Tēva nozīme bērna attīstībā: Vēl 7 lomas, kuras atklājuši zinātnieki

Lai gan joprojām gan skolā, gan pie ārsta nākas dzirdēt frāzi "Nododiet mammai, ka...", tomēr laiki mainās un vismaz pēdējā jauno tēvu paaudze arvien retāk sastopas ar attieksmi, ka tētis ir "vecāks Nr. 2". Zinātnieki iegūst arvien vairāk pierādījumu, cik nozīmīga ir vīrieša klātbūtne mazuļa dzīvē jau no brīža, kad viņš vēl ir tikai ieņemts.

Photo by Crema Joe on Unsplash

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Photo by Crema Joe on Unsplash

Pagājušā gadsimta 70.-tajos gados bija plaši izplatīts viedoklis, ka tēva loma bērnu audzināšanā ir pastarpināta un galvenokārt tiek realizēta caur mammu, kuru gan nevar aizstāt. Ir izaugusi 40gadnieku paaudze, kuriem nav siltu un emocionāli tuvu attiecību ar saviem sirmajiem tēviem. 


Šodien psihologu, biologu, sociologu un neirofiziologu uzmanības centrā ir pētījumi par tēva nozīmi bērnu dzīvē ne tikai tad, kad viņi ir sākuši runāt un beidzot ar viņiem var darīt kaut ko interesantu. Tētis ir vajadzīgs gan jaundzimušajam, gan mazulim, gan tīnim un arī pieaugušajam, kurš jau sen ir izveidojis pats savu ģimeni. Zinātnes žurnālists, psihologs Pols Reiberns grāmatā "Do fathers matter" apkopojis jaunākos zinātnes atklājumus šajā jomā. Tie maina ierastos uzskatus par tēva lomu ģimenē. 


Ieņemšana: Cīņa par resursiem 

Hārvardas universitātes biologs Deivids Heigs izpētījis, ka ka tēva un mātes nodoties gēni jau embrijā sāk uzvesties atšķirīgi. Tēva nodotie gēni iesaistās tādos procesos, kas liek auglim pēc iespējas vairāk paņemt no mammas organisma vielas, ka nepieciešamas pilnvērtīgai attīstībai un augšanai. Jā, dažreiz tas nozīmē, ka mammas resursi tiek tērēta ļoti intensīvi; var ciest sievietes veselība, bet tas viss nākotnes, vairošanās un izdzīvošanas vārdā. Mātes gēni, turpretim, strādā par labu sievietes organismam, cenšoties līdzsvarot augļa patērēto resursu daudzumu.
Heigs to skaidro ar dabas likumu, ka sievietes nodotie gēni aizstāv savu saimnieci. Viņu interesēs ir saglabāt saimnieka organismu, bet tēva gēni, kas tieši tāpat vēlas vairoties un dzīvot, ir ieinteresēti vairāk paņemt bērna vajadzībām. 


Grūtniecība: Risku samazināšana 

Ir iesakņojies uzskats, ka sievietes grūtniecības laikā tētis neko vairāk kā paturēt rociņu un aizskriet pēc halvas un marinētiem gurķiem nakts vidū uz kaimiņpilsētas diennakts veikalu nevar. Bērna veidošanās un attīstības mammas vēderā nav atkarīga no tēva klātbūtnes. Izrādās, ka tā vis nav. 

Floridas universitātē veiktos plašos pētījumos konstatēts, ka pāriem, kurās tēvs bijis līdzās sievai grūtniecības laikā, bija mazāks priekšlaicīgu dzemdību skaits un jaundzimušajiem retāk bija mazs piedzimšanas svars. 

Pēkšņās nāves sindroms pirmajā dzīves gadā bērniem, kuriem līdzās ikdienā ir tētis, arī ir novērots retāk, proti, četras reizes mazāks nekā mazuļiem, kas auga bez tēva. Vientuļajām māmiņām, diemžēl, biežāk novēroja anēmiju un hipertensiju.



Dzemdības: Vīrieša klātbūtnē - vieglākas 

Agrāk vīrieši dzemdībās nepiedalījās. Tagad ģimenes dzemdības ir pašsaprotams lēmums lielākajā daļā ģimeņu. Veicot aptaujas, iegūtie cipari rāda, ka sievietes, kas dzemdē kopā ar vīru, retāk prasa atsāpināšanu un mazāk sūdzas par nepanesamām sāpēm. Vīrieši - jaunie tēvi, kas piedalījušies dzemdībās, izjūt spēcīgāku pieķeršanos bērnam jau no pirmajām dzīves stundām. Tie paši tēvi, kas kaut kādu apstākļu dēļ nav varējuši piedalīties citu savu bērnu piedzimšanas procesos, atzīst, ka arī citus savus bērnus ļoti mīl, tomēr emocionālā piesaista vieglāk veidojusies ar tiem jaundzimušajiem, kuru piedzimšanās viņi ir bijuši klātesoši. Arī ikdienas aprūpe - autiņbiksīšu maiņa, vannošana, celšanās naktīs, šiem tēviem likās daudz pašsaprotamāka. Kā raksta Reiberns - ģimenes dzemdību popularitāte atnesa daudz vairāk ieguvumu ģimenēm, nekā jebkad bija cerēts. 


