Māmiņas Annas palīgā sauciens: dēlam dzemdību traumas dēļ vajadzīga ārstēšana tūkšotiem eiro

“Sākumā mēs gribējām iesūdzēt ārstus tiesā. “Taču tam mums nav ne naudas, ne morālo spēku. Daudz svarīgāk mums ir palīdzēt Adrianam izveseļoties," teic divu dēlu mamma Anna. Dēlam Adrianam tikai nesen izdevies uzstādīt diagnozi, un ārstēšanas kursam nepieciešami 6200 eiro. Tiem, kam iespējams, vecāki lūdz ziedot kaut eiro - maksa par vienu ziedojuma tālruņa zvanu ir 1,42 eiro.
Kamēr bērns vēl ir mazs, viņa smadzenes ir plastiskas, tāpēc daudzas Adriana kognitīvās funkcijas ir iespējams atjaunot, tāpēc ir jo īpaši svarīgi steidzami uzsākt terapiju. Attēlā mamma Anna ar dēliem Adrianu un Luku.

FOTO: no personīgā arhīva

Kamēr bērns vēl ir mazs, viņa smadzenes ir plastiskas, tāpēc daudzas Adriana kognitīvās funkcijas ir iespējams atjaunot, tāpēc ir jo īpaši svarīgi steidzami uzsākt terapiju. Attēlā mamma Anna ar dēliem Adrianu un Luku.

Ģimene vairākus gadus nespēja noskaidrot diagnozi un piemeklēt ārstēšanu savam vecākajam dēlam, četrus gadus vecajam Adrianam. Beidzot diagnoze ir zināma – posthipoksiskā encefalopātija. Bērna pārciestā hipoksija jeb skābekļa deficīts sarežģītajās dzemdībās ir izraisījis centrālās nervu sistēmas bojājumus. 

 

Cik izmaksā ārstēšana un kā ikviens var palīdzēt 

Četrus gadus vecajam Adrianam nepieciešama dārga ārstēšana un regulāra terapija, ko ģimene nespēj apmaksāt. Diagnozes nopietnība Adriana gadījumā nav spriedums. Kamēr bērns vēl ir mazs, viņa smadzenes ir plastiskas, tāpēc daudzas kognitīvās funkcijas ir iespējams atjaunot.

Lai tuvāko mēnešu laikā rastu iespēju izmantot divus terapijas kursus Igaunijas klīnikā “Impulss” un intensīvo ABA terapijas kursu tepat, Latvijā, ir nepieciešami 6200 EUR.


Labdarības projekta “Zaļā lampa” ietvaros tiek rīkota palīdzības akcija Adrianam.

Labdarības fondā BeOpen Adrianam Svārpstonam ir atvērts speciāls ziedojumu konts. Darbojas ziedojumu tālrunis 9 000 63 84. Maksa par zvanu 1,42 eiro. 

Ziedotie līdzekļi tiks izmantoti tikai oficiālo ārstniecības iestāžu rēķinu apmaksai.
Ziedojumu konts: 
Labdarības fonds BeOpen
Reģ.Nr. 50008218201
Konta Nr. LV31 CBBR 1123 2155 00320
Bankas SWIFT kods: CBBRLV22 (BluOr Bank AS)
Mērķis: Zaļā lampa. Palīdzība Adrianam Svārpstonam
 

  • No ziedojumiem netiek ieturēti nekādi procenti vai komisijas maksas.

 

 

Kas dzemdībās notika ar Adrianu

Annas gūtniecība noritējusi gludi. Dzemdības sākušās ar augļūdeņu noplūšanu, sākušās kontrakcijas un izsaukts NMPD, lai nogādātu mammu dzemdniecības iestādē. Esot tur, kontrakcijas norimušas, sākusies neliela asiņošana. Ārsti mierinājuši, ka pirmajās dzemdībās tā mēdzot notikt. Tomēr asiņošana pastiprinājusies, taču ārsti tam neesot pievērsuši uzmanību. 


Tikai 12 stundas pēc ierašanās dzemdniecības iestādē Anna pārvesta uz dzemdību zāli un pielikta pie sistēmas. Annai pēkšņi sākusi zust samaņa, tāpēc tika veikta neatliekama ķeizargrieziena operācija.

 

Dzemdniecības iestādes izrakstā esot norādīts, ka neatliekamais ķeizargrieziens veikts placentas atdalīšanās dēļ. Rekomendācijas attiecībā uz bērna novērošanu neesot izsniegtas.

 

Ārsts piekodinājis pandēmijas laikā ārstus neapmeklēt

To, ka ar bērniņu kaut kas nav kārtībā, Anna pamanījusi gandrīz uzreiz: jaundzimušais nepārtraukti kliedzis, maz gulējis. Vēlākā periodā mamma novērojusi, ka mazulis savlaicīgi nespēj pats noturēt galviņu, nav sācis "runāt" bēbīšu valodā, aizkavējušās prasmes pagriezties uz sāniem, rāpot. Šo vērojot, Anna vērsusies pie neirologa. 
 

