10. oktobris – Starptautiskā putras diena

AS „Rīgas Dzirnavnieks” ar zīmolu “Herkuless” jau vienpadsmito gadu Latvijā rīko Starptautisko Putras dienu, kas pasaulē tiek svinēta 10. oktobrī. Par godu tai šonedēļ skolās tiek uzsākta Vislatvijas putras programma, kurā skolēni darīs labus darbus.

FOTO: Shutterstock.com

Oktobris jau tradicionāli ir kļuvis par Putras mēnesi, kura ietvaros skolās notiek putras stundas, putras pagatavošanas meistarklases un dažādas citas par graudaugiem izglītojošas aktivitātes. Tiek prognozēts, ka šogad programmā piedalīsies bērni no vairāk nekā 150 skolām visā Latvijā.
Putras programma skolās jau kļuvusi par tradīciju. Šo gadu laikā putra ir mainījusies - kļuvusi daudz mūsdienīgāka un iecienītāka bērnu vidū. Bērni ir kļuvuši zinošāki un apzinās, ka tā ir vērtīga mūsu organismam. 

“Šogad uzsvaru liekam uz auzām un tā superspējām, kas atbilst patiesībai, jo auzas ir viens no vērtīgākajiem graudaugiem. Putras tradīcijas Latvijā mainās – šo desmit gadu laikā putras ir kļuvušas par ļoti pieprasītu produktu un, pateicoties mūsdienu tradīcijām, arī stilīgu ēdienu. Šogad Putras programmas ietvaros aicinām iedzīvotājus un bērnus darīt labus darbus. Tāda ir arī Putras dienas prakse pasaulē – ar dažādām aktivitātēm veltīt to labdarībai,” atzīst Alise Birzniece, AS “Rīgas Dzirnavnieks” pārstāve. 

 

Putras tradīcijas Latvijā mainās – šo desmit gadu laikā putras ir kļuvušas par ļoti pieprasītu produktu un, pateicoties mūsdienu tradīcijām, arī stilīgu ēdienu.

Reklāma
Reklāma


„Putras programmas” iniciators ir AS „Rīgas Dzirnavnieks” ar graudaugu pārslām “Herkuless”. Programmas mērķis ir popularizēt putras kā mūsdienīgu ēdienu un radīt jaunas putras ēšanas tradīcijas. Graudaugi ir viena no nozīmīgākajām produktu grupām, tāpēc ir svarīgi, lai bērni un vecāki mainītu savus ikdienas paradumus un daudz biežāk ēstu graudaugu ēdienus, it īpaši veselīgās putras. Pēc uztura speciālistu ieteikumiem graudaugiem jābūt aptuveni 1/3 – ¼ no mūsu uztura. 

Putras programmā skolās iesaistās arī skolu ēdnīcas, kuras Putras mēneša ietvaros cienā bērnus ar veselīgām putrām. Putras programma skolās notiek divās vecuma grupās – 1.- 4.klasei un 5.- 8.klasei. Tās norise būs ar centrālajām aktivitātēm plānota oktobrī, kas ir Putras mēnesis.
10. oktobris ir Starptautiskā Putras diena, tāpēc jau vairākus gadus oktobris ir pasludināts par Putras mēnesi un tiek svinēts ar dažādām aktivitātēm, kuru mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni par graudaugu, it īpaši putru, lomu uzturā. Iepriekšējos gadus Putras programmā tika veidota garākā reklāma auzu putrai, rakstītas himnas putrai, zīmēti apsveikumi Putrai dzimšanas dienā, kā arī veidotas putras meistarklases un Simtgades putra.

Vairāk informācijas par projektu www.rigas-dzirnavnieks.lv