Māmiņa uzrunā valdību: "Piedodiet par šo sāpju saucienu!"

Sociālajos tīklos lielu rezonansi izraisīja uzņēmējas, lektores un māmiņas Ievas Zaumanes ieraksts par to, cik grūti ir apvienot attālināto darbu mājās ar pilna laika bērna pieskatīšanu. Tā kā valdība šajās dienās lemj, kā turpmāk darbosies bērnudārzi, portāls Jauns.lv uzrunāja Ievu, lūdzot pastāstīt vairāk par viņas situāciju un viedokli.
Māmiņa uzrunā valdību: Piedodiet par šo sāpju saucienu!

FOTO: no personīgā arhīva

Ieva pastāstīja, ka kopā ar vīru audzina piecus gadus vecu dēlu. Vīrs strādā algotā darbā, un viņa darba pienākumi nav veicami attālināti, lai arī viņš nestrādā ražošanā.

 

Normāls attālināts darbs iespējams tikai tad, ja strādā bērnudārzi

"Es pirms diviem gadiem uzsāku savu uzņēmējdarbību un strādāju ar vadītājiem un vadības komandām, palīdzot attīstīt vadītāju komunikācijas spējas, trenēju pārmaiņu un krīzes vadības prasmes, palīdzu sakārtot iekšējās komunikācijas procesus uzņēmumos.

Paralēli vadu lekcijas studentiem un vadu studentu bakalaura un maģistra darbu izstrādi. Es pēdējā gada laikā būtībā darba pienākumus veicu attālināti. Taču tas ir iespējams tikai pateicoties tam, ka strādā pirmsskolas izglītības iestādes," Ieva klāstīja.



 

Pilnas jaudas darbs, lai nopelnītu iztiku

Viņa atgādināja, ka pirms gada, kad visi piedzīvojām pirmo Covid-19 vilni, pirmsskolas izglītības iestādēs darbojās tikai dežūrgrupas.

"Tajā brīdī, apzinoties veselības drošības riskus, vairāk nekā mēnesi dēls bija kopā ar mani mājās, kamēr es centos pielāgoties jaunajiem apstākļiem, kuros visus seminārus bija jāpārveido par vebināriem, jārada jauns saturs vadītājiem, kā tikt galā ar savu lomu krīzes situācijā, studenti jāizglīto attālināti, vadītāji viņu krīzes situācijās jākonsultē pa telefonu. Lai nopelnītu iztiku apstākļos, kad viss apstājas, bija jāstrādā ar pilnu jaudu."



Bērns meklē veidus, kā sevi izklaidēt

"Lai arī centos ievērot viņa bērnudārza režīmu (ēdienreizes noteiktos laikos, kāds izglītojošs saturs, pastaigas, laiks rotaļām), viņš beigu galā daudz stundu pavadīja pie TV ekrāna, kamēr es drudžaini pārkārtoju savu biznesu.

Kamēr es gatavoju prezentācijas, vadīju vebinārus vai lekcijas, viņš tikmēr sevi izklaidēja visneiedomājamākajos veidos, piemēram, kādā reizē sauciens no tualetes: “Maaamuuu! Man izbeidzās tualetes papīrs!” Eju skatīties, kas noticis, savā galvā apdomājot, ka rullis vēl tikko bija pilns. Aizeju līdz bērnam, ieraugu pilnu podu piestampātu ar papīru.
 

Attālinātais darbs nav relaksēta nodarbe mājas čībās ar siltu tējas krūzi blakus un klusējošu bērnu fonā, kurš rotaļājas ar mantiņām. Tas ir tas pats darba apjoms un intensitāte, kas ir birojā, tikai pārnesta uz mājas apstākļiem.

 

Tajā brīdī skaidri apzinājos, ka tolaik mans četrgadnieks vienkārši atrod, kā sevi izklaidēt, kamēr es strādāju," Ieva stāstīja par šo spilgti atmiņā iespiedušos situāciju, kam līdzīgu droši vien piedzīvojuši arī citi vecāki, strādājot attālināti.

Viņa arī vērsa uzmanību, ka sociālajos tīklos daudz mammu dalās ar stāstiem, kas noticis, kamēr mamma risina darba jautājumus. Piemēram, bērns apārstējis suni tā, ka pēc tam tas bijis jāved pie vetārsta, vai cits sešgadnieks izcepis kēksu, kamēr mamma atrodas tiešsaistē.
 

Ja bērns nokristu un satraumētos...

Māmiņa vērsa uzmanību uz bērna drošību, vecākiem strādājot attālināti un vienlaikus pieskatot bērnus. "Bet, kas notiktu, ja man, atrodoties lekcijā ar studentiem vai klientam vadot Zoom treniņu, viņš nokristu un satraumētos, kāpdams uz augstā plaukta, kur es slēpju saldumus, vai sagrieztu roku, virtuvē mēģinot sev gādāt kaut ko ēdamu (jo viņam patīk paust spēju darīt pašam)?

