Svarīgākās lietas ģimenes aptieciņā; PLUS padomi, kā pareizi uzglabāt medikamentus

Pirms veidot savu mājas aptieciņu, noteikti jāizskata plauktā jau esošās zāles un citi aptiekas līdzekļi – kas tieši ir mājās un kādi šiem preparātiem ir termiņi (vecie medikamenti jānodod aptiekā!), atgādina Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ārsts Mareks Marčuks.
  • Mareks Marčuks

    Mareks Marčuks

    Ārsts

Iegādājoties medicīnas līdzekļus mājas aptieciņai, jāpadomā par visiem mājsaimniecības locekļiem – viņu vecumu un vajadzībām.

FOTO:

Iegādājoties medicīnas līdzekļus mājas aptieciņai, jāpadomā par visiem mājsaimniecības locekļiem – viņu vecumu un vajadzībām.

Raksts no grāmatas “Kā nosargāt savu bērnu”.

 

Pret sāpēm un temperatūru

Ģimenēs, kur ir bērni, piemēroti būs preparāti, kas satur ibuprofēnu vai paracetamolu.
Ibuprofēnu var lietot bērniem no 3 mēnešu vecuma, paracetamolu – no dzimšanas.

Jāizvērtē bērna vecums un arī īpatnības, kas būs vispiemērotākais veids, kā viņš var uzņemt zāles – kāds piekritīs iedzert gan tableti, gan sīrupu, cits var atteikties no abiem, un tad palīdzēs, piemēram, svecīte.

  • Ir rektālās svecītes, kas var būt piemērotas zīdaiņiem un tiem, kas atsakās lietot cita veida zāles;
  • ir iekšķīgi dzerami sīrupi mazajiem bērniem, kā arī tiem, kas nevar norīt tabletes;
  • ir zāles tablešu vai kapsulu veidā, kas piemērotākas lielākiem bērniem un pieaugušajiem.

 

Vislabāk, ja mājas aptieciņā ir abu veidu medikamenti – gan paracetamolu, gan ibuprofēnu saturoši. 

 

Reizēs, kad temperatūra ir intensīva un intervāls, kad nepieciešams uzņemt preparātus, ir īsāks, nekā atļauts zāļu lietošanas instrukcijā, šos abus medikamentus drīkst kombinēt.
 

Pret iesnām un kakla sāpēm

Īpaši svarīgi sarūpēt bezrecepšu deguna pilienus ir tad, ja ģimenē aug pavisam mazs bērns. Akūtas iesnas iet roku rokā ar deguna tūsku, bet, piemēram, zīdaiņi līdz aptuveni 3 mēnešu vecumam elpo caur degunu, tāpēc viņiem šāds stāvoklis ir īpaši grūts.

Tāpat, ja mājās ir bērns, kurš pats vēl nevar izšņaukt degunu, vēlams iegādāties sekrēta atsūkšanas ierīci.
 

Pret gremošanas traucējumiem

Aptieciņā ir vērts turēt tā sauktās labās baktērijas jeb probiotiķus. Tie uzlabo gremošanu tās traucējumu gadījumos. Ja rodas bieža, šķidra vēdera izeja, noderīgs ir medikaments, kas satur diosmektītu. 

 

Vēdera pūšanos un diskomfortu mazināt palīdzēs līdzekļi, kas satur simetikonu. 

 

Noderēs arī orālās rehidrācijas līdzekļi, kas pieejami gan šķidrā, gan pulvera veidā, ko var pagatavot pats. Tie palīdz atjaunot gan šķidruma daudzumu organismā, kad tas pastiprināti zaudēts, piemēram, caurejas vai vemšanas gadījumā, gan elektrolītu daudzumu.
 

Pret alerģiju

Dažādi antihistamīna līdzekļi. Lokāli, uz ādas lietojami krēmi un ziedes, piemēram, pēc insektu kodumiem mazina niezi. Iekšķīgi ieņemami medikamenti mazina alerģijas izpausmes. Arī šie līdzekļi pieejami gan sīrupa, gan tablešu veidā – piemērotākais jāizvēlas atkarībā no bērna vecuma un iespējām uzņemt preparātu.
 

