Olimpisko spēļu apmeklētājiem iesaka kādu laiku atturēties no dzimumdzīves

Zikas vīrusa izplatība Brazīlijā Latvijas olimpiešiem, kuri vasaras beigās dosies uz Olimpiskajām un Paraolimpiskajām spēlēm Brazīlijā, rada jaunus – Latvijas sporta vēsturē līdz šim vēl nebijušus – auglības veselības riskus. Līdzīgs risks ir arī olimpiešu līdzbraucējiem -  žurnālistiem, tūristiem, līdzjutējiem. 

PVO šobrīd ir dubultojusi drošības pasākumus, tas ir, ja iepriekš tika rekomendēts gan vīriešiem, gan sievietēm no bērna ieņemšanas atturēties vismaz četras nedēļas pēc atgriešanās no Zikas vīrusa skartajiem reģioniem, tad šobrīd PVO aicina atturēties jau vismaz astoņas nedēļas.

FOTO: Shutterstock.com

PVO šobrīd ir dubultojusi drošības pasākumus, tas ir, ja iepriekš tika rekomendēts gan vīriešiem, gan sievietēm no bērna ieņemšanas atturēties vismaz četras nedēļas pēc atgriešanās no Zikas vīrusa skartajiem reģioniem, tad šobrīd PVO aicina atturēties jau vismaz astoņas nedēļas.

Kā zināms, Pasaules Veselības organizācija (PVO) jau ir pastiprinājusi drošības pasākumus, aicinot cilvēkus pēc atgriešanās no Zikas vīrusa skartajiem reģioniem astoņas nedēļas atturēties no dzimumdzīves, jo inficēts cilvēks – gan vīrietis, gan sieviete – var inficēt partneri un riskē ar bērna veselību nākotnē.
 

Ar Zikas vīrusu var inficēties no tropu reģionos dzīvojošu odu kodiena, kā arī seksuālu kontaktu ceļā. Zinātnieki turpina pētīt, cik lielā mērā ar vīrusu var inficēties arī sadzīves kontaktu ceļā, piemēram, arsiekalām jeb dzerot kafiju vai limonādi no slikti mazgātiem traukiem u.tml.
 

Ir zināms, ka vīruss vīrieša reproduktīvajā sistēmā saglabājas vismaz astoņas nedēļas. Vīrusa iedarbības rezultātā var notikt grūtniecības pārtraukšanās (spontānais aborts), īpaši agrīnā grūtniecības periodā, vai dzimt bērni ar ļoti smagām pataloģijām, tostarp smadzeņu kroplībām un smagiem neiroloģiskiem traucējumiem.
 

“Starptautiskās mediķu kopienas, tostarp reproduktologu uzmanības fokusā šobrīd ir ne tikai Zikas vīrusa ģeogrāfiskā izplatība un virusoloģiskā attīstība, bet visa šī kopuma ietekme uz cilvēku turpmāko auglību. PVO šobrīd jau ir dubultojusi drošības pasākumus, tas ir, ja iepriekš tika rekomendēts gan vīriešiem, gan sievietēm no bērna ieņemšanas atturēties vismaz četras nedēļas pēc atgriešanās no Zikas vīrusa skartajiem reģioniem, tad šobrīd PVO aicina atturēties jau vismaz astoņas nedēļas, un šobrīd pāragri teikt, kādi ierobežojumi tiks pieņemti turpmāk,” stāsta Eiropas cilvēka reproduktoloģijas un embrioloģijas asociācijas (ESHRE) biedre un auglības klīnikas “Mama Rīga” vadošā reproduktoloģe Viktorija Zaļetova.
 

Kā zināms, PVO un Panamerikas veselības organizācija ir paziņojušas, ka apdraudējumam saslimt ar Zikas vīrusu pakļauti sportisti un tūristi, kas dosies uz Vasaras jeb XXXI Olimpiskajām spēlēm augustā un Paraolimpiskajām spēlēm septembrī Riodežaneiro, Brazīlijā. PVO jau paudusi bažas, ka saslimstība ar Zikas vīrusu var sasniegt globālus mērogus. Vispārpieņemtu ārstniecības metožu nav. Savukārt Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs (ECDC) ziņo, ka pašlaik slimība strauji izplatās arī daudzās Latvijas tūristu iecienītās valstīs Dienvidamerikā un Centrālamerikā, tostarp Brazīlijā, Bolīvijā, Peru, Meksikā u.c., kā arī Dienvidaustrumāzijas reģionā, tostarp tūristu iecienītajā Taizemē, un Āfrikā, tostarp Kaboverdē.
 

Reklāma
Reklāma

Kā zināms, arī Latvijas Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) jau brīdinājis, ka Zikas vīruss var tikt pārnests seksuālā ceļā, un šobrīd nav zināms, cik ilgi vīruss var atrasties vīrieša spermā pirms saslimšanas simptomu parādīšanās, kā arī cik ilgi pēc izveseļošanās. Piemēram, Dienvidkoreja Olimpiskajās spēlēs savus sportistus iecerējusi sargāt ar speciālu “anti-Zikas uniformu”, kas aizsargās no odu kodumiem, aprīlī ziņoja starptautiskais ziņu kanāls CNN. Taču tobrīd mediķiem bija mazāk informācijas par inficēšanās ceļiem un sekām. 

“Es, kā reproduktoloģe ar 24 gadu pieredzi, varu teikt, ka, ņemot vērā to, cik dažādi un strauji slimība izplatās un cik dramatiskas sekas rada, tikpat strauji aug arī draudi Latvijas sportistu, viņu līdzbraucēju un tūristu kopumā auglības veselībai. Turklāt jāņem vērā, ka sportistiem Olimpiskajās spēlēs būs vēl ierobežojumi medikamentu lietošanā, lai netiktu diskvalificēti dopinga dēļ. Šajā gadījumā “apdrošināšanas polise” ir iepriekš sasaldētas un kriobankā uzglabātas dzimumšūnas, kuras pēc tam cilvēkam ļaus ieņemt veselu bērnu,” skaidro auglības klīnikas “Mama Rīga” reproduktoloģe Viktorija Zaļetova.
 

Britu medijs “The Guardian” ziņo, ka tieši šī iemesla dēļ Londonas 2012.gada olimpiskais čempions britu tāllēcējs Gregs Razerfords nesen pieņēmis lēmumu sasaldēt savu spermu, lai neriskētu ar savas ģimenes veselību pēc atgriešanās no Riodežaneiro. Dzimumšūnu sasaldēšana sev izmantošanai vēlāk nav saistīta ar donoru kustību. Abiem dzimumiem pirms dzimumšūnu nodošanas un sasaldēšanas jāveic noteiktas analīzes. Vīriešiem dzimumšūnu (spermas) nodošana sasaldēšanai un uzglabāšanai personīgai lietošanai vēlāk ir salīdzinoši vienkārša procedūra.

Sievietēm olšūnu iegūšanas procedūra ir komplicētāka, jo notiek nelielas operācijas ietvaros un prasa noteiktu medikamentu lietošanu un dzīvesveida ievērošanu pirms tam. “Sportistiem, īpaši sievietēm, nododot dzimumšūnas, vēlams konsultēties gan ar savu ārstu, gan ar pieredzējušu reproduktologu, lai izvēlētos optimālāko balansu starp sportista karjeru un cilvēka auglību,” uzsver ārste Viktorija Zaļetova.