Pārmaiņas, kas ietekmēs mūs visus: kas un par cik šogad kļūs dārgāks

2019. gadā stājas spēkā vairākas izmaiņas, kas ietekmē ikvienu no mums – daudz kas kļūs dārgāks: elektrība, gāze, atkritumu izvešana, autobusu biļetes. Vienlaikus tiek palielināts ar nodokļiem neapliekamais minimums. Būtiskas izmaiņas skar arī veselības aprūpi. Portāls Jauns.lv apkopo būtiskākās izmaiņas.

Šogad mums nāksies par daudz ko maksāt dārgāk - gan par elektrību un atkritumu izvešanu, gan par autobusu biļetēm un dabasgāzi.

FOTO: Shutterstock.com

Šogad mums nāksies par daudz ko maksāt dārgāk - gan par elektrību un atkritumu izvešanu, gan par autobusu biļetēm un dabasgāzi.

Pilna medicīnas aprūpe tikai legāli strādājošiem un apdrošinātajiem
No janvāra sāk darboties jaunā valsts veselības apdrošināšanas sistēma, kas pilnu valsts apmaksāto pakalpojumu grozu garantē tikai legāli nodarbinātajiem iedzīvotājiem un tiem, kurus apdrošina valsts (pensionāri, bērni, reģistrētie bezdarbnieki, invalīdi), vai arī tiem, kuri paši veic apdrošināšanas iemaksas.

Tie, kas nav sociālās apdrošināšanas iemaksu veicēji, turpmāk valsts apmaksāto medicīniskās palīdzības minimumu jeb pamata grozu (piemēram, neatliekamo medicīnisko palīdzību akūtās un dzīvībai bīstamās situācijās, ģimenes ārsta aprūpi, izmeklējumus un laboratoriskās analīzes ar ģimenes ārsta nosūtījumu, vēža skrīningu, sirds un asinsvadu slimību agrīnās atklāšanas programmu, grūtnieču aprūpi un dzemdību palīdzību) saņems kā ierasts, bet par citiem pakalpojumiem būs jāveic veselības apdrošināšanas iemaksas: 2019. gadā – 154,80 eiro gadā (3 % no minimālās mēnešalgas gada apmēra; 2020. gadā – 258,00 eiro gadā (5 %)). Veicot apdrošināšanas iemaksu par 2019. gadu, jāveic maksājums arī par 2018. gadu - 51,60 eiro, ja pērn nav veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas vispārējā nodokļu režīmā (šai gadījumā kopējais apdrošināšanas iemaksas apmērs par 2019. gadu – 206,40 eiro).

Ja jaunajai sistēmai izlemsiet pievienoties tikai 2020. gadā, tik un tā būs jāveic apdrošināšanas iemaksas par konkrēto gadu un diviem iepriekšējiem gadiem, un tā jau būs liela summa - 258 eiro par 2020. gadu un 206,40 eiro par iepriekšējiem diviem gadiem. Šī iemaksa būs jāveic tiem, kuri nemaksa nodokļus vispārējā režīmā – nereģistrētiem bezdarbniekiem, mājsaimniecēm, tiem, kuri algu saņem aploksnē un tamlīdzīgi.

Apdrošināšanas iemaksas var veikt ar pārskaitījumu internetbankā, bankā vai pasta nodaļā vai klātienē kādā no Nacionālā veselības dienesta teritoriālajām nodaļām. Noskaidrot, vai varat saņemt pilnu veselības pakalpojumu klāstu vai tikai minimālo, var interneta platformā: www.apdrosinaties.lv.

Pilnais medicīnas pakalpojumu grozs (bez pamata) ietver diagnostiskos izmeklējumus, ārstniecību dienas stacionārā, valsts kompensējamos medikamentus, medicīnisko rehabilitāciju un stacionāro aprūpi (slimnīcās, observācijas gultas, plānveida stacionārā palīdzība, palīdzība ambulatori slimnīcas uzņemšanas nodaļā).

 

Izmaiņas pensionāru dzīvē
* No 1. janvāra pensijas saņēmēja nāves gadījumā pārdzīvojušais laulātais, kurš arī ir vecuma, invaliditātes, izdienas vai speciālās valsts pensijas saņēmējs, vienu gadu pēc laulātā nāves varēs saņemt pusi (50%) no sava mirušā laulātā pensijas, ieskaitot piemaksu par apdrošināšanas stāžu līdz 1995. gada beigām. Atraitnim vai atraitnei būs tikai par to jāiesniedz pieprasījums Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

* Līdz pērnajam gadam pensijas saņēmēja nāves gadījumā pārdzīvojušajam laulātajam, viņa ģimenei vai personai, kas organizē viņa bēres, izmaksāja vienreizēju pabalstu mirušā divu pensiju apmērā, bez piemaksām pie pensijas par stāžu līdz 1995. gadam. Šis pabalsts joprojām saglabāsies, bet tiks ņemtas vērā arī piemaksas pie pensijas.

* No 2019. gada pensijas ar nodokļiem neapliekamais minimums pieaugs no 235 līdz 270 eiro, līdz nākamgad tas sasniegs 300 eiro mēnesī.

* Par trim mēnešiem palielināsies tiesības uz valsts vecuma pensiju. To tagad var saņemt cilvēki, kuri sasnieguši 63 gadu un 6 mēnešu vecumu. Personām, kuru apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 30 gadiem būs tiesības pensionēties priekšlaicīgi - divus gadus pirms vispārējā pensionēšanās vecuma sasniegšanas. Turpmāk katru gadu pensionēšanās vecums pieaugs par trim mēnešiem līdz 2025. gadā sasniegs 65 gadus.

