Visas situācijas, kad bērnam jālieto ķivere. Obligāti!

Lai padarītu aktīvo atpūtu vai pārvietošanos bērniem drošu, jāatceras – aizsargķivere pasargās bērnu no iespējamām traumām dažādās situācijās.
Ķivere pasargā bērnu no iespējamām traumām kritiena gadījumā.

FOTO:

Ķivere pasargā bērnu no iespējamām traumām kritiena gadījumā.

Jāņem vērā, ka aizsargķivere būs nepieciešama, ne tikai braucot ar velosipēdu, bet arī piedaloties citās aktivitātēs. Visur, kur ir paātrinājums un dinamiska kustība, īpaši, ja aktivitāte notiek uz cietas virsmas (asfalta, bruģa utt.), ir kritienu un traumu risks. 

 

Braucot ar velosipēdu 

Braukšana ar velosipēdu vai skrejriteni ir tik iecienīta nodarbe! Ceļu satiksmes noteikumi paredz, ka bērniem, jaunākiem par 12 gadiem, ķivere ir jālieto obligāti, braucot ar velosipēdu, turklāt būtiski – tai jābūt aizsprādzētai. Lielākiem bērniem un pieaugušajiem ķiverei ir rekomendējošs raksturs, tomēr drošības nolūkā būtu ieteicams to turpināt lietot arī pēc 12 gadu vecuma. 

Īpaši jāatceras ķiveres izmantot mazajiem bērniem – pat ja divgadnieks vai trīsgadnieks pārvietojas lēni, mazi bērni bieži zaudē līdzsvaru. Krītot uz cieta seguma, mazulis var savainoties. 

 

Braucot velosēdeklītī 

Bieži vecākiem ir ērti bērnu vizināt uz sava velosipēda. Šeit jāņem vērā daži drošības noteikumi – mazulim jābūt atbilstošā vecumā, lai tas būtu droši. Ir dzirdēti ieteikumi, ka bērnu var vest uz velosipēda no brīža, kad viņš jau sēž. Reizēm tas notiek septiņu astoņu mēnešu vecumā, tomēr tas varētu būt par agru šādai aktivitātei – strauji bremzējot vai krītot ir lielāki traumu riski, jo bērna muskulatūra nav tik stabila. 

Kā pasažieri atļauts pārvadāt bērnu līdz septiņu gadu vecumam, un to darīt drīkst tikai pilngadīga persona. 

Neatkarīgi no vecuma un izvēlētā velosēdeklīša veida bērnam galvā ir jābūt uzvilktai aizsprādzētai aizsargķiverei. Velokrēsliņam jābūt vecumam atbilstošam, un jāatceras par drošiem kāpšļiem kāju atbalstam. 

Vairāk par drošu bērnu pārvadāšanu ar velosipēdu lasi šeit.

 

Skrituļojot 

Skrituļošana ir ļoti dinamiska nodarbe, tāpēc ir īpaši svarīgi, lai arī tās laikā bērnam tiktu lietota aizsargķivere. Turklāt tas ir būtiski gan publiskajos laukumos, gan piemājas pagalmā. Bieži ir novērots, ka bērnu laukumos, kur ierīkota vieta skrituļotājiem, mazie ķiveres nenēsā. Taču risks krist un gūt traumas tur ir ārkārtīgi liels. Segums ir ciets, un nereti tur mēdz būt arī dažādi reljefa elementi, kas palielina traumēšanās risku. 

 

Braucot ar skrituļdēli 

Reklāma
Reklāma

Arī braukšana ar skrituļdēli nav izņēmums – ķivere jālieto arī šajā gadījumā, jo riski ir tie paši, kas braukšanai ar velosipēdu vai skrituļošanai. Kāpēc lai šis būtu izņēmums? Kustība ir pietiekami dinamiska un paātrināta. 

 

Slidojot uz ledus – atpakaļkritiena risks 

Ir vērts atcerēties, ka slidošana uz ledus īpaši neatšķiras no skrituļošanas pa asfaltu. Sevišķi, ja bērns vēl nav ieguvis labu balansēšanas prasmi, kritiens var būt ļoti sāpīgs un traumatisks. Veiksmīgas slidošanas apgūšana ietver arī prasmi krist, bet, lai iemācītos krist, ir jābūt drošam, ka tas nebūs traumatiski. Bērni ļoti bieži slidojot uz ledus krīt atmuguriski un neprot pieliekt zodu pie krūtīm, tādējādi atsitot pakausi pret ledu. Tas ir ļoti bīstams moments, tāpēc labāk no tā izvairīties, lietojot aizsargķiveri.

 

Skaties video: kāpēc vienmēr jāiet pa ceļa kreiso pusi?

 

Slēpojot – un ja nu priekšā koks?! 

Nav vajadzīgs braukt pa milzīgiem kalniem slēpošanas kūrortā, lai ķivere būtu obligāta, – arī braucot pa Latvijas mežu kalniņiem, ir saslīdēšanas un kritiena risks. Trieciens pret zemi var būt maigs (bet ja nu zem sniega ir koka sakne?!), taču trieciens pret koku vai kādu citu slēpotāju var būt ļoti riskants. Tāpat slēpošanas ekipējums ir pietiekami ass un potenciāli traumatisks kritiena gadījumā. Arī šādās situācijās aizsargķivere būtu jālieto, lai pasargātu bērnu no iespējamās savainošanās. 

 

Ja ķiveri vilktu sportists, tā jāvelk arī bērnam 

Nav iesējams uzskaitīt pilnīgi visas sportiskās aktivitātes, bet princips, ko var ņemt vērā, ir meklēt padomu pie profesionālajiem sportistiem. Braukšana ar sniegadēli, ar BMX velosipēdu, hokeja spēlēšana – ja, veicot šīs aktivitātes, sportists velk ķiveri, tā būtu jāliek arī bērnam (izņemot daiļslidotājus – pieaugušie sportisti nelieto ķiveres).

 

Elektroskrejriteņi, kas kļuvuši ļoti populāri, ir paredzēti, lai ar tiem pārvietotos viens cilvēks! 

Īpaši bīstami uz tiem ir pārvadāt bērnus – ātrums mēdz būt liels, tāpēc kritiens var būt ļoti traumatisks. Piedalīties ceļu satiksmē ar elektroskrejriteni personai vecumā no 14 līdz 17 gadiem atļauts, ja tai ir velosipēda vai jebkuras kategorijas transportlīdzekļa vadīšanas tiesības.

Saistītie raksti