Kinoteātra “Splendid Palace” 100 gadu jubilejai par godu pirmizrādi piedzīvos īpaša koncertfilma ar Kārļa Lāča mūziku

Kinoteātra “Splendid Palace” simtgades jubilejas sezonas kulminācija būs svinības 9. decembrī, kad plkst. 19.00 pirmizrādi piedzīvos koncertfilma, kurai dots īpašs moto “No pagātnes uz nākotni”, tā iezīmējot kinoteātra nemainīgo lomu kvalitatīva kino izrādīšanā jau gadsimta garumā.
“Šerloks Juniors ir mēmā kino klasiķa Bastera Kītona 1924. gadā uzņemtā filma.

FOTO: Publicitātes foto

“Šerloks Juniors" ir mēmā kino klasiķa Bastera Kītona 1924. gadā uzņemtā filma.

Atzīmējot nozīmīgo jubileju, tiks demonstrēts režisora Bastera Kītona meistardarbs – filma “Šerloks Juniors”, kurai oriģinālmūziku sacerējis un to izpildīs komponists Kārlis Lācis kopā ar solisti Aiju Vītoliņu  un citiem mūziķiem.


“Mēmā kino klasiķa Bastera Kītona 1924. gadā uzņemtā filma “Šerloks Juniors" (“Scherlock Jr.”) ir īsts meistardarbs, kas pārsteidzis un iedvesmojis skatītājus visā pasaulē. Tā ir atzīta par režisora izcilāko filmu, kas jebkad uzņemta,” uzsver kinoteātra “Splendid Palace” mākslinieciskā vadītāja Daira Āboliņa. “Filmā lielisks ir ne tikai Kītona kā režisora, bet arī viņa kā komiķa veikums. Kinodarbs ir tehniski atjautīgs un inovatīvs. Basters Kītons virtuozi un ar gaišu humoru apspēlē ikonisko jēdzienu “ekrāna maģija”. Filmā pārsteidz un sajūsmina viņa paša izpildītie mākslinieciskie triki.”

 


 

“Bastera Kītona filma ir savam laikam tehniski sarežģīti uzfilmēta ar efektīgiem kadriem. Mūsdienās  to panāktu ar datoru, bet toreiz tas bija milzīgs režisora un aktieru darbs. Vēlos, cik vien iespējams, nevis neuzbāzties ar savu vēstījumu, bet gan ar radīto mūziku interesanti papildināt un bagātināt filmas skatījumu, lai dotu iespēju visiem skatītājiem pozitīvā gaisotnē nosvinēt kinoteātra jubileju. Filmai tomēr jāsaglabā galvenā vieta šajā vakarā, jo – kinoteātra sirds ir ekrāns un tam vienmēr būs galvenā loma,” tā par radošo procesu komponējot skaņdarbu saka oriģinālmūzikas autors Kārlis Lācis.

 

Reklāma
Reklāma


 

Arī Bastera Kītona mēmās filmas “Šerloks Juniors” sižets ir aizraujošs – tas ir stāsts par kādu kinomehāniķi, kurš ilgojas kļūt par detektīvu. Kad viņa līgavu aplaupa vietējais zaglis, viņu nepatiesi apsūdz šajā noziegumā. Iemidzis pie kinoprojektora, viņš sapnī pārvēršas par izcilu izmeklētāju, gluži kā Šerloks Holmss, un atklāj šo noziegumu.
 

Kopā ar komponistu Kārli Lāci, dziedātāju Aiju Vītoliņu filmai radīto oriģinālmūziku izpildīs saksofonists Māris Jēkabsons, akordeonists Artūrs Noviks, ģitārists Rihards Goba, kontrabasists Jānis Stafeckis, sitaminstrumentālists Kaspars Grigalis un perkusionists Ainis Zavackis.
 

Aicinām kinoteātra “Splendid Palace” 100. dzimšanas dienu svinēt kopā 9. decembrī plkst. 19.00 ar pasaules kino un Latvijas mūzikas lielmeistaru darbiem.  

 

Kinoteātris “Splendid Palace” 100 gadu jubileju, kas faktiski aprit 2023. gada 30. decembrī, atzīmē ar īpašiem pasākumiem, notikumiem un kinofilmu programmām visa šā gada garumā.
 

Saistītie raksti