Tētis bērnam dod spēku dzīvot... Sešas sajūtas, ko tētis iemāca dēlam

Mamma dod dzīvību, un tētis dod spēku dzīvot. Spēja rīkoties, sevi pierādīt, riskēt, uzsākt un pabeigt jaunas lietas, dzīvot savu dzīvi un iet savu ceļu - šīs ir pieaugušā dzīves jomas, kuras ietekmē tēva tēls.

Dēlam ir ļoti svarīgi saņemt tēta novērtējumu. Ka viņš ir prasmīgs, zinošs, stiprs, varošs.

FOTO: Pexels.com

Dēlam ir ļoti svarīgi saņemt tēta novērtējumu. Ka viņš ir prasmīgs, zinošs, stiprs, varošs.

Jomas cilvēka dzīvē, kuras ietekmē tētis: 

  • Pašpārliecība, ticības saviem spēkiem, drošības sajūta apkārtējā vidē, sabiedrībā, pasaulē kopumā.
  • Robežas, izpratne, ko drīkst darīt, kas nav atļauts, ko drīkst pieļaut attiecībā un sevi un kur ir pārkāptas robežas.
  • Identitāte. Kas es esmu? Kāds es esmu?
  • Personiskās attiecības vīrietis - sieviete un bērns - vecāki līmenī.
  • Pašrealizācija un psiholoģiskā pieaugšana un nobriešana. Spēja tikt galā ar dzīves krīzēm.
  • Attiecības ar sabiedrību, hierarhija, vara, atbildība, veiksme, spēja iekļauties sabiedrībā un sasniegt savus mērķus.


Identificēšanās

Puika mācās, kādam ir jābūt vīrietim un identificējas ar tēti. Ja tētis atbilst tam, ko sagaida dēls - problēmu nav. "Esmu tāds pats kā tētis!". Dēls lepojas ar tēti un ir lepns arī par sevi!


Ja tētis nav  tāds, kādam jābūt, dēls no tēva kaunas vai mēģina būt tieši pretējs - tikai ne tāds, kā tētis. Dēlam ir ļoti svarīgi saņemt tēta novērtējumu. Ka viņš ir prasmīgs, zinošs, stiprs, varošs. Viņš ir tikpat stiprs kā tētis un dažās jomās pat labāks! 


Drošības sajūta

Vīrieša un tēva pirmais un svarīgākais uzdevums vienmēr ir bijis aizsargāt savu ģimeni. Aizstāvēt to no briesmām, tādējādi saviem bērniem iedodot drošības sajūtu visam mūžam. Augot drošā vidē, zēns iegūst iekšējā miera un pārliecības sajūtu, viņš var augt, attīstīties, pieņemties prātā un spēkā, iepazīt vidi, sabiedrību un pats sevi. Viņš nebaidās izrādīt iniciatīvu, kļūdīties un atkal celties un iet tālāk.  



Rīcība krīzes situācijās

Reklāma
Reklāma

Krīzes situācijas, ārkārtas gadījumi, strīdi, konflikti, nepatikšanas, problēmas - bez šādām kataklizmām neiztiek neviens pieaudzis cilvēks. Tētis parāda dēlam, kā viņš tiek galā ar dzīves grūtībām - cienot sevi un citus un risinot šos jautājumus, pielietojot vardarbību, bēgot darbaholismā vai alkoholismā... 


Vīriešiem piemītošās prasmes un pārliecība par sevi 

Lai arī tagad arī sievietes spēj parūpēties par mājsaimniecību, uzaicinot meistarus, kas salabos krānu vai pilošu jumtu, tomēr vairumā gadījumu tās joprojām ir prasmes, ko dēliem iemāca tieši tēvi. Darbošanās kopā ar tēti mazajam puikam iemāca praktiskas lietas, izpratni par to, kā "strādā pasaule".  Dod kompetences sajūtu un pārliecību par spēju tikt galā ar dzīvi, kad viņš izaugs liels.

 

Pašcieņa un pašapziņa

Ļoti svarīga tēta loma ir nošķirt mammu no dēla. Tas gan labāk notiek tad, ja tētis dzīvo ģimenē un viņam ar sava bērna mammu un savu sievu ir labas attiecības. Ģimenēs, kurās tētis nedzīvo kopā ar bērniem, dēliem ir daudz lielāka iespēja mūžīgi palikt par "māmiņas dēliņiem", jo dabiskā veidā mātei savu lolojumu palaist plašajā pasaulē ir daudz grūtāk. Tāpēc tētis ir tas, kas ienes līdzsvaru šajās attiecībās, parādot dēlam viņa īpašo vietu ģimenes sistēmā.


Tētis mudina dēlu pilnveidoties

Turklāt mammas dēlus mīl ar beznosacījuma mīlestību, savukārt tēta mīlestība ir savādāka. Neapzināti, bet no dēla tēvs gaida rezultātus, sasniegumus un pierādījumus viņa varēšanai. Pusaugu dēlam tēva mīlestība ir jāiekaro, veicot vienu sasniegumu pēc otra. Tas mudina uz izaugsmi. Tētis atbalsta dēlu, dēls sajūt, ka viņam izdodas un tas veido pozitīvu paštēlu. 

Saistītie raksti