No aizgājējiem tagad piedāvā atvadīties attālināti

Maskavā apbedīšanas pakalpojumu uzņēmums Ritual pandēmijas laikam piedāvā jaunu bezmaksas pakalpojumu – atvadas attālināti.

Apbedīšanas firmas darbinieks Beļģijā sagatavojis Covid-19 upuri izvadīšanai. Līdzīgas drošības prasības ir arī Latvijā. (Foto: Shutterstock)

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Apbedīšanas firmas darbinieks Beļģijā sagatavojis Covid-19 upuri izvadīšanai. Līdzīgas drošības prasības ir arī Latvijā. (Foto: Shutterstock)

Klātbūtne bērēs nav aizliegta, taču izvadītāju skaits samazinājies vidēji no 50 līdz septiņiem vai astoņiem cilvēkiem, laikrakstam "Vedomosti" stāsta firmas direktors Artjoms Jekimovs. Uzņēmums sācis piedāvāt bēru translāciju video tiešsaistē, katrs atvadu dalībnieks saņem individuālu pieejas kodu.

Līdzīgi Latvijai no Covid-19 mirušos apbedī slēgtos zārkos, kremācija nav obligāta, apbedītāji strādā aizsargtērpos un maskās. Ritual gatavs arī uzņemties ziedu nolikšanu un kapu apkopšanu, samaksu veicot attālināti un par paveikto klientiem iesniedzot atskaiti fotogrāfiju veidā.

Līdzīgi kā ar jebkuru infekcijas slimību arī ar koronavīrusu iespējams inficēties no miruša cilvēka, pavēstījis Latvijas Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs. Risks gan nav tiks liels kā no pacientiem, kas izdala vīrusu, izelpojot un aktīvi pārvietojoties.

Reklāma
Reklāma

Turklāt, ievērojot aizsardzības prasības, morgu un apbedīšanas biroju darbiniekiem no saslimšanas iespējams izvairīties.  Veselības ministres Ilzes Viņķeles rīkojums nosaka, ka ar Covid-19 inficēta miruša cilvēka ķermeni drīkst apbedīt vai kremēt, taču bēru laikā zārku nedrīkst atvērt.