Infektologs Dumpis: Optimismam par Covid-19 nav pamata

Salīdzinoši līdzīgais stacionēto un mirušo pacientu skaits liek domāt, ka jaunā koronavīrusa infekcijas izplatībā Latvijā ir sasniegts plato efekts. Tā atzīst Veselības ministrijas galvenais infektologs, profesors Uga Dumpis. Taču viņš atgādina, ka optimismam nav nekāda pamata.

FOTO: Shutterstock.com

Nav arī nekāda iemesla ballītēm vai kopīgām sanākšanām. Covid-19 joprojām ir starp mums – autobusā, veikalā un uz ielas, tādēļ divu metru distance, roku mazgāšana un pašizolēšanās jāturpina. 

Dumpis salīdzinoši nelielo inficēto skaitu, slimnīcā nonākušo un mirušo statistiku drīzāk vērtē kā ziņu, ka piesardzība visās jomās ir attaisnojusies, nevis ka vīruss atkāpjas. 

"Ja nepieaugs saslimušo skaits, mēs varam turēties šai plato līmenī. Ja saslimušo skaits pieaugs, pieaugs stacionētie. Vēl var būt, ka neesam atraduši visus saslimušos. Tad būs nepatīkams pārsteigums. Bet pagaidām izskatās, ka prognozes piepildās," stāsta Dumpis.

"Atslābumam nav pamata. Divas nedēļas bez izmaiņām. Mēs ejam pa virvi. Mēs balansējam. Tagad ejam taisni, bet varam nokrist uz vienu vai otru pusi.  Mums jābūt ļoti uzmanīgiem."

Reklāma
Reklāma

Kamēr saslimušo, stacionēto un mirušo līkne neiet uz leju, cīņa ar Covid-19 nav beigusies. 

 

No: LSM.LV