Lai atklātu augsta riska sievietes saslimstībai ar krūts un olnīcu vēzi, uzsāk skrīninga pilotprojektu

Kopš septembra Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Onkoloģijas institūts ir sācis pārmantota krūts un olnīcu vēža riska ģenētiskā skrīninga pilotprojektu, lai atrastu sievietes ar augstu risku saslimt ar pārmantotu krūts un olnīcu vēzi, veicot ģenētisko testēšanu starp veselām Latvijas sievietēm vecumā no 25 līdz 59 gadiem, informē RSU pārstāve Tīna Sidoroviča.
Pārmantota krūts un olnīcu vēža riska ģenētiskā skrīninga projektā ir uzsākta uzaicinājuma e-pastu izsūtīšana sievietēm, lūdzot nodot siekalu paraugu

FOTO: Shutterstock.com

Pārmantota krūts un olnīcu vēža riska ģenētiskā skrīninga projektā ir uzsākta uzaicinājuma e-pastu izsūtīšana sievietēm, lūdzot nodot siekalu paraugu

Pilotpētījuma mērķis ir atklāt augsta riska sievietes un palīdzēt viņām atklāt vēzi pirmajā stadijā vai arī novērst vēža attīstību. Atbilstoši universitātes sniegtajai informācijai, Latvijā ir ap 10 000 sieviešu ar augstu pārmantotā krūts un olnīcu vēža risku, vienlaikus vairums gadījumu sieviešu nenojaušot par šo risku, jo nav informētas par vēža gadījumiem ģimenē.

 

RSU asociētais profesors, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas virsārsts krūts ķirurģijā Arvīds Irmejs skaidroja, ka pārmantotu gēnu izmaiņu dēļ ļaundabīgais audzējs ir attīstījies pārmantotu gēnu izmaiņu dēļ.

 

Pērn RSU Onkoloģijas institūts ir veicis visus nepieciešamos priekšdarbus pārmantotā krūts vēža pētniecības pilotprojekta uzsākšanai - ir iegūta Centrālās medicīnas ētikas komitejas atļauja, kā arī izstrādāta un notestēta digitālā platforma, kurā pacientes reģistrēsies pētījumam un saņems ģenētisko izmeklējumu rezultātus. 

Reklāma
Reklāma

Projektā ir uzsākta uzaicinājuma e-pastu izsūtīšana sievietēm, lūdzot nodot siekalu paraugu, lai ģenētiskajos izmeklējumos precizētu viņu pārmantotā krūts un olnīcu vēža risku. 

Pašlaik projektā aktīvi iesaistījušās 170 dalībnieces.

 

Vai iespējams pieteikties dalībai projektā?

Pilotprojekta līdzekļi un attiecīgi dalībnieku skaits ir ierobežots. Interesentes var sazināties ar RSU Onkoloģijas institūtu: e-pasts pvpc@rsu.lv

Saistītie raksti