Ģimenē ienāk zīdainis. Kam jābūt mājas aptieciņā?

Aptieciņai jābūt katrā mājā, lai laikus varētu sniegt pirmo palīdzību traumas vai vienkāršāku saslimšanu gadījumā. Turklāt tās komplektēšanā jāņem vērā ne tikai sezonālās saslimšanas, bet arī katra ģimenes locekļa individuālās īpatnības. Īpašas prasības ir zīdainīšiem. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Svarīgi vienmēr atcerēties, ja zīdainis jūtas nevesels, vienmēr vispirms jākonsultējas ar ģimenes ārstu vai pediatru. Tajā pašā laikā ir slimības, kuru gadījumā pirmo palīdzību var sniegt zīdaiņa vecāki, un dažreiz palīdzība ir jāsniedz neatliekami. Dodot zīdainim jebkuru medikamentu, precīzi jāzina, kāda deva atbilst zīdaiņa svaram un vecumam. Šādu precīzu informāciju var uzzināt, aprunājoties ar ārstu jau grūtniecības laikā vai arī pirmajā mājas vizītē pie zīdaiņa. Par medikamentu devām informāciju sniedz arī farmaceits.



Mazuļa ikdienas kopšanai
Kad māmiņa ar mazuli jau ir mājās no slimnīcas, rūpīgi jāseko pareizai mazuļa kopšanai. Te lieti noderēs tādas lietas kā vate, vates kociņi, spirta salvetes, briljanta zaļais nabiņas apkopšanai, kumelītes vannai, cinka ziede sasārtušam dupsim.

Koliku gadījumos bērna stāvokli atvieglos sakarsēti autiņi, silti dvieļi, kurus var aptīt ap vēderiņu, arī viegla vēderiņa masēšana pulksteņa rādītāju kustības virzienā. Koliku sāpes labi atvieglo arī silta vanna.

Kolikas
Ja bērnam ir kolikas, ārstam rūpīgi jāizpēta, vai zīdainim tomēr nav kāda cita kaite, piemēram, kāda produkta nepanesamība. Koliku izpausmes ir šādas: bērns pēc ēšanas kļūst nemierīgs, raud, pievelk kājiņas pie vēdera, raudas pārtop lēkmjveidīgā kliegšanā, kas var turpināties stundām ilgi. Sejiņa piesarkst, brīžiem kļūst pat zilgana. Vēderiņš ir uzpūties. Kliegšanas un vēdersāpju lēkmes biežāk uznāk noteiktās stundās. Viens no koliku mazināšanas paņēmieniem ir speciālu pilienu lietošana tieši gadījumiem, kad zarnās sakrājies pārāk daudz gāzes. Pilienos esošās vielas sašķeļ lielos gāzu burbuļus bērna zarnās mazos burbulīšos, kuri vairs tik ļoti neizstiepj zarnu sieniņas un vieglāk izkļūst ārā. Preparāti nav bīstami, jo tie neuzsūcas caur zarnu sieniņām un tiek izvadīti ārā no organisma ar izkārnījumiem. Minētos preparātus dod tūlīt pēc ēšanas pat sešas reizes dienā pēc vajadzības. Ja esi ievērojusi, ka bērns sāk kliegt pēcpusdienā, sāc preparātu dot jau otrajā barošanas reizē. Ja bērns kliedz naktī, dod preparātu pēc katras barošanas, sākot no pēcpusdienas. Koliku gadījumos bērna stāvokli atvieglos sakarsēti autiņi, silti dvieļi, kurus var aptīt ap vēderiņu, arī viegla vēderiņa masēšana pulksteņa rādītāju kustības virzienā. Koliku sāpes labi atvieglo arī silta vanna. Ir arī dažādi augu līdzekļi, piemēram, fenheļa tēja, kas uzlabo gremošanu, mazina gāzu uzkrāšanos un spazmas zarnās. Mamma var dzert šo tēju un bērns saņems aktīvās vielas caur mātes pienu.