Kura atbildība tā būtu? Mana, jo man kā mammai bija jābūt klātesošai un jārūpējas, lai bērns būtu drošībā. Tāpēc izsverot visus par un pret, pagājušā gadā vēlā pavasarī dēls atsāka apmeklēt bērnudārza nodrošināto dežūrgrupu."

 

Attālināts darbs nenozīmē relaksāciju čībās

Ieva uzsvēra: "Man, tāpat kā daudziem vecākiem, attālinātais darbs nav relaksēta nodarbe mājas čībās ar siltu tējas krūzi blakus un klusējošu bērnu fonā, kurš rotaļājas ar mantiņām. Tas ir tas pats darba apjoms un intensitāte, kas ir birojā, tikai pārnesta uz mājas apstākļiem.

Un pirmsskolas un pat sākumskolas vecuma bērns ir dzīvīgs, kustīgs, ieinteresēts, uzmanību lūdzošs cilvēks, kam nepietiek vecākus redzēt fonā."


Ja vairāki bērni, ir vēl grūtāk

Viņa akcentēja, ka attālinātā darba laikā vecāki nevar pilnvērtīgi pieskatīt bērnu: "Jā, mēs visi kaut kā šo pēdējo gadu esam lavierējuši un visādi izpildījušies, lai ievērotu noteikumus, saglabātu ienākumus un veselo saprātu.

Taču, skatoties uz mājstrādes izpildījumu realitātē, kurā ir ne tikai viens bērns, bet pat vairāki, diez vai bērnu tiesību uzraugi atbalstītu to veidu, kā mēs pieskatām savus bērnus, strādājot attālināti. Tajā ir ietverts gan drošības apdraudējums, gan izglītošanas trūkums, gan, iespējams, nepilnvērtīgas trīs maltītes, gan nepietiekams laiks svaigā gaisā."
 

Iespējams, valdība nezina, kā strādā attālinātā darba veicēji

Reklāma
Reklāma

Tāpēc valdības vadītāja komunikācijā par attālināta darba veicējiem un viņu provizorisko pienākumu pieskatīt darba laikā bērnus, Ieva saredz, iespējams, informācijas trūkumu par realitāti, kurā atrodas strādājošie no mājām.

Tas var vest pie izpratnes trūkuma, kā attālinātais darbs ietekmē bērnu drošību un vecāku iespējas nodrošināt iztikas līdzekļus.


Būs jāstrādā vēlu vakaros un naktīs

"Ja valdība pieņems lēmumu ļaut pirmsskolas iestādē ierasties tiem bērniem, kuru vecāki strādā ražošanā, man būs jāpieņem fakts, ka es strādāšu vakara un nakts maiņā, kad vīrs atgriezīsies no darba un bērns būs devies gulēt, arī brīvdienu nebūs.

Dienās, kad man būs jāvada mācības, vīrs būs spiests ņemt atvaļinājuma dienu, jo citādi bērns paliktu bez uzraudzības vismaz 4 stundas dienā.

 

Ko tas nozīmēs manai veselībai un ko vīra darba attiecībām, rādīs laiks, taču zinu, ka bērna mentālā un fiziskā veselība ir svarīgāka. Un šajā gadījumā es pat zināmā mērā jūtos priviliģēta, jo man nav darba devēja, kas prasa atskaites par paveikto katras dienas beigās.
 

Vientuļajiem vecākiem atliks tikai žonglēt

Tomēr, ko darīs vecāki, kam ir jāiekļaujas darba dienas ietvaros? Ko darīs vientuļie vecāki, kam nav citu iespēju kā tikai žonglēt?

Viņi pieskatīs savus bērnus labākajā veidā, kā to spēs, paralēli mēģinot apmierināt darba devēja prasības. Un tas ir ceļš uz izdegšanu, ko liela daļa sākumskolas bērnu vecāku jau piedzīvo šobrīd," Ieva ieskicēja tuvākā laika realitāti.

Viņa arī atklāja, ka pēc ieraksta "Facebook" ik pa laikam pienāk vēstules, kurās mammas dalās ar savu sāpi un stāsta, ka ir uz robežas, kad vairs nesaprot, vai ir "normālas", jo apvieno darbu ar skolēnu attālinātajām mācībām, un ar šausmām domā par brīdi, kad arī bērndārznieks paliks mājās. "Slodze ir milzīga! Tie ir reāli stāsti un reāli cilvēki, kas ir izmisumā!"
 

