Brīvdabas muzejā Lielās dienas svinības

Jau rīt, 18. martā, Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā tiks svinēta Lielā diena. Gaidīts būs ikviens – gan liels, gan mazs, lai no plkst. 12.00 līdz 15.00 kopīgi izdzīvotu Lielās dienas tradīcijas un dabas atmodu.
Svētku gaitā tiks godināta saule, Zemes un Ūdens māte, gatavotas dzīvības rīkstes, modināti putni, veikti šūpoļu pušķošanas un vēršanas riti.

FOTO: Publicitātes foto

Svētku gaitā tiks godināta saule, Zemes un Ūdens māte, gatavotas dzīvības rīkstes, modināti putni, veikti šūpoļu pušķošanas un vēršanas riti.

LU Lībiešu institūts sadarbībā ar UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju un Latvijas Nacionālo kultūras centru 2023. gadu izsludinājis par Lībiešu kultūrvēsturiskā mantojuma gadu, tāpēc arī Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā, Lielo dienu svinot, šogad īpaši izceltas būs senās lībiešu pavasara ritu tradīcijas, kuras vadīs Rīgas folkloras draugu kopa “Skandinieki”. 

 


Svētku gaitā tiks godināta saule, Zemes un Ūdens māte, gatavotas dzīvības rīkstes, modināti putni, veikti šūpoļu pušķošanas un vēršanas riti. Pie Vidzemes sētas tiks krāsotas olas, notiks olu kaujas un radošās darbnīcas bērniem, būs spēles un rotaļas, skanēs Lieldienu dziesmas, Valmieras etno kokļu grupa ILGÕ ļaus izbaudīt pavasara skaņas kokļu skanējumā, bet Rīgas Danču klubs iegriezīs priecīgus dančus. 

 

Reklāma
Reklāma


Plkst. 12.45 Cepļa kalnā “Skandinieku” vadībā notiks īpašais putnu modināšanas rituāls. Putnu modināšana ir sena, tieši lībiešiem raksturīga tradīcija. Tā saistās ar Baltijas jūras somu (lībiešu, igauņu, somu, karēļu un citu) mītiskajiem priekšstatiem par pasaules izcelšanos no ūdensputna olas, tāpēc putni ir izmantoti senajās rotās, piemēram, plaši pazīstami ir tā dēvētie “lībiešu putniņi” – piekariņi, kas atrodami arheoloģiskajos materiālos lībiešu savulaik apdzīvotajās vietās, putni redzami arī klinšu gleznojumos Karēlijā, Somijā un citviet. Putnu modināšana, kas lībiešiem iezīmē gada sākumu un visa dzīvā atmošanos, ir šī senā mīta atbalss. Lībiešu tradīcija sakņojas tradicionālā uzskatā, ka gājputni rudenī neaizlido, bet ziemu pārlaiž jūras, upes vai ezera dibenā vai krastā, un pavasarī tie jāmodina.
 

 

Ieejas biļetes iespējams iegādāties gan bilesuparadize.lv, gan pie muzeja Centrālās ieejas.

Saistītie raksti