Temperatūra
Mājas aptieciņā noteikti jābūt termometram. Vislabāk tādam, kas temperatūru nomēra dažu sekunžu laikā, piemēram, knupīša veidā. Ja temperatūra pārsniedz 38,5°C un īpaši, ja agrāk bijuši krampji, nepieciešams temperatūru pazemināt, lietojot īpaši tam piemērotus medikamentus. Ja zīdainim kādreiz bijuši krampji pie augstas temperatūras, temperatūru pazeminoši preparāti jāsāk dot jau pie 38°C. Te var līdzēt gan bērna dupsītī ievietojamās paracetamola svecītes, kas temperatūru pazeminās ātri, gan arī citi līdzekļi sīrupa veidā. Tomēr ir jāpievērš uzmanība tam, kāda vecuma bērniem šie līdzekļi ir piemēroti. Kamēr bērnam ir temperatūra, bērns jātur vēsā telpā, viņu nedrīkst silti ģērbt un sasegt, jo asinsvadi nespēj atdot siltumu caur segām, un temperatūra nekrītas. Bērna pašsajūtu uzlabo arī vēsi apliekamie uz pieres. Pazemināta temperatūra un vēss, svaigs gaiss nav bīstami, bet ir vēlami bērnam ar augstu temperatūru. Vienmēr gan jāatceras, ka temperatūras gadījumā noteikti jākonsultējas ar ārstu!

Mājas aptieciņā noteikti jābūt termometram. Vislabāk tādam, kas temperatūru nomēra dažu sekunžu laikā, piemēram, knupīša veidā.

Reklāma
Reklāma

Iesnas
Iesnas zīdainim ir liels traucēklis, kas apgrūtina arī zīšanu. Iesnu, īpaši ieilgušu un izteiktu, komplikācija ir vidusauss iekaisums. Abu šo iemeslu dēļ ir ļoti svarīgi darīt visu, lai atbrīvotu bērna deguna ejas no izdalījumiem un mazinātu deguna gļotādu tūsku. Pirmā palīdzība bērnam iesnu gadījumā ir deguntiņa tīrīšana. Aptiekās ir pieejams īpaši zīdaiņiem paredzēts jūras ūdens, kas sašķidrina izdalījumus degunā un tie vai nu iztek caur muti, vai ar māmiņas un aspiratora palīdzību tiek izsūkti no nāsīm. Aspiratora uzgali pieliek pie mazuļa deguntiņa un caur iemuti saudzīgi nosūc izdalījumus. Šiem aspiratoriem ir vienreiz lietojami uzgaļi, kurus var nopirkt arī atsevišķi. Aptiekās var iegādāties arī deguna sekrēta nosūcējus, kas sastāv no plastmasas uzgaļa un krāsaina gumijas baloniņa. Lai atbrīvotu degunu no izdalījumiem, to saspiež ar roku. Ja šāda pirma palīdzība iesnu gadījumā nepalīdz, jālieto zīdaiņiem piemēroti medikamenti, tādi kā vibracils, sofradekss. Iegādājoties zāles, farmaceits aptiekā  jābrīdina, ka tās tiks dotas zīdainim. Ja iesnas ieilgst, labāk bērnam pasūtīt pilienus, kuru sastāvā ietilpst citrāls un efedrīns. Ja tūska ir stipri izteikta, pilieniem ieteicams pievienot deksametazonu. Ja iesnas nemazinās un bērniņam kļūst arvien sliktāk, nepieciešams vērsties pie ārsta. Iesnu gadījumā daudz „skādes” nodara arī sausais gaiss dzīvokļos. To var mitrināt, izmantojot īpašas ierīces vai uz radiatoriem saliekot mitrus dvieļus.

