Mūsu organisma ķīmiskā rūpnīca aknas: ko tām patiesībā nodara alkohols

Mūsu organismā aknas darbojas kā maza ķīmiska rūpnīca, tās ražo gandrīz visus proteīnus un arī holesterīnu, krāj enerģiju un vitamīnus un izdala tos pēc vajadzības, strādā kā filtrs, izvadot nevēlamus galaproduktus no asinsrites (medikamentus, pārtikas produktus, alkoholu).

Mūsu aknām visvairāk kaitē alkohols un tauki.

FOTO: Shutterstock.com

Mūsu aknām visvairāk kaitē alkohols un tauki.

Aknas izceļas ar savu izturību un spēju labi atjaunoties, piemēram, ja cilvēkam beidzot izdevies atbrīvoties no kāda kaitīga ieraduma, teiksim, alkohola lietošanas. Ja tas neizdodas, galu galā rodas tā saucamā alkohola taukainā hepatoze, tad iekaisums un ciroze. Tāpēc gastroenteroloģe, medicīnas doktore Ilze Kikuste nebeidz atgādināt, ka par organismam samērā drošu alkohola devu tiek uzskatīti 30 grami vīriešiem un 20 grami sievietēm dienā. 

Tomēr tauki aknās var par daudz uzkrāties, piemēram, metabolā sindroma (vienkāršoti runājot, dažādi cukura vielmaiņas traucējumi) un aptaukošanās dēļ. Katrā ziņā nealkohola taukainā aknu slimība ir vienā kompleksā ar metabolo sindromu un otrā tipa cukura diabētu. Hepatologs, asociētais profesors Jāzeps Keišs ir pārliecināts, ka šīs slimības bieži vien rodas no tā, ka cilvēks savā ikdienas dzīvē nav sabalansējis divas lietas: pirmkārt, uzņemto kaloriju skaitu (tās tiek uzņemtas par daudz), otrkārt, fizisko aktivitāti (tās ir par maz). Taukainās hepatozes cēlonis ir tas, ka uzņemam vairāk kaloriju, nekā patērējam.

 

Pārmērīgs kaloriju daudzums kaitē ne tikai aknām, bet arī aizkuņģa dziedzerim, sirdij un asinsvadiem. 

 

Atceries! Jo vairāk kaloriju uzņemam, jo aktīvākiem mums jābūt. Nesadedzinātās kalorijas ātri vien pārvēršas taukos. Rezultāts bieži vien ir redzams arī vizuāli – tauku spilventiņi uz rokām, vēdera, gurniem vai augšstilbiem. Pārmērīgs kaloriju daudzums kaitē ne tikai aknām, bet arī aizkuņģa dziedzerim, sirdij un asinsvadiem. Paaugstinās asinsspiediens, sāk celties cukura līmenis asinīs, un sākas citas veselības problēmas. Starp citu, vienkāršākais metabolā sindroma diagnozes paņēmiens – ar metrmēru izmērīt sev vidukļa apkārtmēru, kurš vīrietim nedrīkstētu pārsniegt 102 cm, bet sievietei 88 centimetrus.


Kur paliek tauki? 
Nealkohola taukaino aknu slimības sākumā tauki vienkārši izgulsnējas aknu šūnās un nekādu sūdzību nav: aknas var nebūt pat palielinātas, nemoka slikta pašsajūta, nekas arī nesāp. Ultrasonogrāfijā aknas var būt nedaudz gaišākas, taču aknu analīzēs (ASAT un ALAT) izmaiņas neparādās. Ja taukiem ļauj pakāpeniski uzkrāties vēl vairāk, tad vidēji 10 gadu laikā slimība progresē. Ar taukiem pārpildītas šūnas iet bojā, aknās var sākties iekaisuma reakcija (nealkohola steatohepatīts), veidoties saistaudi (fibroze) un piemeklēt citas nepatīkamas izmaiņas. Būs arī izmaiņas aknu analīzēs, paaugstināts C reaktīvais olbaltums (iekaisuma laboratoriskais rādītājs). Jāzeps Keišs novērojis, ka parasti cilvēki stāsta, ka, saliecoties vai ilgāk sēžot, ir tāda kā pilnuma sajūta labajā paribē, kļūst grūti – tas nozīmē, ka aknas jau ir tik lielas, ka izvirzās ārpus ribu loka.

