Mistiskās trīs dienas MK noteikumos atceltas sen, ārsta zīmes viegli apslimušiem skolēniem prasa izglītības iestādes

Daudzās mācību iestādēs bērnam, kurš slimo ilgāk par trim dienām, atgriežoties skolā, nepieciešama ārsta zīme. Šo kārtību nosaka izglītības iestādes savos iekšējās kārtības noteikumos, ne Ministru kabineta (MK) noteikumi. Tomēr likumdošanā ir neskaidrības, kuras būtu jārisina Izglītības un zinātnes un Veselības ministrijām, Latvijas Radio raidījumā "Ģimenes studija" skaidroja jomas speciālisti.
Raidījumā izskanēja, ka ārsta zīmes bērniem ir saistītas arī ar ēdināšanas finansējumu, valsts finansējumu bērnam pirmsskolas izglītības iestādēs, arī lai izsekotu bērnu mācību iestādes apmeklējumu.

FOTO: Shutterstock.com

Raidījumā izskanēja, ka ārsta zīmes bērniem ir saistītas arī ar ēdināšanas finansējumu, valsts finansējumu bērnam pirmsskolas izglītības iestādēs, arī lai izsekotu bērnu mācību iestādes apmeklējumu.

Ģimenes ārste Linda Reicle uzskata, ka piecas dienas būtu optimālais laiks, ko varētu dot pirmsskolas vecuma bērnam atveseļoties mājās, zīmi varētu uzrakstīt vecāki.

Privāto pirmsskolas izglītības iestāžu asociācijas vadītāja un privātā bērnudārza "Creakids" vadītāja Daina Kājiņa skaidroja – ārsta zīme ir garants, ka bērni grupiņā ir veseli.

 

Mistiskās trīs dienas MK noteikumos nav ļoti sen, bet pirmsskolas šo iestrādā savos normatīvajos aktos. MK noteicis, ka katra pirmsskola izstrādā savus kritērijus, kad jānes ārsta zīme.

 

"Diemžēl Latvija izceļas ar lielu birokrātisku slogu," pauda Kājiņa.

 

Reklāma
Reklāma

Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders pauda – nav noteikts, ka skolēnam, atgriežoties izglītības iestādē pēc slimošanas, obligāti būtu nepieciešama ārsta zīme. Izglītības iestādes savos iekšējās kārtības noteikumos var noteikt, kā organizēt darbu, lai līdz minimumam samazinātu infekcijas slimību izplatīšanās risku.

 

Noteikumos teikts, ja bērns neapmeklē izglītības iestādi infekcijas slimības dēļ, nepieciešama zīme, kā arī rekomendācijas izglītības iestādei konkrētajam bērnam saistībā ar slimību.

 

Visu rakstu lasi ŠEIT.

Saistītie raksti