Pēcdzemdību depresija: To piedzīvo arī tēvi

Pēcdzemdību depresija ir tēma, par kuru aktīvāk ir sākts runāt tikai pēdējās desmitgadēs. To piedzīvo ne tikai sievietes. Izrādās, ka depresijas pazīmes ir arī katram 10. vīrietim, kas kļuvis par tēti. Smagākos gadījumos tēva depresija var ietekmēt bērna pašsajūtu un emocionālo attīstību. 
Depresija traucē veidot pilnvērtīgu emocionālo sasaisti ar bērnu, un nākotnē tas izpaužas kā uzvedības problēmas bērnam. Lēš, ka bērniem, kuru tēvi ir piedzīvojuši un nav ārstējuši pēcdzemdību depresiju, 8 reizes biežāk ir ar uzvedības problēmām, un 36 (!) reizes biežāk iesaistās konfliktos ar vienaudžiem. Lūk, kāpēc izturēties pret vīriešu pēcdzemdību depresiju vajag nopietni! 
 

Reklāma
Reklāma

Lasi arī: Tētim pēcdzemdību depresija? Jā, tā var būt! 
 


Bērna no 1 līdz 3 gadu vecumam:  Mazāk agresijas, ja tēvs dzīvo ģimenē

Oksfordas universitātes veiktā pētījumā tika vērots, kādas uzvedības atšķirības ir bērniem, kas dzīvo kopā ar tēviem, un kādas, ja viņus audzina tikai mamma. Noskaidrojās, ka bērniem, kuri maz vai vispār nesaņēma tēva uzmanību un rūpes, vēlāk bija izteikti agresīvāka un izaicinošāka uzvedība. Turklāt tas, ka mamma bija pieejama un mīļa, šo faktu neietekmēja.
Šveicē zinātnieki apkopoja 24 pētījumus, kuros pamata tēma bija mammas un tēva loma bērna dzīvē. Un secināja - ja tētis iesaistījās bērna audzināšanā, aprūpē un interešu aktivitātēs, gan zēniem, gan meitenēm pusaudžu vecumā bija mazāk uzvedības problēmu nekā tiem bērniem, kuru tētis bija mazāk ieinteresēts bērna dzīvē.


Agrīna bērnība: Kas māca jaunus vārdus?

Tieši tēvam ir milzīga nozīme bērna runas attīstībā. Tētis daudz vairāk var ietekmēt bērna runāšanas prasmes nekā mamma. Pētījumā tika iesaistīti bērni un vecāki no trūcīgām ģimenēm, kas dzīvo attālos lauku un rūpnieciskos rajonos. Vienīgais nosacījums bija lūgums bērnu tēviem jau no sešu mēnešu vecuma regulāri lasīt priekšā grāmatas saviem bērniem. Trīs gadu vecumā šiem bērniem bija ievērojami lielāks vārdu krājums nekā tiem mazuļiem, kuri auga, aktīvi komunicējot tikai ar mammu. Pie tam rezultātu, izrādās, nekādā veidā neietekmēja tas, cik izglītota, lasoša un aprūpējoša bija zīdaiņa mamma. 


Kāpēc tādas atšķirības? Iespējams tāpēc, ka mamma ikdienā ļoti piemērojas mazuļa izpratnes līmenim un vajadzībām, viņas izmanto vārdus, ko bērns saprot. Turpretim tētis ir tas, ka ikdienā biežāk lieto bērnam nezināmus vārdus, svešvārdus, neparastus vārdus. Tas paplašina vārdu krājumu. 


Pusaudžu vecums: Tēva smarža

Daudzus gadus zinātnieki meklēja izskaidrojumu faktam, ka meitenes, kas izaugušas bez tēva blakus, biežāk palika stāvoklī un kļuva par nepilngadīgajām mātēm. Psiholoģe Sāra Hila no Teksasas universitātes izvirzījusi hipotēzi, ka šādām meitenēm zemapziņā ir signāls - vīrietis ar sievieti ilgi kopā nepaliks, tāpēc sievietei ātri ir jāatrod partneris. Šīs meitenes arī fizioloģiski ātrāk nobriest. Sekas ir neplānotas un negribētas grūtniecības. Eksperimentos ar dzīvnieku mazuļiem pamanīta saistība - dzīvnieku tēviņa klātbūtne netālu no saviem bioloģiskajiem mazuļiem un feromoni, ko izdala tēviņš, bremzēja dzīvnieku mazuļu dzimumnobriešanu. Iespējams, ka šī pati shēma strādā arī cilvēku pasaulē. 

 

Iespējams, ka visi šeit uzskaitītie fakti kādu vīrieti - tēvu iedvesmos vairāk laika pavadīt ar saviem bērniem. Bet kāds grāmatas lasītājs, 5 bērnu tētis atzinis: "Patiešām iepriecina, ka mana klātbūtne bērniem ir tik noderīga. Bet ne tāpēc es ar viņiem pavadu kopā laiku. Esmu ar viņiem kopā, jo mīlu viņus."

Saistītie raksti