Viss, kas tev jāzina par aknu veselību!

Ar ko aknas noteikti netiks galā? Kā vispār var saprast, ka problēma ir aknās, ja tās pat nesāp? Medicīnas zinātņu doktore, infektoloģe, hepatoloģe Sniedze Lavaicuma izstāsta visu, kas tev jāzina par aknu veselību.
Speciāliste nosauc lietas, ar kurām tavas aknas netiks galā.

FOTO: Shutterstock.com

Speciāliste nosauc lietas, ar kurām tavas aknas netiks galā.

Aknas slavenas ar to, ka ātri “atgūst formu”. Prometejam, pie klints piekaltam, putni katru dienu izknāba aknas, bet nākamajā dienā tās atkal bija vietā!

Jā, aknas labi atjaunojas, tām ir reģenerācijas spējas. Bet tas arī nav bezgalīgi. Prometeja stāsts ļoti patīk cilvēkiem, kas ikdienā lieto alkoholu. Kādu brīdi alkohols aknas knābā un knābā, neko nenodarot, un aknas tiešām atjaunojas, bet tas tā nebūs mūžīgi.

Aknu kapacitāte kādā brīdī beidzas. Protams, ja kaitējošo faktoru izslēdz, jā, aknas atjaunojas. Bet, piemēram, ja aknās ir iekaisums, veidojas aknu fibroze, un tās gala stadija ir aknu ciroze. Protams, ja cilvēkam jau ir aknu ciroze, pat tad, ja viņš izslēgs visus faktorus, kas aknas bojā, tās vairs pilnībā neatjaunosies. Ciroze ir neatgriezeniska.

Bet, piemēram, ar C hepatītu, ko šobrīd var ļoti labi izārstēt, ir cita aina – ja mēs cilvēku atbrīvojam no vīrusa, viņam aknās daļa saistaudu var izzust un funkcionējošās aknu šūnas atjaunojas. Man ir pacienti, kuriem ir aknu ehinokokoze – tāds parazīts –, viņiem izoperē pusi aknu, un cilvēks dzīvo tālāk. Tā atlikusī puse kļūst lielāka, un aknu šūnas uzņemas arī darbu, kas būtu jāveic izgrieztajai pusei. Un cilvēks dzīvo, bez problēmām.  Reģenerācija notiek gan masas, gan funkciju ziņā.

 

Ar ko aknas noteikti netiks galā?

To nekad nevar tā pateikt. 

Aknas slikti tiek galā ar alkohola surogātiem, 

ko ik pa laikam arī ziņās dzirdam. Ar ļoti toksiskām vielām aknas var netikt galā. Vai – katru gadu izskan bēdīgas ziņas, kas noticis ar kādu pavasara sēņu ēdāju. Vajadzētu tomēr gaidīt īstās un ēdamās sēnes.

 

Un ir arī cilvēki, kuriem ir aknu mazspēja no uztura bagātinātājiem.

Kādreiz gadās kāda sieviete, kuras aknas netiek galā ar pretapaugļošanās tabletēm. Teiksim tā: jebkurām aknām var neiepatikties kaut kas un jebkas.

 

Kādas izskatās vesela cilvēka aknas?

Aknas normāli ir tumši sarkanas, bet, ja tās ir taukainas, izskatīsies dzeltenīgas. Tauki sakrājušies aknu šūnās. Normālas aknas ir gludas, elastīgas. Bet, ja tajās ir izmaiņas, tās būs cietas, grubuļainas. Taustot pacienta vēderu, veselas aknas sataustīt nemaz nevarēs. Bet gadās pacienti, kam ir izteikta aknu aptaukošanās vai jau uz cirozes pusi iet, – tad aknu vietā var sataustīt kaut ko cietu un grubuļainu. Bet parasti tās, vienalga, arī tad nesāp.

 

Vai aknu slimnieks var būt arī slaids vai tomēr vienmēr būs ar lieko svaru?

