Saglabā špikeri! Rīcības plāns, ja aizrijies bērns līdz gada vecumam

Bērns pasauli iepazīst caur muti, tāpēc aizrīšanās mazuļu vidū ir bieži sastopama, taču tā ir ļoti bīstama, jo iespējama smakšana! Ja bērns svešķermeni nespēj atklepot, viņam trūkst elpas, lūpas kļūst zilas, izteikti sarkana seja – jārīkojas ātri!
  • Mareks Marčuks

    Mareks Marčuks

    Ārsts

Ja bērns svešķermeni nespēj atklepot, viņam trūkst elpas, lūpas kļūst zilas, izteikti sarkana seja – jārīkojas ātri!

FOTO:

Ja bērns svešķermeni nespēj atklepot, viņam trūkst elpas, lūpas kļūst zilas, izteikti sarkana seja – jārīkojas ātri!

Raksts no grāmatas “Kā nosargāt savu bērnu”.

 

Jānovērtē klepus!

Vispirms ir jāsaprot, vai bērna klepus ir efektīvs vai neefektīvs.

 

  • IR efektīvs. Bērns spēj starp klepus epizodēm spēcīgi ievilkt elpu, skaļi raudāt, pateikt kādu vārdu un noteikti ir pie pilnas apziņas.
  • NAV efektīvs. Klepus ir ļoti kluss vai nav dzirdams nemaz, starp klepus epizodēm bērns nespēj ievilkt elpu, un skābekļa trūkuma dēļ pakāpeniski mainās viņa ādas krāsa no sārtas uz bālganu un tad jau uz zilganu. Visnopietnākos gadījumos skābekļa bads iestājas arī galvas smadzenēs, kā rezultātā bērns kļūst miegaināks, līdz zaudē samaņu, ja situācija neuzlabojas. Sniedzot bērnam palīdzību, noteikti paralēli zvani arī neatliekamajai medicīniskajai palīdzībai 113!

 

Rīcība, ja aizrijas bērns līdz gada vecumam 

Ievietot mutē pirkstu, lai mute stāvētu vaļā un svešķermenis varētu izkrist.

 

Efektīva klepus gadījumā mazuli novietot uz sava apakšdelma, kas balstās pret kāju, lai stabili (jābūt sēdus pozīcijā), un jāraugās, lai viņa galva ir zemāk nekā ķermeņa lejasdaļa, kā arī nedrīkst aizmirst ar pirmo un trešo pirkstu fiksēt mazuļa galvu. Tā nevienā brīdī nedrīkst brīvi karāties vai šļukt sānis. Tad ļaut bērniņam klepot, lai svešķermenis izkļūst laukā.

Ja klepus ir neefektīvs, bērnu, tieši tāpat kā efektīva klepus gadījumā, novieto uz stabili fiksētā apakšdelma ar galvu uz leju un ar pirmo un trešo pirkstu fiksē viņa zodu, bet ar brīvo roku veic lēzenus, taču pietiekami spēcīgus uzsitienus pa muguru starp lāpstiņām galvas virzienā. To dara ar plaukstas pamatni, un šīs kustības veic 5 reizes. Jāatceras – viegla glaudīšana nelīdzēs!

 

Pārliekot uz otra apakšdelma, bērns jāpagriež uz muguras un jāieskatās viņa mutē, vai redzams iesprūdušais svešķermenis. Ja to var ĒRTI izņemt no mutes, tā arī jādara. Jāuzmanās, lai svešķermeni neiestumtu dziļāk bērna elpceļos! 

Reklāma
Reklāma

 

Ja svešķermenis nav dabūts laukā, jāfiksē bērna galva savā delnā, raugoties, lai tā ir zemāk nekā ķermeņa lejasdaļa, un 5 reizes jāveic krūškurvja masāža – jāatrod sirds masāžas vieta (krūšu kaula apakšējā daļā), kur novieto 2. un 3. brīvās plaukstas pirkstu, un jāsāk darboties. Arī masāža jāveic pietiekami spēcīgi – iespiedienam jābūt vienai trešdaļai no krūškurvja diametra priekšas – muguras virzienā. Lai cik dramatiski tas šķistu, taču citādi no masāžas nebūs jēgas.

 

Atkal jāieskatās bērna mutē, vai var ĒRTI izņemt svešķermeni. Ja ne, tad atkal jāpārveļ zīdainis uz otra apakšdelma un 5 reizes jāatkārto uzsitieni pa muguru, pēc kuriem vēlreiz jāieskatās bērna mutē. Negatīva rezultāta gadījumā jāveic krūškurvja masāža. Tā jādarbojas, līdz panākts vēlamais rezultāts.

Ja situācija neuzlabojas, bērns kļūst nomākts, ļengans, zaudē samaņu, tad viņš jānovieto uz pietiekami platas un stabilas virsmas ar skatu pret sevi.

 

Jāpārliecinās, ka bērns tiešām elpo! Viena sava roka jāuzliek bērnam uz pieres, otra – uz zoda, paverot bērna muti. Viņa galva visu laiku ir nedaudz atliekta atpakaļ. Tagad jāpieliek auss pie bērna sejas ar skatu uz viņa krūtīm. Tā varēs novērot mazuļa elpošanu gan caur muti, gan degunu, kā arī redzēt, vai cilājas viņa krūtis. Jo mazāks bērniņš, jo vairāk viņš elpos caur degunu. Šādi 10 sekundes jāpavērtē bērna elpošana. Ja 10 sekunžu laikā neredz nevienu vai mana tikai vienu nepārliecinošu ieelpu un izelpu, jāsecina, ka bērns tomēr neelpo, un tad veic atdzīvināšanas pasākumus.

 

Lasi: Šis jāzina ikvienam vecākam: ko darīt, ja bērns neelpo un viņam nav dzīvības pazīmju

 

Otra poza, kuru var izmantot, kad bērns ir bezsamaņā, bet elpo, – mazulis jātur uz rokām, stāvot kājās, ar vienu plaukstu balstot viņa galvu, bet ar otru – pašu mazuļa rumpi. Arī te galvai jābūt zemāk nekā ķermeņa lejasdaļai. Visu laiku jāseko līdzi, vai mazais elpo, un jāgaida ierodamies Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests. 

 

Saistītie raksti