Bērnu psihiatrs komentē tētu atvaļinājumu: Pārāk cieša mammas koalīcija ar bērnu nav veselīga

Jau ziņots, ka valdība ir apstiprinājusi izmaiņas likumā, kas noteiks, ka turpmāk katram no bērna vecākiem būs tiesības uz vismaz divus kalendāros mēnešus ilgu apmaksātu vecāku atvaļinājumu, ko nevarēs nodot otram vecākam. Tas ir izraisījis dažādas emocijas, tomēr bērnu psihiatrs Gunārs Trimda sarunā ar Mammamuntetiem.lv apliecina – jo vairāk tētis būs klāt mazam bērnam, jo labāk!
Bērnu psihiatrs Gunārs Trimda saskata vairākus ieguvumus, ja tēti jau no bērna mazām dienām pavadīs vairāk laika kopā ar bērniem.

FOTO: Shutterstock.com

Bērnu psihiatrs Gunārs Trimda saskata vairākus ieguvumus, ja tēti jau no bērna mazām dienām pavadīs vairāk laika kopā ar bērniem.

Kāpēc valsts uzspiež savu gribu ģimenēm, vai tiešām no diviem mēnešiem būs jēga un kāpēc nevar palikt esošā kārtība, kad sievietes rūpējas par bērniem, bet vīrietis – par naudas pelnīšanu – tik dažādi ir vecāku jautājumi, kas rodas, uzzinot par izmaiņām. Gunārs Trimda skaidro, kāpēc pārāk cieša mammas koalīcija ar bērnu nemaz nav tik veselīga un kāds varētu būt ieguvums no šāda likuma regulējuma.

 

“Pirmais, ko es aicinātu darīt vecākus, domājot par šo jauno regulējumu, atbildēt sev uz jautājumu – kas ir slikti šajā jautājumā? 

Ja es strādāju un tagad 2 mēnešus būšu ar bērnu – kas tajā ir slikts?” aicina Gunārs Trimda. Iespējams, pēc laika, analizējot sevi un savu ģimeni, atnāks atbilde uz to – bailes mammai no profesionālas neveiksmes, tēva nevēlēšanās veidot attiecības vai vēl kādas citas lietas.

 

Vai ar diviem mēnešiem pietiek?

Gunārs Trimda ieskicē, ka tēva loma ir gana plaša un ļoti nozīmīga bērna un viņa psihes attīstībā, un šie divi mēneši, kas tiek piedāvāti tētim laika pavadīšanai ar bērnu, var dot daudz pozitīvu aspektu. Jautāts, vai šādi divi mēneši varētu būt pietiekami, lai tiešām ieviestu būtiska izmaiņas bērna un tēva attiecībās, speciālists mazliet pa jokam, mazliet nopietni teic: “Varētu arī vairāk! Kopumā tas ir ļoti labi. Ja mēs veiktu pētījumus, esmu pārliecināts, ka pierādītos tas, ka jo vairāk tēvs vairāk laika pavada ar bērnu, jo bērnam būtu stabilākā psihiskā veselība.” Speciālists uzsver, ka tas nekādā gadījumā neizslēdz mātes nozīmi un klātesamību bērna dzīvē.

 

Pārāk cieša mammas un bērna koalīcija

Mūsdienās tēvi arvien vairāk iesaistās bērnu audzināšanā un kopšanā. Tomēr ja tēvi arī fiziski ir klāt, tad vairāk vai mazāk emocionāli viņi nav tik klātesoši. Tēvi norobežojas dažādu iemeslu dēļ, ir novērojis Trimda. Ja tēvs ģimenē nav fiziski un emocionāli klātesošs, ir risks, ka veidojas ļoti cieša mammas un bērna koalīcija, kas nav tik veselīgi. Taču šādā situācijā bērna psihei ir grūti, bērns nevar pilnvērtīgi iziet Edipālo fāzi (attiecību trijstūri). Tas rada risku, ka nākotnē, bērnam pieaugot, viņam būs grūti izveidot attiecības, jo viņš ir ļoti cieši kopā ar mammu. “Ja ģimenē nav fiziski un emocionāli klātesoša tēta, nevar veidot tā saucamo attiecību trīsstūri, kas bērna attīstībai ir ļoti nozīmīgs,” stāsta Gunārs Trimda. 

 

Tētis – psiholoģiskā dzemde mammai un bērnam

Scenāriju, kā ģimenes veido attiecības, ir daudz un dažādi, bet ir ļoti labi, ja tēvs var pavadīt laiku ar bērnu jau sākotnēji, uzsver speciālists. Bieži vien mamma audzina bērnus, bet tad, kad tētis beidzot ir gatavs un pieslēdzas ģimenei, izrādās – bērnam tēti vairs nevajag, bērnam var rasties dusmas un pretestība pret tēti. Viena no tēva lomām ir arī psiholoģiskās dzemdes aspekts – viņš maza bērna posmā pilda vecāka lomu gan bērnam, gan mammai. “Ja mamma bija dzemde bērnam, tad tētis ir psiholoģiskā dzemde savai mīļotajai un savam bērnam. Viņam būtu jāatbalsta sava sieviete un bērns, lai sieviete varētu justies droši,” klāsta Trimda.

 

Tēti – parādies savam bērnam! 

