Sāls, pipari un garšaugi bērna ēdienkartē - lai nav par daudz un par agru

No kāda vecuma bērna ēdienam drīkst pievienot sāli, piparus, laurlapas, ķiplokus un citas garšvielas. Cik daudz?

Ar garšvielām drošākā pieeja - labāk mazāk nekā par daudz!

FOTO: Shutterstock.com

Ar garšvielām drošākā pieeja - labāk mazāk nekā par daudz!

Atbild Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas bērnu gastroenteroloģe Inita Kaže

No gada vecuma bērnam paredzētam ēdienam noteikti var pievienot sāli, galvenais, lai ēdiens ir garšīgs un nav pārsālīts. Dienā maksimāli pieļaujamā sāls deva bērnam no 6 līdz 12 mēnešiem ir 1,25 g sāls.  1 līdz  3 gadu veciem bērniem dienas deva ir 1,625 g sāls. Balstoties uz šiem skaitļiem, var redzēt, ka dienas deva ir ļoti maza, tāpēc ir jāatceras, ka gatavojot bērnam ēdienu, gatavošanas laikā sāli nav nepieciešams pievienot.  gatavojot bērnam ēdienu, sāli labāk pievienot maltītes gatavošanas pašās beigās. 

 
Citu garšvielu izmantošanu ēdienu gatavošanā ir atkarīgs individuāli no katra bērna. Ķiploks ir pietiekošs specifisks. Tam ir spēcīga garša, var kairināt gremošanas traktu un radīt pastiprinātu gāzu rašanos zarnās. Lokus un sīpolus sākumā piedāvā termiski apstrādātā veidā. Rozmarīnu un baziliku labāk piedāvāt ne agrāk par 2 gdu vecumu. 


Vecāki nereti pievieno mazo bērnu ēdienkartei tādus garšaugus kā pātersīļi, timiāns, baziliks, majorāns uml. Tomēr pārāk aizrauties ar šo garšaugu izmantošanu mazuļu ēdienkartē nevajadzētu arī tāpēc, ka bērnu garšas kārpiņas vēl ir ļoti jūtīgas un ēdieni ar ļoti izteiktu garšu viņiem garšo savādāk nekā pieaugušajiem, kas jau pieraduši gan pie asiem, gan sālītiem un pikantiem ēdieniem. Nav nepieciešamības arī pārkairināt garšas kārpiņas un pāragri pieradināt mazo pie stipras garšas ēdieniem, neļaujot iepazīt dārzeņu un citu produktu pamatgaršas. 

Manuprāt, garšvielu izmantošanu uzturā bērnam piedāvāt apzinātā vecumā, kas viņš pats spēj izvērtēt garšas sajūtas un sniegt savu viedokli.


 

Reklāma
Reklāma