Eiropa turpmāk varēs iztikt ar vienu lādētāju

Eiropas Parlaments atbalstījis prasību par kopīga lādētāja ieviešanu visām mobilajām ierīcēm.

 

Turpmāk vienu lādētāju varēs izmantot ne vien dažādiem telefonu modeļiem, bet arī planšetdatoriem, e-grāmatu lasītājiem, viedkamerām un citai mazizmēra elektronikai. (Foto: EPA/Scanpix)

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Turpmāk vienu lādētāju varēs izmantot ne vien dažādiem telefonu modeļiem, bet arī planšetdatoriem, e-grāmatu lasītājiem, viedkamerām un citai mazizmēra elektronikai. (Foto: EPA/Scanpix)

Ar šo ierosmi klajā nāca deputātu grupas "Renew Europe", kurā darbojas arī no Latvijas ievēlētais Ivars Ijabs. Eiropas Komisija līdz, vēlākais, jūlijam aicināta papildināt 2014. gada Radioiekārtu direktīvu un noteikt kopēju mobilo ierīču lādētāju visiem ražotājiem Eiropas Savienībā.

Tas nozīmē, ka turpmāk nevajadzēs ne tikai savu lādētāju dažādiem telefonu modeļiem, bet vienu lādētāju varēs izmantot arī planšetdatoriem, e-grāmatu lasītājiem, viedkamerām un citai mazizmēra elektronikai.

Ijabs uzsver, ka patlaban pircējiem nav finansiāla stimula iegādāties mobilās ierīces bez lādētājiem, jo teju visas pārdod komplektā, turklāt atsevišķi pirkt lādētāju ir pat dārgāk. Tas veido videi nedraudzīgus patēriņa ieradumus. Aplēsts, ka pašreizējie lādētāji gadā rada vairāk nekā 50 000 tonnu elektronikas atkritumu.

 

 Aplēsts, ka pašreizējie lādētāji gadā rada vairāk nekā 50 000 tonnu elektronikas atkritumu.

Eiroparlaments jau 2014. gada Radioiekārtu direktīvā aicināja izstrādāt vienotu lādētāju. Tomēr Eiropas Komisijas izvēlētā pieeja – “iedrošināt” nozares uzņēmējus izstrādāt vienotus lādētājus – un brīvprātīgie nolīgumi starp dažādiem nozares dalībniekiem nesniedza vēlamo rezultātu.

2008. gadā desmit industrijas milži gan vienojās par viena standarta lādētāju, kas der visu ierīču modeļiem, taču 2014. gadā šī noruna beidzās, un ražotāji gāja katrs savu ceļu.

Reklāma
Reklāma

Nevar gan teikt, ka progresa nav bijis. 2008. gadā tirgū bija vairāk nekā 30 lādētāju veidu, pašlaik visbiežāk izplatīti tikai trīs – C tipa USB lādētāji, mikro USB lādētāji un Apple izstrādātais Lightning.

Tieši Apple izvērsa nopietnu lobiju pret vienotu lādētāju standartu un klāstīja, ka šāda iecere iesaldē izgudrojumus, pircējiem tikai radot vairāk problēmu, un kompānijai izmaksātu līdz diviem miljardiem eiro. Tomēr lielākajai daļai jauno Apple ierīču ir pieejama C tipa USB ligzda.

“Ir skaidrs, ka parasts lādētājs patērētājam sniegs taustāmus rezultātus. Viens no iemesliem – tas būtu ērti. Otrs – arī ļoti svarīgs – tas nāks par labu videi,” pretēju viedoklis paudis Eiropas patērētāju organizācijas BEUC pārstāvis Frederiko Oliveira de Silva.

Tiesa gan, arvien pieejamāka kļūst viedtelefonu bezvadu uzlāde, un, iespējams, nākotnē pašreizējie lādētāji kļūs lieki.