Tābrīža pandēmijas dēļ izmeklēšana notikusi šādi: ārsts sēdējis pa gabalu, bērnam nav pieskāries, kā arī nav pārbaudījis viņa refleksus un tonusu. 

Ģimenes ārste piekodinājusi pandēmijas laikā bērnu pie ārstiem nevest.

 

Reklāma
Reklāma

 

Tikmēr Adrianam kļuvis arvien sliktāk. Garo nakts histēriju laikā, kas vairāk atgādinājušas lēkmes, viņš neprātīgi kliedzis, konvulsīvi dauzījis rokas un kājas pa gultu, tāpat nav atsaucies uz savu vārdu un nav reaģējis uz vecāku teikto. 

 

Līdz 2,5 gadu vecumam bērns tā arī neesot iemācījies izrunāt nevienu vārdu, spējis atdarināt tikai dažas dzīvnieku skaņas (mū-mū, ņau-ņau, vau-vau). Anna darījusi visu iespējamo, lai saņemtu Adrianam nepieciešamos nosūtījumus pie speciālistiem un uz izmeklējumiem. Viņas galvenais mērķis bijis: noskaidrot dēla slimības cēloni un saprast, kā ir iespējams palīdzēt. 

Anna neatlaidīgi turpinājusi vadāt Adrianu pie neirologiem, logopēdiem, psihologiem un psihiatriem. Lielākā daļa ārstu teikusi, ka panikai nav iemesla, ar laiku Adrians sākšot runāt un viņa briesmīgās lēkmes beigšoties. Tikmēr mazulis regulāri lēkmju laikā stundām ilgi kliedzis... 


Diagnoze uzstādīta vien nepilnu trīs gadu vecumā

Tikai 2 gadu un 10 mēnešu vecumā neirologs atklājis, ka bērna attīstības un uzvedības noviržu iemesls ir posthipoksiskā encefalopātija. Bērna pārciestā hipoksija jeb skābekļa deficīts esot izraisījis centrālās nervu sistēmas bojājumus. Anna uzstājusi, lai Adrianam veiktu galvas magnētisko rezonansi. Izmeklējums uzrādījis gliozes perēkļus (bojātu neironu apgabalus) smadzeņu frontālajās daivās, kas radušies hipoksiski išēmiskā procesa rezultātā.


Tādējādi Adriana neiroloģisko problēmu pirmsākumi meklējami sarežģītajās dzemdībās, kad Anna ar asiņošanu (placentas atdalīšanos) pirmsdzemdību nodaļā pavadīja vairāk nekā desmit stundas, nesaņemot atbilstošu palīdzību.

 

“Sākumā mēs gribējām iesūdzēt ārstus tiesā. Taču tam mums nav ne naudas, ne morālo spēku. Daudz svarīgāk mums ir palīdzēt Adrianam izveseļoties," teic Anna.

Dzemdībniecības iestādē Annai neviens neesot pateicis, ka dzemdību laikā radušās komplikācijas var izraisīt nopietnus traucējumus bērna attīstībā. Adrianam būtu bijis uzreiz jāsaņem speciālistu palīdzību - tad situāciju būtu bijis iespējams labot jau zīdaiņa vecumā.

 

Ir grūti pārkāpt sev pāri un lūgt citiem naudu

Anna ilgi nevarējusi saņemties, lai vērstos pēc palīdzības. Viņa saka: “Es zinu, ka ir ģimenes, kurās situācija ir sliktāka nekā mums. Mums tomēr ir jumts virs galvas, mūsu bērni ir apģērbti un paēdināti. 

Es nespēju pārkāpt sev, lai lūgtu naudu. Taču, ja mēs tagad neatradīsim naudu dēla ārstēšanai, atkal laiks būs zaudēts. Tā ir mūsu bērna dzīve un nākotne."

Adrianam nepieciešama intensīva, sistemātiska, kompleksa terapija, kas palīdzētu atrisināt viņa neiroloģiskās problēmas. Vecāki dara visu iespējamo, lai nodrošinātu bērnam maksimālu medicīnisko palīdzību – dēls esot pierakstīts visās iespējamās rindās, kur valsts programmas ietvaros var saņemt valsts apmaksātu medicīnisku palīdzību. Ģimenē strādājot tikai tētis, tāpēc apmaksāt visu Adrianam nepieciešamo terapiju vecākiem gluži vienkārši nav pa spēkam.

 

 

Kā palīdzēt

  • Zvanot pa ziedojumu tālruni: 9 000 63 84. Maksa par zvanu – 1,42 eiro.
  • Pārskaitot jebkuru summu uz ziedojumu kontu.
    Ziedojumu konts:
    Labdarības fonds BeOpen
    Reģ.Nr. 50008218201
    Konta Nr. LV31 CBBR 1123 2155 00320
    Bankas SWIFT kods: CBBRLV22 (BluOr Bank AS)
    Mērķis: Zaļā lampa. Palīdzība Adrianam Svārpstonam


Ja arī tev nepieciešama palīdzība, sazinies ar "Zaļo lampu": zala.lampa@gmail.com, info@beopen.lv.

Saistītie raksti