Var būt visādi. Bet, ja aknu slimība jau ir progresējusi, ir jau aknu ciroze, tad aknu slimnieki klasiski ir ar lielu vēderu un tievām rokām un kājām. Seja citiem ir ļoti izkritusies, bet alkohola mīlētājiem tā būs uzburbusi un sarkanīga.

Vēl būs raksturīgās “aknu zvaigznītes”, kas tiešām arī izskatās kā zvaigznītes. Uz vaigiem, pieres, dekoltē zonā. Tāds kā punktiņš vidū un mazi stariņi no tā iziet. Kad uz šīs zvaigznītes uzspiež, tā pazūd un pēc tam var redzēt, kā pa tiem stariņiem atkal piepildās sarkana uz centru.

 

Jums ir bijis kāds pārsteidzoši jauns pacients?

Jaunākā paciente ar aknu cirozi bija meitene ap divdesmit. Un tās bija alkohola lietošanas sekas. Bet tik agri gadījumi ir reti, tur noteikti bija arī kāds ģenētisks iemesls. Protams, fakts ir tas, ka sievietei vajadzēs mazākas alkohola devas un arī īsāku laiku, lai iedzīvotos aknu cirozē.

Tagad arī ir viens 37 gadus vecs pacients ar aknu cirozi. Bet arī viņš intensīvi lieto alkoholu. Diemžēl te būtu vajadzīgs komandas darbs. Tikai hepatologs šādu gadījumu izārstēt nevar, jo arī alkoholisms ir slimība, un tur vajag narkologu un psihologu palīdzību, kas parasti ir naudas jautājums. Un arī vēlēšanās beigt dzert vajadzīga.

Aknu ciroze ir gala stadija jebkuram aknu bojājumam. Agrāk par to nerunāja, bet tagad ir zināms, ka ir cilvēki, kuriem diagnosticē aknu cirozi, kaut viņu dzīvē nav neviena faktora, kas pie tā vestu. Jā, ir arī tādi gadījumi.

Reklāma
Reklāma

 

Kā vispār var saprast, ka problēma ir aknās, ja tās pat nesāp?

Bieži atnāk pacienti, kas sūdzas par sāpēm vai diskomfortu labajā sānā. Bet tā parasti nav aknu lieta. Protams, ja viņš ir atnācis pie manis, pirms tam viņš jau ir bijis pie ģimenes ārsta, varbūt viņam jau ir taisīta vēdera dobuma sonogrāfija un tiešām ir atklātas aptaukojušās aknas. Bet tā tad ir sagadīšanās, ka tas ir uziets.

Mūsdienās populācijā apmēram vienai trešdaļai cilvēku ir aptaukojušās aknas.

Tomēr diskomforts labajā sānā visbiežāk ir saistīts ar mugurkaulāja problēmām. Reizēm arī ar nierēm, jo arī nierakmeņi var dot tādas sāpju sajūtas. Bet visbiežāk tas ir sēdošs dzīvesveids bez fiziskām aktivitātēm, un tā ir muguras, nevis aknu lieta.

Izārstēt aptaukojušās aknas mēs arī nevaram. Varam izslēgt faktorus, kas aknām kaitē, un gaidīt, vai aknas pašas atjaunosies. Bet cilvēks atnāk un grib medikamentus… Tādu nav – zāļu tam nav. 

 

Vienīgais veids, kā uzlabot aknas, ir:

  • samazināt svaru, 
  • ievērot diētu, 
  • nodarboties ar sportu. 

 

Bet tas jau ir darbs ar sevi. Un tas ir visgrūtākais! Ja ir aptaukojušās aknas un izdodas zaudēt kaut desmito daļu no liekā svara – tas jau ir ļoti, ļoti labi! Ir pierādījumi, ka uzlabojumi sākas jau tad, kad zaudēti 6–7 % liekā svara. Un tā arī joprojām ir vienīgā reālā rekomendācija pasaulē, ko var izdarīt, ja ir aptaukojušās aknas.

