TOP bīstamākie priekšmeti un vietas viesistabā un citās telpās mājās, par ko nereti piemirstam

Kad mazulis jau paaudzies un pats dodas izpētīt mājokli, vecākiem jābūt īpaši modriem, lai nenotiktu kāda nelaime.
  • Jānis Upenieks, bērnu traumu, ortopēdijas un mugurkaula ķirurgs

    Jānis Upenieks, bērnu traumu, ortopēdijas un mugurkaula ķirurgs

    bērnu traumu, ortopēdijas un mugurkaula ķirurgs

Jau no pirmajām mazuļa dienām parūpējies par drošu vidi mājās!

FOTO:

Jau no pirmajām mazuļa dienām parūpējies par drošu vidi mājās!

Raksts no grāmatas “Kā nosargāt savu bērnu”.

 

Bērnam bīstamākais viesistabā

Paiet ilgs laiks, līdz bērns, kurš apgūst staigāšanas prasmes, iemācās turēt līdzsvaru un staigāt stabili. Šīs mācīšanās neatņemama sastāvdaļa ir kritieni. Vecākiem ir jāpārlūko, pret ko mazais var atsisties krītot. Pret kafijas galdiņu ar asiem stūriem? Pret sekciju ar stikliem? Un jādomā, ko var darīt, lai bīstamās vietas mazinātu.

 

Mēbeles ar asiem stūriem var novietot tālāk no bērna pastaigu vietas. Asajiem stūriem var iegādāties vai pagatavot aso stūru uzliktņus. Galdiņus ar stikla virsmām uz laiku vajadzētu aizmirst! 

 

Ja šobrīd bērns jau paaudzies un nākotnē tiek plānots vēl kāds mazulis, šādas bīstamas mēbeles nevajag iegādāties. Arī durvīs un atvilktnēs var ievietot īpašas atdures, lai, tām aizcērtoties, mazajam netiktu iespiesti pirksti. 

 

Garas aizkaru vai žalūziju lentes un striķi rada sapīšanās tajos un nosmakšanas risku. Dekoratīvie plastmasas gali var tikt norauti – ar šīm sīkajām detaļām mazulis var aizrīties un nosmakt. 

 

Tie elektrības kontakti, kas netiek izmantoti, ir jānosedz ar speciāliem aizsegiem. Vienmēr jāmāca bērnam, ka elektroligzdas ir bīstamas! Viesistabā mēdz būt daudz ierīču ar vadiem, piemēram, televizors, dators, mūzikas centrs, stāvlampas. Vadi jānovieto tā, lai bērns tajos nevar satīties un nosmakt vai pārkost tos un iegūt elektrošoku. Jālūko, lai mazais, paraujot vadu, nevar sev virsū uzraut, piemēram, datoru vai televizoru! Ja kāda liela mēbele nestāv stabili un to nevar nostabilizēt – piemēram, grāmatu plauktu –, no tās jāatbrīvojas. 

 

Kritiski jāizvērtē, kas tiek glabāts zemākajos plauktos, atvilktnēs. Bīstami ir plīstoši trauki, asi priekšmeti (arī servīzes dakšiņas un naži), dažādas sīkas detaļas, baterijas, medikamenti un daudzas citas lietas. Jāsameklē tām piemērotāka atrašanās vieta! Uz citiem plauktiem jāpārceļ arī grāmatas, bildes u. c. mantas, kuras negribētu, lai ziņkārīgais mazulis izpētes procesā sabojā. Puķpodi ir aizraujoša spēle rāpojošiem mazuļiem – gribas pagaršot un izkaisīt zemi, notiesāt kādu lapiņu, aptaustīt kaktusu... 

 

Jāatceras, ka daudzi istabas augi var būt toksiski, ja bērns tos apēd. Ir viens ļoti dekoratīvs istabas augs, kas Latvijā ir iecienīts, bet kura dēļ slimnīcā bērnus ieved visbiežāk, – dīfenbahija, kas ir ķīmiski kodīga. Ar zaļām, leknām, lāsumainām lapām (skat. zīmējumu). Nedrīkst paslinkot un jāatrod informācija par istabas indīgajiem augiem internetā – www.mammamuntetiem.lv ir lasāms raksts “Indīgie istabas augi, kas apdraud tavu bērnu”. 

Ja mazulis apēd gabaliņu dīfenbahijas, tam nonākot barības vadā, reakcija ir līdzīga, kādu rada baterijas, – barības vadā “izdeg” caurums. 