Saredz vairākus risinājumus

Ieva arī saskata vairākus risinājumus šajā situācijā. Piemēram, ja valdība lemj par dežūrgrupu režīmu pirmsskolas izglītības iestādēs, tad tām būtu jābūt pieejamām visiem tiem bērniem, kuru vecāki strādā un nevar apvienot pieskatīšanu un darba pienākumu veikšanu, neatkarīgi no tā, vai darbu veic darba telpās vai mājās.


Varbūt daļa bērnu var iet no rīta, bet citi - pēcpusdienā?

Vecākiem, kuri cenšas apvienot darbu ar bērnu pieskatīšanu, ieteiktu nodrošināt papildu atbalsta sistēmu, vismaz nodrošinot ar pārtikas pakām vai kādiem citiem ēdienreižu formātiem, ko praktizē pašvaldības attiecībā pret skolas vecuma bērniem.

Vēl iespējams vērts apdomāt radošus risinājumus, piemēram, nepilnu dienu pieskatīšanas režīms bērnu dārzā – bērnus laiž grupiņās pa maiņām – vieni no rīta, citi pēcpusdienā. Nākot siltākam laikam, nodrošinātas pieskatīšanas stundas laukā, kur mazāks inficēšanās risks, Ieva iesaka.
 

Ja nevar vest uz bērnudārzu, jāatļauj pieskatīt vecvecākiem

Savukārt, ja vecākiem ir jāatsakās no darba, jo nav iespējams kvalitatīvi veikt darba pienākumus kopā ar bērniem, tad vienam no vecākiem ir jāsaņem valsts apmaksāts bērna kopšanas atvaļinājums, kompensējot neiegūtos ienākumus.

 

Ieva arī norāda - ja nedrīkst vest uz dārziņu, jo tas ir bīstami, tad atļaut bērnu pieskatīšanu ārpus vienas mājsaimniecības. Vecvecāki varētu izlīdzēt, iespējams, radi vai draugi, kas spiesti būt dīkstāvē. Taču tas prasītu noņemt liegumu tikties ārpus vienas mājsaimniecības.

Viņa pieļauj, ka var atrast vēl dažādus risinājumus, taču tam būtu vajadzīgs kvalitatīvs dialogs ar vecāku organizācijām, būtu jāaptaujā vecāki par vajadzīgo atbalstu. "Tas viss būtu reāls un iespējams, ja visi iesaistītie saslēgtos kopīgam mērķim. Un, ja vajadzīgs, esmu gatava uzņemties šādu aptauju par vajadzībām un iespējamajiem risinājumiem veikt."
 

Lems par epidemioloģiskās situācijas stabilizēšanas scenāriju

Jauns.lv jau ziņoja, ka valdība uz piektdienu pārcēla lemšanu par epidemioloģiskās situācijas stabilizēšanas scenārija ieviešanu. Ceturtdien kārtējā valdības sēdē bija plānots lemt par izmaiņām ierobežojumos, tostarp valsts pārvaldē, pašvaldībās un privātajā sektorā nodrošināt attālināto darbu.

Otrdien valdība konceptuāli vienojās, ka turpmāk valsts pārvaldē un privātajā sektorā strādājošajiem pēc iespējas būs jāstrādā attālināti un bērnudārzi būs pieejami tikai to bērnu vecākiem, kuri nevar strādāt attālināti. Savukārt daļa vecāku šo ieceri vērtē ļoti negatīvi un uzsver, ka dažkārt attālināti strādāt ir daudz grūtāk, īpaši, ja mājās ir vairāki mazi bērni.
 

Arī bērniem jāievēro piesardzība

Tāpat ziņots, ka līdz ar jaunā vīrusa varianta izplatību šobrīd Bērnu slimnīcā nav mainījies uzņemto Covid-19 pacientu skaits, bet Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati liecina, ka pēdējā laikā inficēšanās ar Covid-19 bērnu vidū ir pieaugusi. Tā kā vīrusa Lielbritānijas celma lipīgums ir krietni lielāks, speciālisti aicina vecākus vēlreiz izvērtēt ģimenes locekļu ikdienas gaitas un paradumus.

Šīs nedēļas dati liecina, ka Covid-19 īpatsvars bērnu vidū turpina pieaugt. Piemēram, gada sākumā vecuma grupā no nulles līdz 19 gadu vecumam saslimušo skaits bija 6,6% no kopējā inficēto skaita, bet pašlaik rādītājs ir palielinājies līdz 10%. Turklāt palielinājums ir gan bērnu grupā no 0 līdz 9 gadiem, gan grupā no 10 līdz 19 gadiem.

Savukārt Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā līdz ar jaunā vīrusa varianta izplatību šobrīd nav mainījies uzņemto Covid-19 pacientu skaits. Vienlaikus slimnīcas pārstāvji ir ļoti piesardzīgi un seko līdzi situācijai.