Veselīgai bērna psihes attīstībai ir ļoti veselīgi, ka bērnam ir pieredze, ka pie viņa nāk ne tikai mamma, bet arī tētis. Ir tāds ieteikums – ja bērns naktī raud, pirmo reizi pie viņa nāk mamma un skatās, kāpēc viņš raud, mierina, pabaro. Ja pēc laiciņa bērns raud atkal, ir labi, ja pie viņa nāk tēvs. Tā ir laba pieredze, jo pamazām rodas trīsstūrveida attiecības. Sākotnēji bērns tēti uztvers par “otro mammu”, bet, lai psihe diferencētos, ir ļoti svarīgi, ka jau agrīni pie bērna nāk tēvs. Tās pūles, kas ir ieliktas bērna kopšanā, ar uzviju nāks atpakaļ, ir pārliecināts Gunārs Trimda. 

 

Potenciālais tēvu atvaļinājums – kādi no tā būtu ieguvumi

Reklāma
Reklāma
  • Ļauj mammai un tētim labāk realizēt visas savas lomas, lai vecāki būtu emocionāli apmierinātāki,
  • Dod bērnam iespēju pilnvērtīgāk izdzīvot trīsstūrveida attiecības, kas nākotnē paver labākas iespējas bērnam veiksmīgi dibināt attiecības,
  • Dod iespēju tētim ar bērnu veidot ciešākas attiecības, iegūt pašam savu pieredzi bērna kopšanā.

 

Mammu, stop!

Vēl viena no tēva lomām ir, tēlaini izsakoties, mammas apstādināšana. Tētis dod sievietei sajūtu, ka viņa nav tikai mamma, bet arī – sieviete, iekārojama sieviete. Tas palīdz bērnam atdalīties no mammas un tas ir ļoti svarīgi. Mums nav tikai viena loma, atgādina speciālists.

 

Mums ir tāda kārtība – sieviete par bērniem, vīrietis – par naudu

Kā viens no bieži minētiem argumentiem pret šādu atvaļinājuma dalījumu ir tas, ka ģimenēs ir pienākumu dalījums, ka sieviete atbild par bērniem, bet vīrietis par naudu. Jaunā likumprojekta iecere rada bažas, ka ģimenes cietīs finansiālus zaudējumus.

 

Psihiatram ir diezgan skarbs viedoklis par šādu kārtību: “Šāds lomu dalījums ir briesmīgs! Tā ir kā gatava patoloģija… 

Lai mēs būtu laimīgi, mums sevi 

ir jāpierāda vairākās lomās. 

Mums sevi ir jārealizē kā profesionāļiem, un tas izpaužas pavisam vienkārši – mums ir darbs, un mēs to darbu darām. Ja esam vecāki, mums sevi ir jārealizē šajā lomā. Trešā dimensija ir, ka mēs sevi realizējam pāra attiecībās – kā sieviete, kā vīrietis. Ja viens no šiem trim vaļiem iztrūkst, mūsu pasaule sašķobās. Novērojums ir, ka tām sievietēm, kas atbild tikai par bērniem un māju, ir ļoti grūti,” pieredzē dalās Trimda. 

 

Vīrietim šāda pozīcija vēsta par to, ka viņam attiecības nav vajadzīgas – ne ar sievieti, ne ar bērnu, uzskata speciālists. Ja starp diviem cilvēkiem nevar izveidoties attiecības, tad parasti tajās ienāk kāds trešais – intensīvs darbs, atkarība, hobijs, kas paņem visu brīvo laiku, mīļākā vai mīļākais vai kas cits.  Uzņemoties atbildību par naudu un tikai, vīrietis klaji pauž nostāju, ka attiecības viņam nav prioritāte, norāda psihiatrs. 

 

Kāpēc valsts iejaucas ģimenes lietās?!

Ir daļa vecāku, kas uzskata, ka šāds regulējums ierobežo ģimenes brīvību pašiem izvēlēties, kā organizēt savu dzīvi. “Te var vilkt paralēles – kad mēs audzinām bērnu, mēs bieži viņam sakām – jā, bet sakām arī – nē. Bērnam ir jāpiedzīvo kaut kas tāds, ko viņš negrib, citādi nevar būt attīstība. Ja bērns visu dabūs un būs, kā tikai viņš grib, tas būs bīstami. Te sanāk, ka valsts pret ģimenēm ir kā vecāks, kurš pasaka – tagad būs mazliet citādāk! Skaidrs, ka cilvēki negrib mainīties, ģimenes ir pieradušas pie esošās kārtības – vīrietis strādā, nes naudu. 

Tagad valsts ir vecāka lomā un pasaka – stop! Jā, tēti, tu strādā, bet tagad tev būs jāpavada laiks ar bērnu. No psiholoģijas viedokļa tas ir pareizi,” 

situācija skaidro Gunārs Trimda un atgādina, ka visas pārmaiņas nāk ar maziem soļiem. Speciālista ieskatā sākumā būs pretestība no ģimenēm, bet pēc laika ģimeņu attīstībai tas nesīs manāmus rezultātus. Iespējams, ka tas arī palīdzēs tētiem ne tikai fiziski, bet arī emocionāli satuvināties ar savām ģimenēm.

 

Mammamuntetiem.lv atgādina, ka šie likuma grozījumi vēl ir jāpieņem vēl Saeimai, tā arī lems, no kura brīža tie stāsies spēkā. Kā sarunā apgalvoja Labklājības ministrijas pārstāve, šie grozījumi varētu skart tos mazuļus, kas dzimuši pēc 2022. gada 2. augusta. Paredzams, ka katrs no vecākiem savu bērna kopšanas atvaļinājuma daļu var izņemt līdz bērna 8 gadu vecumam.