Cilvēki sociālajos tīklos dalās ar atrastajām meža veltēm. Speciālists iesaka uzmanīties

Spēcīgās lietusgāzes pēdējo dienu laikā nākušas par labu meža velšu meklētājiem. Dedzīgie sēņotāji sociālajos tīklos dalās ar fotogrāfijām, kurās redzami pilni baraviku, gaileņu un citu sēņu grozi. Bažas, ka sausums vasaras pirmajos mēnešos ietekmēs sēņu ražu, bijušas veltas.
Bažas, ka sausums vasaras pirmajos mēnešos ietekmēs sēņu ražu, bijušas veltas.

FOTO: Shutterstock.com

Bažas, ka sausums vasaras pirmajos mēnešos ietekmēs sēņu ražu, bijušas veltas.

Aizvadītajā nedēļā mežus pārpludināja sēņotāji, priecājoties par dabas veltēm, taču dodoties uz mežu, nevajadzētu aizmirst par atbilstošu apģērbu un piesardzību, ziņo Otkrito.lv, atsaucoties uz Latvijas Radio 4. 

 


 

Zoologs  Arkādijs Poppels ir sēņošanas entuziasts, taču viņš brīdina, ka līdz ar straujo sēņu parādīšanos mežos, aktivizējušās arī čūskas. Negaidīta tikšanās ar rāpuli var aizēnot visu sēņošanas prieku. “Vardes ir visur, tātad barība ir. Čūskas aktīvi medī, un var uzdurties arī odzei,” stāsta zoologs. 

 

 

No Latvijā sastopamajām čūskām indīga ir tikai odze, taču tā neuzbruks pirmā. Cilvēkam tuvojoties, čūska sajutīs vibrāciju un līdīs prom. Ja čūska šņāc un izdod skaņu, cilvēkam pašam jādodas prom. Čūsku nedrīkst sist ar koku vai dzenāt. 
Ja čūska tomēr iekodusi, jākonsultējas ar ārstu pēc iespējas ātrāk. Arī tad, ja neesi pārliecināts, ka iekodusi odze, labāk nekavējoties saukt palīdzību. 

 

 

Reklāma
Reklāma

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Ilze Bukša atkāj, ka, spriežot pēc "ātrās palīdzības" statistikas un ikdienas ziņojumiem, Latvijā vēl nav konstatēti nopietni čūsku koduma gadījumi - vismaz ātrās palīdzības brigādes vēl nav izbraukušas uz šādiem izsaukumiem. Iespējams, tas ir saistīts ar to, ka sēņotāji ir kļuvuši uzmanīgāki un ievēro visus piesardzības pasākumus, velti neriskējot.

 

Kā atpazīt odzi? 

Atpazīstama pēc zigzaga uz muguras, dzīvo ar zāli un krūmiem aizaugušos izcirtumos un mežmalās, purvos, mežos, kur aug virši. Aktīva dienā, bet medī krēslā. Kodiens bīstams cilvēkiem un dzīvniekiem. 

 

Ko darīt, ja esi sakosts?

  • Ja neeso pārliecināts, kura čūska iekodusi, pieņem sliktāko variantu un rīkojies atbilstoši odzes kodumam! 
  • Jārīkojas ātri! Izsauc neatliekamo palīdzību 112;
  • Noguldi cietušo, centies viņu nomierināt;
  • Centies nekustināt un neļauj cietušajam aiztikt sakosto ķermeņa daļu, lai inde strauji neizplatītos;
  • Neļauj cietušajam atdzist - uzklāj viņam siltas, sausas drēbes vai folija segu, pasargā cietušo no apkārtējās vides;
  • Ja iespējams, nelieliem malciņiem dod cietušajam ūdeni;
  • Koduma vietai var pielikt kaut ko vēsu, lai mazinātu niezi, un koduma vietā sašaurinātos asinsvadi

 

Ko nedarīt?

  • Neliec žņaugu virs koduma vietas;
  • Nemēģini izsūkt indi ar muti
  • Negriez un nemēģini piededzināt koduma vietu

Saistītie raksti