Iespēja pieteikties bezmaksas testiem aknu veselības, C hepatīta un HIV pārbaudei

Eiropas HIV un hepatītu testēšanas nedēļas ietvaros no 2023. gada 21. līdz 24. novembrim Austrumu slimnīcas hepatologi un infektologi aicina veikt C hepatīta un HIV bezmaksas testus, lai pārliecinātos par savu veselības stāvokli.
Tā kā vietu skaits bezmaksas testiem ir ierobežots, tiem nepieciešams laikus pieteikties.

FOTO: Shutterstock.com

Tā kā vietu skaits bezmaksas testiem ir ierobežots, tiem nepieciešams laikus pieteikties.

Latvijā C hepatīta un HIV infekcijas saslimstības rādītāji ir vieni no augstākajiem Eiropas Savienībā. Tādēļ vadošie Austrumu slimnīcas infektologi un hepatologi iesaka veikt testus un pārbaudīt inficēšanos ar C hepatītu, uzsverot, ka testu būtu nepieciešams veikt katram, kurš ne reizi dzīvē nav pārbaudīts uz C hepatītu, neatkarīgi no tā, vai cilvēks ir vai nav kādā riska grupā. Savukārt HIV tests būtu jāveic ikvienam seksuāli aktīvam cilvēkam reizi gadā.

 

Vietu skaits bezmaksas testiem ir ierobežots, tāpēc ikviens, kas tos vēlas veikt, ir aicināts pieteikties pa tālruni 28339131 darbdienās no plkst. 9.00 līdz 15.00.

 

Testēšana tiks nodrošināta atbilstoši iepriekšējam pierakstam stacionāra “Latvijas Infektoloģijas centrs” Ambulatorajā daļā Linezera ielā 3, Rīgā, no plkst. 9.00 līdz 15.00, veicot aknu blīvuma mērīšanu (Fibroscan) un asins testēšanu uz C hepatītu (anti-HCV) un HIV infekciju.

 

“Mūsu slimnīcas akcijas mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni par skrīningu, aicinot testēties un pārbaudīties ikvienu vismaz reizi mūžā. Potenciāli jebkurš cilvēks, kurš nav testējies, var būt inficēts. Jāņem vērā, ka neatkarīgi no dzīvesveida C hepatīts var izplatīties, piemēram, veicot manikīru vai citas skaistumkopšanas procedūras, kā arī tetovēšanas salonos un seksuālo kontaktu ceļā. Diemžēl dažreiz inficēties var arī medicīnisku manipulāciju laikā. Kaut arī visās kosmētiskajās vai medicīnas procedūrās tiek uzlaboti standarti un aprūpes kvalitāte, nekas realitātē nav absolūts vai ideāls,” brīdina stacionāra “Latvijas Infektoloģijas centrs” Aknu slimību nodaļas vadītāja un Latvijas Infektologu, hepatologu un HIV/AIDS speciālistu asociācijas (LIHHASA) viceprezidente, asoc. prof. Ieva Tolmane.

Reklāma
Reklāma

 

Profesore uzsver, ka pret C hepatīta vīrusu nav vakcīnu, to grūti pamanīt, jo nekas nesāp, bet neārstēta C hepatīta izraisīta aknu ciroze jau ir neatgriezeniska problēma. Vienlaikus jāuzsver – mūsdienās 95 % gadījumu C hepatītu ir iespējams pilnībā izārstēt. Jau vairākus gadus pacientiem Latvijā ir pieejama efektīva terapija, kuru apmaksā valsts, taču ārstēt iespējams tikai tos pacientus, kuri zina savu diagnozi.

 

Savukārt HIV infekcijas galvenais pārneses ceļš Latvijā patlaban ir heteroseksuālie kontakti, un tas skar visu sabiedrību. “Dati liecina, ka HIV pacienta sociālais portrets ir Latvijas iedzīvotājs neatkarīgi no vecuma, dzimuma un profesijas. Diemžēl joprojām valda stereotipi par to, kādiem cilvēkiem var būt HIV, un tiek apšaubīts, ka visiem būtu jāpārbauda sava veselība. Agrīna testēšana un diagnostika pašlaik ir vieni no svarīgākajiem jautājumiem HIV jomā Latvijā, lai pacienti ārstēšanu saņemtu laikus, saglabātu savu veselību un apstādinātu infekcijas izplatību,” skaidro Austrumu slimnīcas stacionāra “Latvijas Infektoloģijas centrs” Ambulatoro pakalpojumu vadītāja, LIHHASA prezidente, Dr. med. Inga Ažiņa.

 

Kur vēl var pārbaudīties uz C hepatītu un HIV infekciju?

  1. Nododot asinis kā donoram – visi donori tiek testēti uz B un C hepatītu un HIV infekciju.
  2. HIV profilakses punktos – anonīmi un bez maksas visā Latvijā (www.spkc.gov.lv).
  3. Pie ģimenes ārsta.
  4. Par maksu jebkurā laboratorijā, nododot anti-HCV un HIV testu.

Saistītie raksti