Diagnozi apstiprina aknu biopsija, kas diemžēl ir invazīva procedūra – vietējā anestēzijā paņem sīku aknu audu gabaliņu, un raksturīgās izmaiņas (vai nav jau izveidojušies saistaudi, sācies ceļš uz aknu cirozi) redz mikroskopā.

 

Slimību izraisa mūsu dzīvesveids, īpaši alkohola lietošana, piesātinātie tauki, rafinētie ogļhidrāti, saldināti dzērieni un – svarīgi zināt – fruktozes patēriņš.

 

Reklāma
Reklāma

Slimību galvenokārt izraisa mūsu dzīvesveids, īpaši alkohola lietošana, augstas kalorāžas diēta, piesātinātie tauki, rafinētie ogļhidrāti, saldināti dzērieni un – svarīgi zināt – fruktozes patēriņš, norāda gastroenteroloģe Ilze Kikuste. Piemēram, daudzi tagad aizraujas ar smūtiju lietošanu, jo tie taču ir tik veselīgi, nepadomājot, ka tiem ir ļoti bagātīgs fruktozes daudzums. Enerģiju neiztērējot fiziskā darbā, tā tieši tauku veidā nogulsnējas aknās. Protams, nozīmīgs iemesls ir mazkustīgais dzīvesveids.  

Ģenētiskie faktori arī spēlē lomu: 7–10 procenti nealkohola taukaino aknu pacientu ir slaida auguma, viņiem vispār nemaz var nebūt ķermeņa aptaukošanās. Bet notiek lipīdu uzkrāšanās aknās, un tas veicina saslimšanas attīstību.


Brīnumtabletes vietā kustības!
Ja citu slimību gadījumā iespējams izvēlēties kādu medikamentu no plašā klāsta, tad ar taukainām aknām tā nav. Galvenā ārstēšana ir svara samazināšana un aeroba fiziska slodze. “Brīnumtablete nav izdomāta līdz pat šim laikam, un tas arī būtu jocīgi, ja būtu izdomāta tablete pret mūsu dzīvesveidu,” teic daktere Kikuste. Dzīvesveida pārmaiņas ir obligātas visiem pacientiem. Jau 7–10 % svara zuduma dod histoloģisku uzlabojumu un arī metabolas izmaiņas

Svarīgi, ka svara samazināšanai jābūt pakāpeniskai ilgākā laikposmā, piemēram, ieteicams 500–1000 kaloriju deficīts dienā, un tas rada līdz viena kilograma zudumam nedēļā. Un nekādas straujas svara samazināšanas ar badošanos un ļoti stingrām diētām, tas aknu stāvokli pat pasliktinās (badošanās un strauja svara zaudēšana bieži vien veicina līdzīgas izmaiņas aknās kā metabolais sindroms – to taukainību).

 

Brīnumtablete nav izdomāta līdz pat šim laikam, un tas arī būtu jocīgi, ja būtu izdomāta tablete pret mūsu dzīvesveidu.

 

Arī speciālas diētas nav īpaši efektīvas, bet ieteicams ēst veselīgu, kvalitatīvu pārtiku – dārzeņus, šķiedrvielām bagātīgus produktus –, ierobežot viegli asimilējamo ogļhidrātu produktus (saldumi, baltmaize, augļi, sulas, limonādes), gaļu, dzīvnieku izcelsmes taukus, jo tie sliktāk sagremojas. Vienkāršs kritērijs: ja taukviela sacietē, jo tā ir mazāk veselīga. Un noteikti jāatceras par fruktozes nevēlamo iedarbību.

Kafija šobrīd ir reabilitēta, uzskata, ka pacientiem ar aknu bojājumiem kafija nav jāierobežo.

Galvenais ir gādāt, lai fiziskās aktivitātes spēj līdzsvarot uzņemtās kalorijas. Lai kustību ir tik daudz, ka tauku uzkrājumi tiek sadedzināti. Labs vingrinājums, ja ir vēdera aptaukošanās, ir riņķa griešana ap vidukli (ja ir muguras problēmas, pirms tam jākonsultējas ar ģimenes ārstu). Tas vēdera taukus kārtīgi izšūpos.

Vēl viens noteikums – nelietot alkoholu.

 

Avots: Anda Hailova, "100 Labi Padomi", Jauns.lv