Taču pierādīts, ka ir tikai 10–20 % pacientu, kas spēj veselīgu dzīvesveidu ievērot. Lielākā daļa iesāk un ātri vien atgriežas sev ierastajā režīmā. Pat ja jau zina, ka ir slimi.

Un liela daļa ar taukainajām aknām arī nodzīvos visu mūžu, pat līdz 90 gadu vecumam, un nekas nenotiks. Bet būs daļa, kam tas izrādīsies liktenīgi.

 

Dzirdēts, ka aknām atjaunoties palīdz mārdadža ekstrakts un droši vien ir vēl kas.

Jā, ir arī esenciālo fosfolipīdu grupas preparāti, ko arī iesaka aknu atjaunošanai. Bet tie nav medikamenti, par tiem nav pētījumu. Jā, varbūt tie pastiprina aknu šūnu membrānas, bet nekādā veidā neattīra aknas un neuzlabo to darbību. Tas vairāk ir tāds viens faktors, ko var pielikt klāt, lai atveseļotos, bet kā vienīgais tas noteikti nestrādās. Pacienti lieto vienu mārdadzi un otru mārdadzi, bet analīzes neuzlabojas. Nav tādu zāļu. Un tāpēc nereti pacienti aiziet dusmīgi, jo viņiem nav nekādas zāles izrakstītas. “Par ko es maksāju – jūs man tikai par diētu pateicāt!” Neko darīt, jo tas ir vienīgais, kas reāli palīdzēs. Būs jāievēro veselīgs dzīvesveids un jāizslēdz kaitīgie faktori, tad aknas pašas atjaunosies un atkal izpildīs visas savas funkcijas.

Ar medikamentiem var mēģināt novērst simptomus, bet nav medikamentu, kas atjaunotu aknas.

Protams, cits stāsts ir C hepatīts. To mūsdienās var ļoti labi izārstēt. Ar jaunajiem medikamentiem to var izārstēt pat 99 % gadījumu. Kamēr B hepatītu joprojām nevar izārstēt… Var dot medikamentus, kas samazina vīrusa aktivitāti, bet izārstēt to nevar. Un ik pēc sešiem mēnešiem jānāk pie hepatologa uz kontroli. Tāpēc mēs ļoti gaidām zāles B hepatītam. Jo nu nav viegli trīsdesmitgadīgam pacientam paziņot: tā, tagad jums visu mūžu divreiz gadā būs pie manis jānāk… Un ir arī, protams, jautājums, kāpēc tad man pie jums vispār jānāk, ja neko palīdzēt nevarat. Lielākajai daļai arī ar B hepatītu nekas nenotiks, bet būs pacienti, kam, regulāri neatrādoties ārstam, kādā brīdī būs aknu vēzis. Un tad jau būs par vēlu kaut ko mainīt arī dzīvesveidā.

Skaidrs, ka kaut kad tuvā nākotnē tādi medikamenti būs. Gan B hepatītam, gan aptaukotajām aknām. Jo cilvēku ar aptaukotajām aknām kļūst arvien vairāk, ir ļoti jādomā, kā viņiem palīdzēt. Bet medikamenti, visticamāk, būs dārgi un vismaz sākuma periodā nebūs valsts apmaksāti.

 

Tad jau jums lielu daļu sava darba laika jārunā kā uztura speciālistam?

Arī. Un lielai daļai pacientu es tiešām arī iesaku iet pie uztura speciālista, kurš var visu šo pasākumu atvieglot, izveidojot ēdienkarti dienai un nedēļām. Bet uzsvēršu, ka sūtu tieši pie uztura speciālistiem (ar medicīnisko izglītību), nevis nutriciologiem (kas bieži vien kādus kursus izgājuši), kuri var atkal kādus uztura bagātinātājus ieteikt.

 

Avots: 100 Labi Padomi

Saistītie raksti