Lieldienu spēles ģimenes lokā. Lai mazajiem ir prieks!

Šogad svētki norit klusāk un mazākā svinētāju lokā, tomār bērni joprojām gaida gan spēles, gan jautrību. Tāpēc piedāvājam tradicionālas Leldienu rotaļas, kuru izspēlēšanai pietiek ar brāļu, māsu un vecāku kompāniju. Lai ir svētki! 

Paslēp olas mājās un aicini tās sameklēt pēc iepsējas ātrāk.

FOTO: Shutterstock.com

Paslēp olas mājās un aicini tās sameklēt pēc iepsējas ātrāk.

Olu meklēšana 
Mitoloģiskais svētku tēls – zaķis Lieldienu rītā apciemo gandrīz ikvienu ģimeni ar bērniem, lai tiem dāvinātu saldumus un dažādus nieciņus. Taču vispirms mazākajiem ģimenes locekļiem jāņem rokā groziņš un jāiet meklēt zaķa izdētās, krāsainās olas! Vecākiem iepriekš gan jāpaskaidro, kur tad zaķis tieši cilpojis un olas atstājis. Varbūt tas kaut kur ir paslēpis arī kādu šokolādes olu, jo šorīt viss ir iespējams!


Olu ripināšana
Vajadzīgs plats dēlis vai silīte, ko nolikt slīpi. Brīvdabā tas var būt gluds, nolaidens uzkalniņš. Pirmais spēlētājs ripina savu olu pēc iespējas tālāk. Otrs savu cenšas uzripināt tai virsū. Ja ola pieskaras jau lejā esošajai, tad otrs ripinātājs savāc abas olas, ja nē - atstāj arī savējo, ko tad mēģina iegūt citi nākošie spēlētāji.

Vistiņas ķeršana
Vienam dalībniekam aizsien acis, un tas nu prasa: „Kur tu mani vedīsi?” Viņam atbild „Uz cūkkūtiņu putru ēst.” Pirmais atkal jautā: „Vai karote ir?”  Viņam atbild: „Meklē pats!” Tad visi sāk bēgt, un ķērējs lūko kādu sagūt. Kuru pirmo noķer, tam aizsien acis, un spēle sākas no gala.

Kur snīpis?
Viens spēlētājs satver otra degunu un jautā:
„Kur deguns?” „Ezerā.”
„Ko viņš tur dara?” „Olas dēj.”
„Cik piedēja?” „Daudz (nosauc kādu skaitli līdz desmit)!”
„Kādas?”   „Visādas: sarkanas, dzeltenas, netīras, sapuvušas (un citas)!”
„Kuru dosi man?”  „Sapuvušo, netīro, … „
Nu jautātājs otra degunu spiež arvien stiprāk tik ilgi, kamēr tiek apsolīta vislabākā ola.

Augstu šūpoties
Tas vairāk ir kā rituāls, bet bērni par to ir sajūsmā. Šūpošanās simboliski atgādina saules šūpošanos, ar to saistās arī dažādi ticējumi. Rotaļas pieskaņu šim pasākumam var piešķirt, atceroties ticējumus: katrs, kurš nonācis šūpolēs, skaļi pārējiem pasaka kādu ar šūpošanos vai Lieldienām vispār saistītu ticējumu. Labi, ja iespējams neatkārtoties.

Kaulēšanās ar olām
Spēle vienkārša – viens spēlētājs olu tur ar smailo galu uz augšu, otrs spēlētājs ar smailo olas galu sit pa olu. Tas, kura ola paliek vesela, turpina spēli, tagad sit ar olu apaļajiem galiem. Šajā spēlē arī dažādas gudrības – ola jātur stingri plaukstā, tas palīdzot! 

 

Reklāma
Reklāma