Vecāki jautā: No kura laika varētu stāties spēkā otra vecāka kvotas?

Tika plānots, ka šovasar stāsties spēkā likuma norma, ka vecākiem vismaz divi mēneši no bērna kopšanas apmaksātā atvaļinājuma būs jāizmanto bērna otram vecākam. Šādas izmaiņas veicamas, lai Latvija, tāpat kā citas Eiropas Savienības valstis, pārņemtu Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvas par darba un privātās dzīves līdzsvaru vecākiem un aprūpētājiem prasības. Jūnija vidū šīs plānotās izmaiņas tika uz nenoteiktu laiku apturētas.
Iepriekš izskanējis, ka jaunā regula par dalītu bērna kopšanas atvaļinājumu varētu attiekties uz ģimenēm, kurās bērni dzimuši pēc 2. augusta.

FOTO: Shutterstock.com

Iepriekš izskanējis, ka jaunā regula par dalītu bērna kopšanas atvaļinājumu varētu attiekties uz ģimenēm, kurās bērni dzimuši pēc 2. augusta.

Iepriekš izskanējis, ka šīs izmaiņas varētu attiekties uz bērniem, kas dzimuši pēc 2. augusta, ņemot vērā to, ka direktīvas prasības Latvijai bija jāīsteno no šī gada 2. augusta. Mammamuntetiem.lv lasītāji interesējas – vai tas varētu attiekties arī ģimenēm, kurās mazuļi dzimuši augustā? 

 

Kā Mammamuntetiem.lv pastāstīja Labklājības ministrijas valsts sekretāra vietniece Diāna Jakaite, šie grozījumi likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” vēl nav pieņemti, un ar atpakaļ ejošu datumu nav iespējams īstenot šādu nopietnu normu. Viņa norāda, ka diskusijas par šiem jautājumiem un detaļām vēl būs, un Saeimai šie likuma grozījumi vēl būs jāpieņem.

 

Reklāma
Reklāma

Tātad uz tām ģimenēm, kurās bērni ir dzimuši šogad, arī augustā, šīs bērna kopšanas atvaļinājuma apmaksātās daļas kvotas neattieksies. “Neko precīzi nav iespējams solīt, jo diskusijas vēl ir gaidāmas, bet, visticamāk, tas varētu būt pielāgojams no nākamā gada janvāra. Mēs nebūsim savlaicīgi īstenojuši direktīvas prasības, bet tās tiks ieviestas,” norāda D. Jakaite.

 

Jau ziņots, ka Eiropas Parlamenta un Padomes 2019. gada 20. jūlijā publicētā Direktīva par darba un privātās dzīves līdzsvaru vecākiem un aprūpētājiem paredz ieviest izmaiņas Eiropas Savienības dalībvalstu tiesību aktos saistībā ar bērna kopšanas, paternitātes un aprūpētāja atvaļinājumu, kā arī ar darbinieku tiesībām. Jūnijā, apturot šos likuma grozījumos, premjera padomnieks demogrāfijas jautājumos Imants Parādnieks (Nacionālā apvienība) uzsvēra, ka plānotās izmaiņas nav paredzēts atcelt, bet gan izstrādāt direktīvu tādu, lai no jaunajām izmaiņām būtu mazāka finansiālā ietekme uz jaunajām izmaiņām.

Saistītie raksti