Aicina atcelt obligātu prasību pēc ārsta zīmes viegli apslimušiem skolēniem un bērndārzniekiem

Gatavojoties lielai darba slodzei rudens un ziemas periodā, kad ģimenes ārstu prakses ir noslogotas visvairāk, ģimenes ārsti aizsākuši diskusiju par vajadzību atbrīvoties no liekiem pienākumiem, kurus uzskata par nevajadzīgu formalitāti. Runa ir par ārstu zīmēm, kuras ir obligātas, lai bērni pēc vieglas slimošanas varētu atgriezties bērnudārzā vai skolā. Ārsti uzskata, ka no tādas prasības vajadzētu atteikties.
Šo zīmju rakstīšanu bērniem pēc vieglām saslimšanās asociācijas uzskata par nevajadzīgu formalitāti.

FOTO: Shutterstock.com

Šo zīmju rakstīšanu bērniem pēc vieglām saslimšanās asociācijas uzskata par nevajadzīgu formalitāti.

Vajadzība pēc ārsta zīmes, lai pēc vieglas slimošanas bērns varētu atgriezties mācību iestādē, ir papildu apgrūtinājums ne vien vecākiem, bet arī ģimenes ārstiem. 

Liepājas ģimenes ārstes Lindas Reicles ģimenes ārstes praksē ir 600 bērnu. Vienā dienā uzrakstītas 20 zīmes bērnudārzam un skolai.

 

"Mani secinājumi, ka ir tāda padomju laika relikvija, kas diemžēl joprojām mūsu valstī tiek praktizēta un kam es neredzu nekādu jēgu.

Tas noslogo ne tikai mani, bet arī mammu un tēti tam bērnam.

Es arī sazinājos ar kolēģiem ārzemēs, izpildīju savu mājasdarbu, veicu nelielu pētījumu. Un noskaidroju, ka šādas zīmes ir jāiesniedz arī Bulgārijā, un Horvātijā ir vēl tā modificēta, ka trīs dienas var slimot bez ārsta izziņas," pastāstīja Reicle.

 

Igaunijā prasība pēc šādām zīmēm sen atcelta, un tādas nav lielā daļā Eiropas valstu. Tam, ka vairāk jāuzticas bērnu vecākiem, kuri vieglu saslimšanu gadījumos paši pēc slimošanas varētu uzrakstīt zīmi bērnudārzam vai skolai, piekrīt gan ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide, gan Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska (Zaļo un Zemnieku savienība).

Reklāma
Reklāma

 

Šo zīmju rakstīšanu asociācijas uzskata par nevajadzīgu formalitāti.

 

"Es domāju, ka tas aizņem sezonas laikā vismaz vienu trešo daļu. Mums tas darbalaiks noteikti atkal pagarināsies par stundu uz šo zīmju rakstīšanas rēķina," skaidroja Kozlovska.

Noteikumi, ka bērndārzniekam vai skolēnam, atgriežoties pēc prombūtnes, kas ilgāka par trim dienām, jānāk ar ārsta zīmi, rakstīti, pamatojoties uz valdības noteikumiem, kas pieņemti pirms deviņiem gadiem.

 

Visu rakstu lasiet šeit.

Saistītie raksti