Pretalerģijas līdzekļi
Mājas aptieciņā obligāti jābūt kādam pretalerģijas līdzeklim, piemēram, klaritīnam, zirtekam vai tavegilam. Tie var būt tabletēs, bet līdzīgi preparāti ir arī bērniem patīkamos sīrupos. Ja zīdainim ir nosliece uz alerģiskām reakcijām, bīstami var būt lapseņu un citu kukaiņu kodumi, īpaši mutē, kaklā vai galvā, arī dažādas krāsas un smakas, kas var izraisīt bērniem izsitumus, pat balsenes tūsku. Šādiem bērniem alerģijas draudu gadījumā jādod kāds no minētajiem preparātiem, īpaši jau tādās dzīvesvietās, kur ārsta vizīte var aizkavēties attāluma vai slikta ceļa dēļ. Pretalerģijas līdzeklis, kas mazina tūsku, noteikti jādod bērnam minētajos alerģijas gadījumos, kad ir rejošs balsenes klepus, kas liecina par pieaugošu, draudošu balsenes gļotādas tūsku. Zīdaiņiem gļotādas ir daudz vairāk apasiņotas nekā pieaugušajiem, tādēļ arī tūska attīstās spēcīgāk un bērns var sākt smakt. Ja dzirdat, ka bērnam ir apgrūtināta ieelpa vai izelpa, kas izpaužas kā svelpjoša vai sēcoša skaņa, tūlīt iedodiet viņam pretalerģisku preparātu un izsauciet ārstu, sasedziet bērnu un pienesiet pie atvērta loga. Kad kļūst vieglāk, uzsāciet mitrināta gaisa inhalācijas, tikai ne karstas, jo tās var palielināt tūsku! No kumelīšu tvaiku vai vārītu kartupeļu garaiņu ieelpošanas jāatturas, ja nav drošas pārliecības, ka bērnam nav alerģija pret augu valsts produktiem.

Regulāri jāseko līdzi arī aptieciņas saturam – tas ir laikus jāatjauno un jāpapildina, kā arī medikamenti, kuriem beidzies derīguma termiņš, jānodod tam speciāli paredzētās vietās aptiekās.

Gļotādu iekaisums
Zīdaiņiem samērā bieži uz mutes gļotādām mēdz būt tā saucamā piena sēnīte jeb kandidomikoze. Parasti tā rodas zīdainim ar imunitātes traucējumiem. Ja kandidomikoze progresē, bērns var atteikties zīst, tāpēc piena sēnīte jāsāk ārstēt laikus ar 1% pioktanīna šķīdumu ūdenī vai speciālu zīdaiņiem atļautu pretsēnīšu suspensiju, piemēram, amfomuronālu. Bērna muti 1-2 reizes dienā izsmērē ar tamponiņu, kas samērcēts minētajos preparātos. Tamponiņu var aptīt ap pirkstu vai izmantot vates kociņu. Pioktanīns labi palīdz arī meitenītēm pret starpenes, urīnizvada, gļotādu iekaisumiem un abu dzimumu zīdaiņiem pret iekaisumiem ap anālo atveri, kādi mēdz rasties caureju gadījumos, un pret t. s. autiņu izsutumiem. Ir bērni, kuriem eļļa vai talks izsutumus var tikai pastiprināt, savukārt pioktanīns palīdz ļoti labi.

Māmiņu aptiekas farmaceiti atgādina, ka mājas aptieciņa obligāti jānovieto bērniem nepieejamā vietā. Turklāt iekšķīgi un ārīgi lietojamos medikamentus vajadzētu glabāt atsevišķi, lai nekļūdītos to lietošanā. Jāņem vērā arī citi medikamentu glabāšanas noteikumi, jo daži preparāti jātur vēsā vietā ledusskapī, savukārt citi sausā un tumšā vietā. Regulāri jāseko līdzi arī aptieciņas saturam – tas ir laikus jāatjauno un jāpapildina, kā arī medikamenti, kuriem beidzies derīguma termiņš, jānodod tam speciāli paredzētās vietās aptiekās.