Kura vieta automašīnā bērnam ir visdrošākā? Un citas atbildes par drošību

Kurā pasažiera sēdeklī bērnam ir visdrošāk? No kāda vecuma bērns drīkst braukt bez autokrēsliņa? Kas jāņem vērā, izvēloties lietotu autokrēsliņu? Uz šiem un citiem jautājumiem “Mammamuntetiem.lv” atbild Edmunds Ozolnieks, Drošas Braukšanas Skolas eksperts.
Tā ir vecāku bezatbildība, ja, pārvadājot bērnu, netiek lietots autokrēsliņš.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Tā ir vecāku bezatbildība, ja, pārvadājot bērnu, netiek lietots autokrēsliņš.

Līdz kuram brīdim nepieciešams autokrēsliņš 

Ir tikai viens veids, kā visdrošāk bērnu pārvadāt bērnu – lietojot autokrēsliņu. Bez autokrēsliņa pārvadāt bērnu nav ne ieteicams, ne drīkst.
Jums kā vecākam ir svarīgi bērnam iemācīt: jau no pirmās dienas, kā vedāt bērnu mājās no dzemdību nama, braucot automašīnā, viņam ir jāatrodas krēsliņā, jābūt piesprādzētam. Visi vecāki ir gājuši cauri posmam, kad bērns “taisa tiltiņus” un negrib sprādzēties, bet jums ir jābūt nepiekāpīgiem, jo jūs nezināt, vai šajā reizē krēsliņam nebūs izšķiroša nozīme.

 


Tā ir vecāku bezatbildība, ja, pārvadājot bērnu, netiek lietots krēsliņš.
150 centimetri ir tā robeža, kas nosaka, vai bērnam nepieciešams autokrēsliņš. Ja bērnam ir 150 centimetru, viņš var sēdēt bez krēsliņa. Ja bērna augums ir zem 150 centimetriem, ir jālieto krēsliņš.

 

Pārvadāšana pasažiera priekšējā sēdeklī

Bērnu var pārvadāt priekšējā sēdeklī ar sēdeklīti. Atkarībā no bērna auguma jāizvēlas atbilstošs krēsliņš. Pārvadājot zīdaini atpakaļ skata krēsliņā, obligāti ir jāatslēdz priekšējie drošības spilveni. Tas ir saistīts ar to, lai sadursmes brīdī, kad spilvens izšaujas, lai krēsliņu neaizmet prom. 
Tas pats arī darbojas ar lielākiem krēsliņiem, kas arī ir ar skatu braukšanas virzienā, kas ir saudzējošāki, kas trieciena brīžos pasargā vairāk, bet tad jābūt drošības spilvenam atslēgtam.

 

Reklāma
Reklāma

Ja izvēlas lietotu autkrēsliņu

Ja krēsliņš tiek lietots jūsu ģimenes ietvaros un jūs zināt šī krēsla vēsturi, nav liegums lietot krēsliņus atkārtoti. Runājot par lietotu autokrēsliņu iegādi – tas ir atļauts, bet jums ir ļoti jāpārliecinās, vai krēsls nav bijis sadursmē. Trieciens var būt, izkrītos krēsliņam uz zemes, ja tam uzkrīt virsū āmurs. Šādas mikro traumas rada plaisas, kas pie izteiktas sadursmes var radīt sekas. 


Pērkot lietotu krēslu noteikti jāpārbauda arī jostu drošība – kā tās ir piestiprinātas, vai nav vienkārši sasietas mezglā. Ja tā ir, pie lielās pārslodzes sadursmes brīdī, jostas norausies nost. Ja šīs lietas pārbauda un viss ir kārtībā, nav nosacījumu, lai nelietotu arī lietotu krēsliņu.

 

Drošākā vieta bērnam automašīnā

Jebkura vieta automašīnā var būt neveiksmīga vai tikpat labi – veiksmīga. Sadursmes nenotiek pēc formulām, kad ir viens standarta algoritms. Sadursmes ir visdažādākās, var būt 360 grādu leņķī un mašīna var pat apkrist uz jumta. Nekad nezinām, vai tā vieta, kura izvēlēta, būs labākā vai sliktākā. Konservatīvi pieejot, aiz autovadītāja ir drošākā vieta, ja pārvadājam vienu bērnu. Darbojas pašsaglabāšanās instinkts un kritiskajā brīdī mēs sevi glābsim un pasargāsim. 

Saistītie raksti