Pirmā palīdzība apdegumu un applaucējumu gadījumos un 2 lietas, ko nekad nedarīt

Jebkurš apdegums bērnam ir iemesls, lai vērstos pie mediķiem, jo jutīgās ādas un mazāka kopējā ādas laukuma dēļ mazuļiem apdegumi atstāj smagākas sekas nekā pieaugušajiem. Tāpēc glāze karsta šķidruma bērnam ir tas pats, kas spainis pieaugušajam! Brūces kopšanai un ārstēšanai ir jābūt ļoti rūpīgai, lai nerastos komplikācijas.
Glāze karsta šķidruma bērnam ir tas pats, kas spainis pieaugušajam!

FOTO:

Glāze karsta šķidruma bērnam ir tas pats, kas spainis pieaugušajam!

Raksts no grāmatas “Kā nosargāt savu bērnu”.

 

Ja apdeguma vieta ir plaukstas lielumā, jāsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība – tas attiecas uz ikviena vecuma cilvēku! Taču mazuļiem palīdzība var būt nepieciešama arī pie mazāka apjoma brūces, piemēram, ja gūts apdegums locītavās. Tās ārstēšanai pakļaujas grūtāk, jo ir kustīgas un šajās vietās ātri var rasties infekciju perēkļi, kas, izplatoties dziļāk, var skart pat kaulaudus un novest pie invaliditātes.

 

Pirmā palīdzība apdeguma gadījumā

Reklāma
Reklāma
  • Pēc iespējas ātrāk bojāto vietu jāsāk dzesēt ar vēsu tekošu ūdeni – bet ne ledainu! Dzesēšana nepieciešama vismaz 15–20 minūtes.
  • Ja cietusī vieta pārklāta ar apģērbu, lej ūdeni starp apģērbu un ādu, ja iespējams. Ja drēbes nav bijušas sintētiskas un piekusušas apdeguma vietai, dzesēšanas laikā tās pakāpeniski no traumētās vietas atbrīvo. Šajā brīdī lūdz kādam izsaukt neatliekamo medicīnisko palīdzību.
  • Pielipušas vai piedegušas drēbes nedrīkst plēst nost no apdeguma brūces, jo tā vienlaikus var noplēst bērna ādu.
  • Bērns ilgstošajai ūdens procedūrai var pretoties, un bieži vien mammas pārņem žēlums – bērniņam nepatīk, varbūt var iztikt bez vēsā ūdens. Jāatceras – ja apdegumu nedzesē, tas turpina izplatīties, radot vēl smagāku brūci!

 

Ko nekad nedarīt apdeguma gadījumā 

  1. uz brūces neko nesmērēt! Jāaizmirst dzirdētie mīti par eļļas, krējuma un citu smērvielu ziešanu uz applaucējuma/apdeguma (arī saules!). Pirms traumu nav novērtējis ārsts, vienīgā palīdzība, ko drīksti sniegt, ir vēss ūdens! Krējums ir labvēlīgs baktērijām, turklāt noslēdz poras un traucē ādai elpot. Savukārt eļļa poras ne vien noslēdz, bet arī traucē siltuma atdevi, attiecīgi cietusī vieta nevis atdziest, bet turpina karst, brūci padziļinot;
  2. nepārdurt pūšļus! Pēc apdeguma gūšanas veidojas pūšļi, taču tos nedrīkst pārdurt – tie ir infekcijas vārti, kas visbiežāk kļūst par rētu. Turklāt pūšļu pārduršana bērnam radīs papildu sāpes, jo āda, kas slēpjas apakšā, ir ļoti jutīga.

Saistītie raksti