Šā iemesla dēļ šo augu neiesaka audzēt mājās, kur mīt mazi bērni un mājdzīvnieki. Kaitīgas var būt arī vielas, ar ko mēslo puķu augsni. Istabas augiem jāmēģina atrast tādas vietas, kur mazulim tie nav pieejami. Ņemt vērā, ka uz palodzes stāvošos puķpodus bērns var uzraut sev virsū.

Reklāma
Reklāma

 

Bīstamākais citās telpās

Medikamentu aptieciņa bērnu uzmanību allaž ir ļoti piesaistījusi – tablešu dažādās krāsas un formas liek domāt, ka tās ir gardas konfektes. Aptieciņai ir jābūt mazajam nepieejamai! Liela kļūda, ko visbiežāk pieļauj vecmammas un vectētiņi, – tabletes nedrīkst atrasties somiņā vai jaku kabatās bērniem pieejamā vietā. Saindēšanās ar medikamentiem var būt ļoti bīstama! 

 

Uzmanība jāpievērš logiem, pa kuriem bērns var izkrist vai izmest ko svarīgu. Bieža vecāku kļūda – lai rādītu, kas notiek ārā, viņi jau zīdaini liek stāvēt uz palodzes. Indīgais istabas augs – dīfenbahija. To nedrīkst! Bērns pieradīs, ka stāvēt uz palodzes ir interesanti, un paaugoties meklēs veidus, kā tur uzkāpt pašrocīgi. 

 

Logus vērt tikai vēdināšanas režīmā! 

 

Jau kopš mazais sāk rāpot, viņam jāmāca pareizi pārvietoties pa trepēm – uzmanīgi un ar dupsi pa priekšu. Jāuzmana, lai mazulim šo bīstamo ceļojumu nav iespēju veikt bez uzraudzības! Vienkāršs risinājums tam ir bērnu vārtiņi, kas var noderēt arī to telpu ierobežošanai, kurām nav durvju. Visdrošākie vārtiņi ir ar stingriem, viengabalainiem paneļiem. Nepirkt tādus, kas ir veidoti kā akordeons, – tie ir aizliegti daudzās valstīs, jo rada risku, ka tajos bērns iesprūdīs. Bieži vecāki izvēlas vārtiņus nelikt, jo tas nav ērti, pašiem staigājot pa kāpnēm ikdienā, taču tas nav pareizi! 

 

Ja mazais tomēr ir nokritis pa trepēm vai no citas augstas virsmas, viņš jāvēro – vai nav zaudējis samaņu, vai nekļūst miegains un apātisks, kā mainās apetīte, uzvedība, vai bērns necenšas kādu ķermeņa daļu turēt nekustīgu. Īpaši tad, ja kritiena brīdi pieaugušie nav redzējuši, bet mazajam ir uzradies liels puns. 

 

Nekad neatstāt bez uzraudzības karstu gludekli, neatstāt to uz gludināmā dēļa! Arī auksts gludeklis jāglabā bērnam nepieejamā vietā, jo mazie, vērojot vecākus, ļoti ātri apgūst, kur un kā tas ieslēdzams. Ja bērns ir guvis apdegumu viņa plaukstas lielumā, nekavējoties jādodas pie ārsta! 

 

Ārdurvis vienmēr jātur aizslēgtas, lai bērns nemanīts nevar izkļūt kāpņutelpā vai pagalmā. Nereti bērni gūst smagas traumas, krītot pa trepēm, kamēr mamma/tētis aizslēdz ārdurvis un mazais uz brīdi palicis nepieskatīts. 

 

Koridorā, kur stāv apavi, visbiežāk atrodas arī visdažādāko veidu apavu tīrīšanas līdzekļi, kurus mazais var pagaršot vai nejauši iesmidzināt acīs. Arī šie līdzekļi jāglabā bērnam neaizsniedzamā vietā! Ja pagalmā ir baseins, arī tajā bērnu nedrīkst atstāt bez uzraudzības. Jāuzmanās arī no slīdīgām virsmām pie baseina. Jāmāca nedzert un neņemt mutē baseina ūdeni – to norijot, var sākties caureja.

 

Bīstamākais citās telpās: 

  • trepes privātmājā;
  • kāpņutelpa daudzdzīvokļu mājā;
  • medikamenti;
  • karsts gludeklis;
  • apavu tīrīšanas līdzekļi; zemu novietoti logi.

Saistītie raksti