Reklāma
Reklāma

Brūcēm un citiem savainojumiem

Brūču apstrādei noderēs dažādi dezinficējoši geli uz ūdens bāzes, lai tie nekairinātu un nesausinātu ādu. Brūču vai nelielu sadzīves traumu pārsiešanai mājas aptieciņā vajadzētu sarūpēt dažādus pārsienamos materiālus – dažādu izmēru plāksterus, marles saites, salvetes, arī šķēres (vēlams, ar noapaļotiem galiem) un vienreizlietojamus cimdus. Nopērkami arī plāksteri ar īpaši bērniem radītiem attēliem – ja mazais cilvēks ļoti sabēdājies pēc negadījuma vai nemaz neļauj likt parasto pārsēju, tad šie interesantie, bērna uzmanību piesaistošie plāksteri visbiežāk ļoti palīdz šādās situācijās.
 

Ikdienā katram ģimenes loceklim nepieciešamie medikamenti

Ir jāapzinās savas, bērnu un citu mājinieku hroniskās slimības un vienmēr jātur medikamenti, kas var būt nepieciešami krīzes situācijā!

 

Termometrs un ērces noņemšanas pincete

Ja vien iespējams, vislabāk iegādāties padusē ievietojamu termometru, kas būs precīzāks.  

Ērtāk un noteikti drošāk ērci ir izņemt ar speciālu instrumentu, lai kukaini netraumētu un mazinātu potenciālo iespēju inficēties. 

 

Tagad aptiekās nopērkamas arī vakuumierīces ērču noņemšanai, kas ir pavisam ērtas un ļauj noņemt kukaini bez satraukuma par savām prasmēm rīkoties ar ērču noņemšanas pinceti.


Pret apdegumiem un applaucējumiem

Nopērkami speciāli pretapdeguma pārsēji, kas ir ieteicamākais un efektīvākais līdzeklis, ko šādiem gadījumiem turēt mājas aptieciņā.
 

Geli zobu šķilšanās laikam

Zīdaiņiem var noderēt atveldzējošie geli zobu šķilšanās laikam, lai mazinātu sāpes un diskomfortu.

 

Ārsts iesaka!

Mājās saldētavā ir jātur ledus vai kādi sasaldēti produkti, kurus var izmanot kā aukstuma kompreses, ietinot dvielī.

 

Vēl jāatceras, ka:

  • iegādājoties medicīnas līdzekļus mājas aptieciņai, jāpadomā par visiem mājsaimniecības locekļiem – viņu vecumu un vajadzībām;
  • lietojot medikamentus, jāseko līdzi instrukcijai. Ja rodas kādas neskaidrības par zāļu lietošanu, noteikti jākonsultējas ar ģimenes ārstu vai farmaceitu, ārpus ģimenes ārsta darba laika var zvanīt arī uz ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni (66016001);
  • medikamenti mājās jānovieto drošā, bērnam nepieejamā vietā;
  • iegādātie medikamenti un citi aptiekas līdzekļi jāuzglabā to oriģinālajā iepakojumā, atstājot etiķetes un saglabājot lietošanas instrukciju;
  • medikamentus dod bērnam atkarībā no viņa svara. Īpaši, ja runa ir par maziem bērniem, kuri aug ļoti strauji, – atbilstošā zāļu deva, kāda bija, piemēram, pirms pusgada, var būt jau cita.

 

Svarīgi!
Jāpievērš uzmanība, kāds derīguma termiņš norādīts:

  • neatvērtam medikamentam;
  • atvērtam, jau lietotam medikamentam.

Visbiežāk termiņi būs atšķirīgi. Jāievēro arī uzglabāšanas nosacījumi. Daļa medikamentu jāuzglabā istabas temperatūrā, daļa noteikti jāliek ledusskapī. Jāielāgo, ka zālēm patīk tumsa, tāpēc tās nevajadzētu turēt atvērta tipa plauktā. 

Saistītie raksti