Kad mums būs līdzīga brīdināšanas sistēma par bīstamiem laikapstākļiem kā Lietuvā?

Lietuvā ir brīdināšanas sistēma, kas iedzīvotājiem ziņo par bīstamiem laikapstākļiem. Kādēļ tāda nav Latvijā?
Latvijā šobrīd tiek īstenoti pasākumi, lai ieviestu jaunu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas elementu – šūnas apraides risinājumu (cell broadcasting).

FOTO: Shutterstock.com

Latvijā šobrīd tiek īstenoti pasākumi, lai ieviestu jaunu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas elementu – šūnas apraides risinājumu (cell broadcasting).

“Zinu, ka Lietuvā, tuvojoties ekstremāliem laikapstākļiem, iedzīvotājiem mobilajā tālrunī pienāk ziņa ar brīdinājumu par to. Kad tādu varētu ieviest pie mums Latvijā?” pēc vētras, kas Latviju skāra nedēļas sākumā, jautā kāda portāla lasītāja.

 

Atbild Gunita Kogane, Iekšlietu ministrijas Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste:

"Latvijā šobrīd tiek īstenoti pasākumi, lai ieviestu jaunu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas elementu – šūnas apraides risinājumu (cell broadcasting). Tas ļaus iedzīvotājiem paziņojumu par iespējamu apdraudējumu vai notikušu katastrofu saņemt uz savu mobilo tālruni. Šīs sistēmas galvenais ieguvums: iespēja ātri apziņot iedzīvotājus noteiktā teritorijā.

 

2021. gadā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests veica pētījumu par Latvijai piemērotāko apziņošanas risinājumu un sagatavoja informatīvo ziņojumu valdībai, ka nepieciešams ieviest šūnas apraides risinājumu. 2022. gadā no Eiropas Savienības kohēzijas politikas programmas piešķirts finansējums šim mērķim. Patlaban rit iepirkuma procedūra pirmajai kārtai. Septembrī būs otrā kārta, un tad jau gada nogalē varētu noslēgt līgumu ar darbu izpildītāju. Provizoriskā summa ir 4,3 miljoni eiro. Sistēmas darbības uzsākšana paredzēta 2024.gadā.

 

Šūnu apraides sistēmas tehnisko ieviešanu īsteno Iekšlietu ministrijas Informācijas centrs. Tostarp ir pabeigta sistēmas ieviešanas izpēte, kā arī pārrunās ar Latvijas mobilo sakaru operatoriem ir panākta vienota izpratne par sistēmas arhitektūru un sadarbības kārtību.

Reklāma
Reklāma

 

Šūnu apraide ļauj katastrofu vai militāru apdraudējumu gadījumos dažu minūšu laikā ar mobilā tālruņa starpniecību apziņojot iedzīvotājus par notikušo un nepieciešamo rīcību. 

 

Šūnu apraides sistēmas ieguvumi ir:

  • apziņošanas ātrums, jo informācija tiks nosūtīta dažu minūšu laikā;
  • brīdinājums tiks saņemts uz jebkuru ieslēgtu telefonu;
  • būs nodrošināta iespēja sasniegt personas, kuras viesojas Latvijā, kā arī personas ar dzirdes traucējumiem.
  • ja gadījumā kāds no mobilo sakaru operatoru tīkliem nestrādās, citu operatoru tīkla pārklājums ļaus nodrošināt iedzīvotāju apziņošanu.

 

Šūnu apraide papildinās jau esošo agrīnās brīdināšanas sistēmu un būs viena no tās elementiem.

VUGD aicina iedzīvotājus apzināties, ka brīdinājumu saņemšana nenovērš apdraudējumu, bet dod iespēju iedzīvotājiem saņemt informāciju un attiecīgi rīkoties, lai mazinātu apdraudējuma sekas."

Saistītie raksti