no pilngraudu maizes.
 

Par maz olbaltumvielu ēdienkartē

Bieži skolēni dod priekšroku produktiem, kas ir bagāti ar ogļhidrātiem, piemēram, maize, makaroni, kartupeļi, un aizmirst par tādiem pārtikas produktiem kā siers, gaļa, zivis, olas un pākšaugi. 

Olbaltumvielas ir galvenais būvelements organismā, tāpēc ir ļoti svarīgi sekot tā optimālai uzņemšanai ikdienā. 

Ja neapēdam nepieciešamo olbaltumvielu daudzumu, ir lielāka iespējamība, ka tiks apēsta lieka un nevajadzīga uzkoda vai pārāk liela makaronu vai kartupeļu porcija. Ēdot ar olbaltumvielām bagātus produktus, ir izteiktāka sāta sajūta. 
 

Uzturā pārāk daudz sāls

Ja ikdienā tiek ēsti čipsi, krekeri, cīsiņi un citi pusfabrikāti, var gandrīz garantēt, ka sāls tiek apēsts pārāk daudz. Jāņem vērā, ka šis produkts nopietni var ietekmēt bērna veselību nākotnē. Sāls, piemēram, veicina sirds un asinsvadu problēmas un pat veicina aptaukošanos. Kā tā? Jo vairāk sāls apēd, jo vairāk gribas ēst!

Ikdienā pārāk maz augļu un dārzeņu

Saskaiti, cik dārzeņu un augļu šodien katrs esat apēduši? Ja tas ir viens vai divi āboli, viens apelsīns, viens liels burkāns vai sauja redīsu – lieliski! Jāpiebilst, ka visus minētos augļus un dārzeņus var aizstāt ar sev tīkamākajiem, turklāt tos var un pat vēlams mainīt, lai uzturs būtu daudzveidīgs un neapniktu.   
 

Traucēts miega režīms 

Jo sliktāk būsim izgulējušies, jo lielāka būs mūsu apetīte. Šī likumsakarība ir jāatceras, it īpaši tiem, kam ir liekā svara problēmas. Ja mēs slikti izguļamies, ejam gulēt vēlāk, nekā vajadzētu (optimāli plkst. 22.00), tad asinīs pieaug stresa hormona – kortizola līmenis. Sekas ir tādas, ka esam vairāk aizkaitināti, dusmīgi, un mums gribas ēst vairāk našķu, jo nogurums prasa tā saukto ātro enerģiju, ko dod cukurs. 

Jo sliktāk būsim izgulējušies, jo lielāka būs mūsu apetīte. Nogurums prasa tā saukto ātro enerģiju, ko dod cukurs. 

Šī enerģija gan ir nenoturīga, un drīz vien roka jau atkal stiepjas uz saldumu pusi, taču šāds uztura režīms var beigties gaužām bēdīgi. 
 

Enerģijas dzērienu un kafijas lietošana ikdienā

Gan enerģijas dzērieni, gan kafija ir stimulatori, kas izsmeļ organisma enerģiju. Jā, jā, pieņemts uzskatīt, ka tie vairo spēkus, taču tas ir maldīgs priekšstats, kas, visticamāk, veidojies reklāmu ietekmē. Īsu brīdi organisms tiešām tiek uzfrišināts un mums šķiet, ka nu gan ir daudz spēka, lai kalnus gāztu, bet jau pēc stundas vai divām atkal ir klāt nogurums. Kafijas tasīte no rīta baudai ir labs dienas sākums, taču pārējā dienas laikā gan labāk izvēlies ūdeni un noteikti ne enerģijas dzērienus. 
 

Reklāma
Reklāma

Našķošanās starp ēdienreizēm

Ievēro zelta likumu – trīs pamatēdienreizes un viena vai divas uzkodas! Atlikušajā laikā kuņģim ir jāatpūšas. Labākā uzkodu izvēle – ogas, augļi, rieksti, nesaldināti skābpiena produkti, piemēram, kefīrs, piens. 
Nejauc uzkodas ar našķiem – piemēram, konfektei, cepumam, šokolādei, saldējumam nevajadzētu būt ikdienas uzturā. 
 

Neatbilstoša dzērienu izvēle 

Labākais un garšīgākais dzēriens pasaulē ir ūdens! Bez tā nav iedomājama dzīve uz planētas. Atceries, ka gan saldinātie dzērieni, gan piena produkti vairāk pielīdzināmi ēdienam, nevis dzērienam, jo tajos ir uzturvielas, no kā mūsu organisms uzņems daudz enerģijas.
 

Izdzeram pārāk maz ūdens

Ja gribam augt, attīstīties un ilgi izskatīties jauni, ar labu ādu, tad ir jādzer ūdens. 11–12 gadu vecam bērnam katru dienu jāizdzer vismaz pusotrs litrs ūdens dienā, bet sportistiem pierēķina klāt vēl puslitru. 
 

Uzturā pārāk maz zivis 

Ļoti daudz bērnu atsakās ēst zivis, it īpaši pusaudžu vecumā, taču tās ir ļoti, ļoti svarīgas attīstībai. Ko darīt lietas labā? Ēdieniem var pievienot linsēklas vai arī papildus lietot zivju eļļu. 
 

Vecumam neatbilstošas porcijas

Bērnam nav jāapēd tikpat, cik tētim vai mammai! Vienā ēdienreizē pietiek ar tik, cik ēdiena būtu abās plaukstās.

 

Arī saldumus drīkst!

Saldumi noteikti nav jāizslēdz no bērna ēdienkartes. Tie ir vajadzīgi labākai smadzeņu darbībai. Atkarībā no vecuma un fiziskajām aktivitātēm tās ir apmēram četras vai piecas tējkarotes dienā. Salīdzinājumam: šokolādes tāfelītē ir vidēji 11 tējkarotes cukura.

Saistītie raksti