Kā jārīkojas, ja ar auto notriec dzīvnieku un kāds sods draud par neziņošanu?

Nesen klaju neslavu sociālajos tīklos izpelnījies kāds nenoskaidrots autovadītājs, kurš pa Rīgas centru, auto bamperī vedis notriektu, iestrēgušu stirnu. Patiesie incidenta apstākļi un iemesli vēl gan nav skaidri, taču Valsts policijā (VP) skaidro, ka pēdējā laikā arvien vairāk cilvēku interesējas par pareizu un likumīgu rīcību gadījumā, ja gadījies sabraukt meža zvēru.

Šobrīd, iestājoties pavasarim, iespēja notriek dzīvnieku palielinās un šoferi intersējas, kā būtu pareizi rīkoties šādā situācijā.

FOTO: Shutterstock.com

Šobrīd, iestājoties pavasarim, iespēja notriek dzīvnieku palielinās un šoferi intersējas, kā būtu pareizi rīkoties šādā situācijā.

VP sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāve Ance Rozīte skaidro, ka autovadītājiem būtu jāņem vērā – ja notriekts dzīvnieks, neatkarīgi no tā vai tas ir savvaļas dzīvnieks vai mājdzīvnieks, par notikušo noteikti ir jāziņo policijai. Pēc tam likumsargi par to informē attiecīgos dienestus, kas dzīvniekam nepieciešamības gadījumā sniegs palīdzību vai to nogādās utilizēšanai.

 

Nedrīkst pamest notikuma vietu
„Pēc dzīvnieka notriekšanas autovadītājs nekādā gadījumā nedrīkst atstāt notikuma vietu, jo šāda situācija uzskatāma par ceļu satiksmes negadījumu. Ceļu satiksmes negadījums likumā definēts kā ceļu satiksmē noticis nelaimes gadījums, kurā iesaistīts vismaz viens transportlīdzeklis, tā rezultātā cietis vai gājis bojā cilvēks, ja nodarīti zaudējumi fiziskās vai juridiskās personas mantai vai videi, vai noticis kāds cits negadījums, kurā iesaistīts transportlīdzeklis, piemēram, tas notriecis dzīvnieku,” skaidro VP. Tāpat likums arī nosaka, ka pēc sadursmes ar dzīvnieku to nedrīkst aizvest no negadījuma vietas.
 

Par notriektu dzīvnieku jāziņo pēc iespējas ātrāk
Gadījumā, ja notriekts vai uz ceļa pamanīts jau sabraukts dzīvnieks, par to jāziņo policijai, zvanot pa tālruni 110. Jo savlaicīgāk par notikušo paziņo likumsargiem, jo mazāka iespējamība, ka notiks vēl kāds ceļu satiksmes negadījums, citiem autovadītājiem nepamanot notriektu dzīvnieku.
 

„Likumsargi aicina autovadītājus būt uzmanīgiem un ievērot ceļa zīmes, kas attiecīgajos ceļa posmos norāda par iespējamu meža dzīvnieku klātbūtni. Tāpat jāuzmanās un jābūt ļoti vērīgiem, uz brauktuves vai netālu no ceļa pamanot dzīvnieku. Tā kā dzīvnieku rīcība nav paredzama, šādās situācijās ieteicams samazināt braukšanas ātrumu,” skaidro VP.


Par dzīvnieku notriekšanu bieži vien netiek ziņots
Valsts policijas statistika liecina, ka 2014. gadā fiksēti 274 negadījumi, savukārt 2015.gadā 302 negadījumi, kuros notriekti dzīvnieki. „Šā gada pirmajos divos mēnešos reģistrēti 35 šāda veida ceļu satiksmes negadījumi. Taču šie skaitļi neatspoguļo reālo situāciju, jo liela daļa autovadītāju par sadursmēm ar dzīvniekiem nemaz neziņo,” informē Rozīte.

Reklāma
Reklāma


Par avārijas vietas atstāšanu var atņemt tiesības
VP informē, ka par ceļu satiksmes negadījuma vietas atstāšanu pēc ceļu satiksmes negadījuma,
uzliek naudas sodu velosipēda un mopēda vadītājam no 7 līdz 55 euro, cita transportlīdzekļa vadītājam uzliek naudas sodu no 70 līdz 700 un atņem transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz laiku no trim mēnešiem līdz diviem gadiem vai bez transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšanas.

 

Avots: www.kasjauns.lv