 

Izmaiņas nodokļu sistēmā
* Ienākumiem līdz 440 eiro mēnesī maksimālais ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) neapliekamais minimums palielināts līdz 230 eiro.

* Arī no 200 līdz 230 eiro mēnesī palielināsies ar IIN neapliekamā ienākumu summa par apgādībā esošu personu.

 

Dārgākas cigaretes un alkohols
* No 1. janvāra pieaudzis akcīzes nodoklis smēķējamai tabakai, tabakas lapām un karsējamai tabakai par 1000 gramiem no 66 eiro uz 70 eiro un cigāriem un cigarillām par 1000 gabaliem no 73 eiro uz 88 eiro.

Reklāma
Reklāma

* No 1. marta tiks palielinātas akcīzes nodokļa likmes vīnam, raudzētiem dzērieniem (virs 6%) un starpproduktiem (līdz 15%) par 100 litriem no 92 eiro uz 101 eiro, starpproduktiem (virs 15% un līdz 22%) par 100 litriem no 150 eiro uz 168 eiro, spirtam un pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem par 100 litriem absolūtā spirta no 1670 eiro uz 1840 eiro un alum (par katru absolūtā spirta tilpumprocentu) par 100 litriem no 6,8 eiro uz 7,4 eiro.

* No 1. jūlija tiks palielinātas akcīzes nodokļa likmes cigaretēm: minimālā nodokļa likme par 1000 gabaliem no 109,20 eiro uz 114,70 eiro.

Tas nozīmē, ka šogad, piemēram, vīna pudele kļūs par apmēram 12 eirocentiem dārgāka, puslitrs degvīna – par 42 eirocentiem, alus pudele – par 2 eirocentiem, bet cigarešu paciņa – par 13 eirocentiem.

 

Dārgākas autobusu biļetes
Par 10 eirocentiem – no 60 uz 70 eirocentiem pieaugusi minimālā braukšanas maksa atsevišķos reģionālajos vietējās nozīmes autobusos Pierīgas un Rīgas teritorijā, kā arī republikas nozīmes pilsētās un reģionālās attīstības centros.  

 

Transportlīdzekļa nodoklis
Tagad par vieglo automašīnu, kuras pirmā reģistrācija notikusi pēc 2008. gada 31. decembra un kura aprīkota ar iekšdedzes dzinēju, transportlīdzekļa ekspluatācijas gada nodokļa likme būs atkarīga no oglekļa dioksīda (CO2) izmešu daudzuma uz vienu kilometru: no 51 līdz 95 g uz vienu km – 12 eiro; no 96 g līdz 115 g uz vienu km – 48 eiro; no 116 g līdz 130 g uz vienu km – 84 eiro; no 131 g līdz 155 g uz vienu km – 120 eiro; no 156 g līdz 175 g uz vienu km – 144 eiro; no 176 g līdz 200 g uz vienu km – 168 eiro; no 201 g līdz 250 g uz vienu km – 264 eiro; no 251 g līdz 300 g uz vienu km – 408 eiro; no 301 g līdz 350 g uz vienu km – 552 eiro; no 351 g uz vienu km – 756 eiro.

Daudziem autoīpašniekiem transportlīdzekļa nodoklis ievērojami pieaugs. Lielākoties tas skars veco automobiļu īpašniekus – un tādu Latvijā ir daudz.

 

Pieaugs maksa par elektrību, gāzi un atkritumu izvešanu
* „Latvenergo” ieviestā tirdzniecības zīmola „Elektrum” klientu rēķinos par patērēto elektrību ietvertā daļa sadārdzināsies par 33 līdz 35%. Klientiem, kuriem mēneša patēriņš nepārsniedz 100 kilovatstundas rēķini pieaugs līdz 1,70 eiro, bet tiem, kuri tērē no 100 līdz 200 kWh mēnesī - līdz 3,50 eiro.

* No 1. janvāra iedzīvotājiem jāmaksā ne tikai par patērēto dabasgāzi, bet arī abonēšanas maksa par pieslēgumu. Iedzīvotāju lielākajai daļai par pieslēgumu papildus būs jāmaksā 1,77 eiro mēnesī, nerēķinot PVN.

* Vienlaikus gan tiek solīts, ka par apkurē patērēto dabasgāzi būšot jāmaksā mazāk nekā līdz šim. Rēķini varot pieaugt tikai tām mājsaimniecībām, kurās dabasgāzi tērē maz vai netērē nemaz. Pēc Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas aprēķiniem, tiem, kuri dabasgāzi izmanto tikai ēdiena pagatavošanai, rēķins pieaugs vidēji par 1,35 eiro mēnesī. Savukārt tiem, kuri dabasgāzi izmanto apkurei, rēķini sarukšot vidēji par 2,69 eiro mēnesī.

* No 1. janvāra vairāku novadu un pilsētu iedzīvotājiem palielināsies rēķini par sadzīves atkritumu izvešanu. Rīdziniekiem un citiem, kuru sadzīves atkritumus apglabā poligonā „Getliņi”, rēķins par viena kubikmetra sadzīves atkritumu izvešanu pieaugs par 3,80 eiro, jo pieaudzis dabas resursu nodoklis – no 35 eiro līdz 43 eiro par tonnu nešķirotu atkritumu.

 

Avots: www.jauns.lv