Kam jābūt katrā ceļojumu aptieciņā?

Vasaras sezonā reti kura ģimene izvēlas palikt mājās. Lielākā daļa tomēr izvēlas doties piknikos, nelielos izbraukumos pa Latviju vai garākās ekskursijās ārpus valsts. Mammam/tetiem.lv iesaka, kas nepieciešams katrā ceļojumu aptieciņā, kuru vajag ņemt līdzi dažādos izbraucienos.

Publicitātes foto

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto

Ne mazāk būtisks par aptieciņas saturu ir jautājums, kur medikamenti tiek glabāti. Ieteicamas ir stingras kastītes, kuras droši var iemest mugursomā vai piknika grozā un neuztraukties, ka ar iekšā esošajiem medikamentiem kaut kas var atgadīties. Vislabāk, ja kastīte ir hermētiska, lai tā ir ņemama līdzi arī laivu braucienos, kā arī aptieciņas saturs nav jāizmet pēc pirmās saskares ar lietu. Ir labi, ja kastīte ir ar mīkstu iekšējo apdari, kas pasargā stikla pudelītes no dauzīšanās.

Ja gadās vēdersāpes, caureja, vemšana
Ja kādam no piknika vai brauciena dalībniekiem ir sākusies vemšana vai caureja, nevajag censties to uzreiz apturēt. Lai cietušais padzeras un izvemj visu, kas iekšā. Noderēs aktīvā ogle un sāļu pulveris, no kura gatavotais dzēriens pasargās organismu no atūdeņošanās un sāļu zuduma. Atjaunot zarnu mikroorganismu līdzsvaru palīdzēs jogurta tabletes vai Linekss, Enterols. Vēdergraizes mazinās nošpa. Jau minētais sāļu pulveris ir aptieciņā ļoti vēlams, ja plānots kāds nopietns pārgājiens vai kāda cita liela fiziska slodze, īpaši karstā laikā, kad svīstot pazaudē lielu daļu organismā esošos sāļus.

 

Ja gadās mehāniski ievainojumi un brūces

Tādos gadījumos noderēs ūdeņraža pārskābe sīku ievainojumu apmazgāšanai, dažādu izmēru plāksteri nelielu brūču un skrambu apkopšanai. Ar mazu taisnstūrveida vai apaļu plāksteri - sagrieztam pirkstam. nosedz tulznas, nelielus iegriezumus un arī niezošas kukaiņu koduma vietas, lai tās pārlieku nesakasītu vai nekairinātu berzējot pret apģērbu vai apaviem. Lielāki plāksteri noder, ja nobrāzts elkonis vai ceļgals. Labākie ir ūdensizturīgi, gaisa caurlaidīgi plāksteri, jo cietusī vieta ātrāk dzīst. Noderēs dažādi pārsienamie materiāli - pārsēji, marles saites un spilventiņi, lakatiņi, cauruļveida saites, elastīgās saites, vate, no marles gatavoti spiedošie pārsēji lielāku brūču pārsiešanai. Vislabāk ir lietot sterilu pārsēju, taču, ja tāda pa rokai nav, der jebkurš tīrs audums, kurš nav pūkains. Elastīgās saites paredzētas ievainotu locītavu fiksēšanai, kustību un pietūkuma ierobežošanai, cauruļveida saites - locītavu un pirkstu pārsiešanai. Aptieciņā var ielikt dažus vienkāršus lakatiņus, kas noderēs gan ievainotas rokas pakāršanai kaklā, gan lielāku laukumu nosaitēšanai.
Aptiekās ir nopērkams jaunas tehnoloģijas gēls -  Fenistil gēls brūcēm. Tas paredzēts gan nobrāzumu, gan virspusēju apdegumu (arī saules apdegumu), gan nelielu ievainojumu ārstēšanai. Šis gēls paātrina brūču sadzīšanu kā arī mazina rētu veidošanās iespēju.
Ja rodas nieze, pampums vai apdegums
Pēc dažādu kukainīšu kodumiem noderēs speciāli losjoni, lokālie antihistamīna gēli (Fenistil gēls) un antihistamīna tabletes. Lai izvairītos no apdedzināšanās saulē, aptieciņā ielieciet saules aizsargkrēmu.

Ja ir temperatūra vai sāpes
Ja ir aizdomas par paaugstinātu ķermeņa temperatūru, pirms kādu medikamentu lietošanas tomēr vajadzētu izmērīt temperatūru, tādēļ nepieciešams termometrs. Pie paaugstinātas temperatūras noderēs kāds no temperatūru pazeminošiem līdzekļiem, piemēram, paracetamols, tailenols, ibuprofēns, nurofēns. Protams, nevajag pirkt visas šīs zāles, pietiks ar vienām. Noteikti jāievēro lietošanas instrukcija. Šie paši medikamenti noderēs arī tad, ja sāp auss vai zobs, ir sasista kāja un līdzīgos gadījumos. Līdz ar temperatūru pazeminošām zālēm ārsti nereti iesaka lietot arī kādu no antihistaminiem jeb pretalerģijas līdzekļiem, piemēram, tavegilu vai citu ar līdzīgu iedarbību.

 

 

Reklāma
Reklāma

Ja ir klepus, iesnas, iekaisušas acis vai sāpošas ausis
Aptieciņā var glabāties kāda no sūkājamām tabletēm vai aerosoliem, kas remdē kakla sāpes. Lai mazinātu iesnu radītu diskomforta sajūtu der deguna pilieni. Ja ir apsārtušas vai pat sastrutojušas actiņas, noder acu pilieni. Taču tiem, izņemot homeopātiskos, vajadzīga ārsta recepte. Tāpēc mājās varētu glabāties homeopātiskais OculoHeel. Ja sāk sāpēt ausis, noderēs līdzeklis ausu sāpju mazināšanai Otipax vai kāds cits, kas uzreiz mazina sāpes. Turklāt, ja sāp ausis, jālieto arī deguna pilieni, jo parasti ausu sāpes saistītas ar deguna eju tūsku.

Dažādi noderīgi sīkumi

  • Drošības adata, kas var noderēt dažādu pārsēju nostiprināšanai.
  • Folija segas, kas noderēs lai pasargātu cietušo no atdzišanas.
  • Baldriāna tabletes vai tinktūra var palīdzēt negaidītās stresa situācijās.
  • Dezinfekcijas salvetes.
  • Šķēres, vēlamas ar apaļiem galiem, lai nesavainotu cietušo.
  • Speciālas knaiblītes ērču izņemšanai.
  • Ožamais spirts.
  • Zilie graudiņi, kas var noderēt ūdens dezinfekcijai.
  • Koka lāpstiņa elpceļu attīrīšanai, kā arī likšanai starp zobiem.
  • Elpināšanas maska un elpināšanas plēvītes.
  • Vienreizējās lietošanas cimdi.
  • Papīrs un zīmulis svarīgas informācijas piefiksēšanai.


Svarīgi!
Palaikam ir svarīgi pārbaudīt medikamentu derīguma termiņu un vecos nodot aptiekā. Galvenais - nemest tos atkritumu tvertnē kopā ar sadzīves atkritumiem.

Palīdzības dienestu tālruņiem jābūt uzrakstītiem redzamā vietā, lai uztraukumā nevajadzētu meklēt un zaudēt laiku. Palīdzības dienestu tālruņi var būt ievadīti arī katrā telefonā.