Ventspils zinātnes centrā "Vizium" uz laiku slēdz "ātrās skriešanas atrakciju"

Pēc tam, kad vairāki cilvēki guvuši traumas, apturēta Ventspils zinātnes centra "Vizium" atrakcijas "Cik ātri var paskriet" darbība.
Rīcība, lai uzlabotu drošību zinātnes centrā, sekojusi tikai pēc tam, kad negadījumus cēla gaismā televīzija.

FOTO: Publicitātes foto

Rīcība, lai uzlabotu drošību zinātnes centrā, sekojusi tikai pēc tam, kad negadījumus cēla gaismā televīzija.

Ne tikai viens gadījums

Raidījums "4. studija" pirms mēneša vēstīja, ka šajā atrakcijā kājas lūzumu guvis Saeimas deputāts Rihards Kols. Iespējamais iemesls – bremzēšanas ceļš pēc kārtīgi uzņemta ātruma ir pārāk īss. 

 

Toreiz centra vadība apgalvoja, ka šī trauma esot vienīgais tāds gadījums uz vairāk nekā 200 000 apmeklētāju, tā dēļ eksponāta drošība netikšot izvērtēta un nekas netikšos mainīts.

 

Pēc sižeta nonākšanas ēterā izrādījās, ka centra vadības teiktais neatbilst patiesībai. "4. studijā" vērsās 12 gadus veca puiša mamma Agnese, kura stāstīja, ka arī viņas dēls Ventspils zinātnes centrā uz zinātniskā eksponāta "Cik ātri var paskriet" bija guvis traumas – salauzis roku. 

 

Puisis uz "Vizium" bija devies ekskursijā kopā ar klasi. Redzot iespēju zinātniski noskaidrot, kurš no visiem ātrāk skrien, klases biedri iekrita azartā. "Bērns bija skrējis maksimālā ātrumā, atsities pret sienu un tādā veidā salauzis roku. 

Rīgā atgriezās ar salauztu roku, un mums nācās vērsties pēc palīdzības Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā. 

12 gadīgi puiši, kuri gribēja pašapliecināties viens otra priekšā. Atrakcija saucas "Cik ātri vari paskriet?". Līdz ar to pēc paša nosaukuma jau tu mēģini izlikt visu savu enerģiju tajā skrējienā," norāda mamma. "Cik saprotu, bremzēšanas ceļš ir ļoti īss. Līdz ar to nespēj nobremzēt un ietriecies sienā, kas nav īpaši polsterēta."

 

Reklāma
Reklāma

Negadījums ar Agneses dēlu noticis martā un "Vizium" centrs par to bija informēts. "Ja viņi būtu rīkojušies, tad, iespējams, šis Kola gadījums nebūtu noticis," sprieda Agnese. Dēla klases audzinātājai esot zināmi vēl divi gadījumi, kad tieši šī zinātniskā eksponāta izmēģināšana bērniem beigusies nepatīkami. 

 

Patlaban izvērtē drošību 

Arī tikai viens negadījums ir iemesls, lai nopietni izvērtētu piedāvātā eksponāta drošību, pirms mēneša atzina Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC), solot doties uz "Vizium", lai izvērtētu gan visa centra, gan konkrētā eksponāta drošību.

 

"Mēs nesen esam bijuši pārbaudē, lai redzētu klātienē, kāda ir šī iekārta un kāpēc radās šīs traumas. Šobrīd šīs iekārtas vai atrakcijas darbība ir apturēta," skaidroja PTAC pārstāve Sanita Gertmane.

 

Ventspils domē norādīja, ka eksponāts bijis slēgts jau pirms PTAC ekspertu ierašanās – tātad drīz pēc raidījuma "4. studija" sižeta. "Ir pieņemts domes lēmums par ekspertu komisijas izveidi, kur būs iesaistīti eksperti, kas nodarbojas ar sporta centru, izklaides parku praktisko ekspluatāciju. Aptaujājām citu zinātnes centru viedokli, pieņēmām uz laiku slēgt, lai pārliecinātos, ka mēs esam izdarījuši visu, ko varētu izdarīt," sacīja Ventspils domes izpilddirektora vietnieks Egons Spalāns.

 

Vairāk lasiet portālā lsm.lv.

Saistītie raksti