Krūšu pašpārbaude soli pa solim

Mēs katra esam radīta unikāla, atšķirīga un arī mūsu krūtis ir tādas – iepazīt katru to bedrīti vai izcilnīti iespējams tikai tad, ja regulāri iztausti savas krūtis. Tās ir tikpat mainīgas kā norises mūsu organismā, tāpēc ikmēneša iztauste ir tik svarīga, jo tikai tā spēsi atpazīt kādu jaunu, pat visniecīgāko veidojumu. 

Meitenēm un sievietēm ar regulāru menstruālo ciklu piemērotākais krūšu pārbaudes laiks ir 5.–10. menstruālā cikla diena jeb piecas līdz desmit dienas pēc menstruāciju beigšanās.

FOTO: Shutterstock.com

Meitenēm un sievietēm ar regulāru menstruālo ciklu piemērotākais krūšu pārbaudes laiks ir 5.–10. menstruālā cikla diena jeb piecas līdz desmit dienas pēc menstruāciju beigšanās.

  1. Nostājies pie spoguļa, nolaid rokas gar sāniem un apskati sevi – abām krūtīm jābūt apaļām (apakšā jāveido loks) un krūtsgaliem jābūt izspīlētiem uz priekšu. Tikai atceries, ka vairumam sieviešu viena krūts ir nedaudz lielāka par otru, un tas ir normāli. Jāsatraucas tad, ja pēkšņi viena krūts palielinājusies vai kāds no krūtsgaliem ir ievilkts vai skatās uz sāniem, nevis taisni.
  2. Abas rokas aizliec aiz galvas un atkal apskati savas krūtis spogulī. Ja abas saglabā savu formu un krūtsgali neieraujas, viss kārtībā.
  3. Tagad paņem krūtsgalu divos pirkstos un uzmanīgi saspied, lai abi pirksti tā kā saiet kopā. Ja krūtsgals vesels, starp pirkstiem būs tikai āda un plāni piena vadiņi, un nebūs nekādu izdalījumu. Blīvs, tāds kā iestīvināts krūtsgals liecina, ka tomēr kaut kas labi nav, savukārt, ja parādās asinslāsīte vai citi izdalījumi, ar steigu jādodas pie ārsta.
  4. Vienu roku aizliec aiz galvas, bet ar otru iztausti pretējo krūti (kreisā roka, labā krūts un otrādi). Dari to ar četriem pirkstiem (īkšķim dod atpūtu). Vispirms tā kā izspaidi krūti, rūpīgi iztaustot katru laukumu, tad to pašu izdari ar apļveida kustībām.
  5. Pārbaudi arī rajonu no krūts līdz paduses vidusdaļai. Tur iestiepjas piena dziedzera daiva un limfmezgli, kur ļaundabīgais audzējs var veidot metastāzes. Ja paduse ir tukša, ar bedrīti – viss kārtībā.
  6. Iztausti visu līniju zem krūts. Ar vienu roku piepacel krūti un ar otru – pretējo pārbaudāmajai krūtij – veic rūpīgu pārbaudi.
  7. Tagad visu iepriekš aprakstīto, izņemot apskati pie spoguļa, veic guļus.

 

Nekavējies!

Ja satausti kādu veidojumu krūtī vai padusē, neļauj bailēm un satraukumam gūt virsroku, bet uzreiz (!) pieraksties pie sava ģimenes ārsta, kurš uzrakstīs nosūtījumu onkologa apmeklējumam.

 

Visbiežāk veidojumi nav ļaundabīgi un izzūd paši, taču to, kāds tas ir, var izvērtēt tikai speciālists. 

 

 

Reklāma
Reklāma

Kad vislabāk iztaustīt?

Meitenēm un sievietēm ar regulāru menstruālo ciklu piemērotākais krūšu pārbaudes laiks ir 5.–10. menstruālā cikla diena jeb piecas līdz desmit dienas pēc menstruāciju beigšanās, kad krūtis ir vismīkstākās cikla laikā. 
Sievietēm menopauzē jāizvēlas viens konkrēts datums, kad veikt savu krūšu apskati, un katru mēnesi jāatceras par to. 
 

Lietojot hormonālo kontracepciju vai hormonaizstājējtabletes, krūtis jāpārbauda jauna iepakojuma atvēršanas dienā vai pirmo 10 dienu laikā no menstruāciju sākuma. 


Aparātmetodes

  • Sievietēm līdz 35 gadu vecumam krūtis ir ļoti blīvas, tādēļ tās izmeklē ar ultrasonoskopijas metodi, uz kuru ieteicams doties reizi gadā.
  • Sievietēm pēc 50 vispiemērotākā krūšu izmeklēšanas metode ir mammogrāfija. Ar gadiem krūšu blīvos audus nomaina taukaudi un tāpēc tieši mammogrāfija ļauj pilnībā apskatīt ne tikai abas krūtis līdz pat krūškurvja sienai, bet arī paduses, uzrādot pat ļoti mazus veidojumus, kas ultrasonogrāfijā nebūs saskatāmi.
  • No 35–50 gadu vecumam ārsts izvērtē, kura krūšu izmeklēšanas metode sievietei ir vispiemērotākā. Lielām, apjomīgām krūtīm vispirms veic mammogrāfiju, savukārt mazām un blīvām piemērotāka ir ultrasonogrāfija.

 

Saistītie raksti